zal er eindelijk iemand ter verantwoording worden geroepen?
24-3-2025
EU-parlement opgeschud door corruptieschandaal in verband met Chinese techreus Huawei; 15 Europarlementariërs betrokken en verschillende arrestaties verricht
Het nieuwste corruptieschandaal van het Europees Parlement ontvouwt zich terwijl het vorige – de zogenaamde ‘Qatargate’-affaire – nog steeds wordt onderzocht en vervolgd, waardoor de reeds bestaande bezorgdheid over buitenlandse invloed in de EU-instellingen verder wordt verdiept, schrijft Robert Semonsen.
Het Qatargate-schandaal, dat meer dan twee jaar geleden opdook, gaat over beschuldigingen dat leden van het Europees Parlement (MEP’s), lobbyisten en hun families aanzienlijke sommen geld en royale geschenken aannamen van Qatar, Marokko en Mauritanië in ruil voor positieve publiciteit en het vormen van wetgeving in het voordeel van Qatar.
Bij de beschuldigingen van Qatargate zijn vooral socialistische wetgevers betrokken, met de Griekse ondervoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili als de meest opvallende betrokkene.
De eerste politie-invallen in verband met dit nieuwste corruptieschandaal vonden twee weken geleden plaats bij Huawei’s EU-kantoren in Brussel en bij de huizen van Huawei lobbyisten in België en Portugal. Deze invallen volgden op een twee jaar durend onderzoek dat was gestart na een tip van de Belgische inlichtingendienst.
Voormalig Nederlands Europarlementariër Rob Roos reageerde cynisch op het nieuws op X en schreef: “Weer een corruptieschandaal in het Europees Parlement – gewoon weer een dag in de politiek. Zal dit weer een #Qatargate zijn (een socialistische klus van de Socialisten & Democraten!!), die werd weggeveegd om de elites te beschermen, of zal er eindelijk iemand ter verantwoording worden geroepen?”
Onder de betrokken sleutelfiguren is Valerio Otati, een 42-jarige Belgisch-Italiaanse lobbyist die in 2019 bij Huawei in dienst trad als EU Public Affairs Director nadat hij assistent was geweest van twee Italiaanse leden van het Europees Parlement (MEP’s) die zich richtten op het China-beleid.
Een tweede ronde van invallen vond vorige week plaats in België en Portugal. Sommige waren gericht op kantoren binnen het Europees Parlement. Vier personen werden beschuldigd van corruptie en betrokkenheid bij een criminele organisatie in verband met een vermeende geld-voor-invloed regeling georkestreerd door de Chinese techgigant Huawei.
“Opnieuw een corruptieschandaal in het Europees Parlement!15 voormalige en huidige parlementsleden worden onderzocht. Vanmorgen, na huiszoekingen, werden de eerste verdachten gearresteerd!” schreef het Poolse Parlementslid Dominik Tarczyński.
Het onderzoek concentreert zich op beschuldigingen van omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen van geld en criminele organisatie, en benadrukt de toenemende bezorgdheid over de invloed van Beijing in Europa. Het Federaal Parket van België bevestigde dat de corruptie meerdere vormen aannam, waaronder financiële prikkels voor politieke steun, buitensporige geschenken zoals reisvoordelen en voetbaltickets, en verborgen lobbyactiviteiten ten voordele van Huawei.
Autoriteiten hebben meerdere personen ondervraagd, met meldingen van vijf arrestaties in België, ten minste één in Frankrijk en nog één in Italië.
Op donderdag 20 maart arresteerde de Italiaanse politie Lucia Simeone, een parlementair assistent van Fulvio Martusciello, een lid van het Europees Parlement (MEP) van de globalistische Europese Volkspartij (EPP).
De Chinese techgigant Huawei wordt ervan verdacht minstens 15 leden van het Europees Parlement (MEP’s) te hebben omgekocht om belangrijke wetgevende beslissingen te beïnvloeden ten gunste van zijn commerciële belangen binnen de Europese Unie. De betrokken Europarlementariërs zijn globalisten uit verschillende politieke fracties – links, liberaal en ‘centrumrechts’.
Huawei is al jaren omstreden in Europa vanwege zijn banden met de Chinese Communistische Partij (CCP) en betrokkenheid bij kritieke infrastructuurprojecten. De Verenigde Staten waarschuwen al lange tijd voor veiligheidsrisico’s in verband met Huawei, door het bedrijf te verbieden bepaalde communicatieapparatuur te verkopen en het toe te voegen aan een lijst van het Pentagon van 20 bedrijven die onder controle zouden staan van de militaire vleugel van de CCP.
Ondanks deze zorgen hebben Europese leiders verschillende standpunten ingenomen. De Franse president Emmanuel Macron bagatelliseerde eerder de bezorgdheid over Huawei en verklaarde in 2019 dat hij geen bepaald bedrijf of land wilde stigmatiseren. Datzelfde jaar begon Huawei met de bouw van zijn eerste Europese fabriek in Frankrijk, vlakbij het hoofdkantoor van het Europees Parlement in Straatsburg.
Op dezelfde manier wees voormalig EU-commissaris voor Handel Phil Hogan de bezorgdheid van de VS over de 5G-expansie van Huawei van de hand, wat de diepe politieke banden van het bedrijf in Europa verder aantoont.
De omkopingszaak van Huawei laat duidelijk zien hoe kwetsbaar Europa’s corrupte instellingen zijn voor buitenlandse inmenging.
Huawei heeft van zijn kant elke overtreding ontkend en verklaard dat het een “zero tolerance beleid ten opzichte van corruptie” heeft en volledig zal samenwerken met de autoriteiten. Gezien de eerdere controverses van het bedrijf, waaronder de betrokkenheid bij een controversieel surveillanceproject in Malta, blijft de scepsis echter groot.
De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola – een bekende globalist – heeft geprobeerd beschuldigingen dat de instelling gecompromitteerd is te bagatelliseren.
“Het enige wat ik niet zal doen is toestaan dat de beschuldigingen of het vermeende werk van mogelijk een paar individuen, het werk van honderden anderen bezoedelt,” zei ze in een poging om haar gezicht te redden.
0 reacties :
Een reactie posten