Zeven van de acht bijenvolken hebben het loodje gelegd, ...
West-Friese imker verliest bijna al zijn bijen: “Er voltrekt zich een ramp”
Tom Jurriaans 5-4-2025
Dat er na de winter wel eens een bijenvolk sterft is volgens imker Theo Roozendaal van de bijenteeltvereniging West-Friesland niet vreemd. Maar dat bij hem zeven van de acht bijenvolken het loodje hebben gelegd, heeft hij nog nooit meegemaakt. Volgens hem is dat mede de schuld van tuinders die gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen. "Er voltrekt zich een ramp."
"Het gaat me wel aan het hart", vertelt Theo Roozendaal uit Berkhout terwijl hij in zijn handen honderden dode bijen vasthoudt. Dat het slecht gaat met de honingbij is al een tijdje bekend, maar dit jaar is het volgens hem wel heel extreem. "Er zijn imkers die hebben helemaal geen bijenvolk meer over. Dat terwijl het insect ontzettend belangrijk is. Tachtig procent van al onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten."
Natuurlijk is er de Varroamijt, een parasiet die zich hecht aan bijen en ziekteverwekkers overbrengt. Deze mijt was oorspronkelijk in Azië te vinden, maar is dankzij globalisering naar andere werelddelen meegelift. Toch is de mijt volgens Roozendaal niet de enige boosdoener. De imker opent de aanval op de sierteelt die gebruikmaakt van bestrijdingsmiddelen.
Puur winstbejag
"Er zijn al zat bestrijdingsmiddelen verboden, maar ze worden nog steeds in het oppervlaktewater gevonden", vertelt Roozendaal. En dat water is nu net waar de bij gaat drinken. Het gif neemt hij mee naar de korf met desastreuze gevolgen. "Leer mij een boer kennen. Als hij ergens voor heeft betaald, gebruikt hij het ook. Ook al is het illegaal, ze doen het gewoon. Het gaat om puur winstbejag."
Een forse beschuldiging die land- en tuinbouworganisatie LTO Noord fel van de hand wijst. Volgens Trude Buysman worden tuinders uitgebreid gecontroleerd op het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen. Bovendien is er volgens haar helemaal geen bewijs dat tuinders de oorzaak zijn van de bijensterfte. "Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er geen link is tussen bijensterfte en gewasbescherming. Wij hebben de bij juist hard nodig, dan wil je ze toch niet doden."
"Ze steken hun kop in het zand", verwijt Roozendaal de sector. Hij maakt zich grote zorgen om de toekomst: "Mijn tijd zal het wel duren, maar voor de volgende generaties is dit echt rampzalig. De boeren zeggen; zonder boeren geen eten. Wij zeggen zonder bijen geen boeren. Het is niet alleen de bij maar ook andere insecten. Als die eraan gaan, sterft de mens ook uit. Zo simpel is het."
NH
1 reacties :
Nog niet zo lang geleden werd de waterkwaliteit door de Milieudienst gecontroleerd en was precies bekend welke watermonsters er vergiftigd waren en van welke plaats. Nu met de Omgevingsdienst (waarom de naam veranderen?)wordt dat niet meer gedaan. Waarom niet is een raadsel?
Een reactie posten