Merz breekt al zijn grote campagnebeloften
27-3-2025
Duitse industrie vlucht voor hoge energieprijzen, kosten en bureaucratie
Door
Stijgende energieprijzen…regelgeving…35% van de Duitse bedrijven zegt dat het land te vijandig staat tegenover het bedrijfsleven.
Blackout News bericht hier over de manier waarop steeds meer Duitse industriële bedrijven hun productie naar het buitenland verplaatsen, vanwege de stijgende energiekosten, de verstikkende bureaucratie en de toenemende belastingdruk.
Uit een recent onderzoek van de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie (DIHK) blijkt dat maar liefst 35 procent van de bedrijven kostenreductie als belangrijkste motivatie voor hun buitenlandse investeringen noemt. Dat is het hoogste percentage sinds de financiële crisis van 2008.
Dat is zorgwekkend nieuws voor het land, dat onlangs voor een verandering stemde in recente nationale verkiezingen. Echter, kanselier kandidaat en verkiezingswinnaar Friedrich Merz heeft sindsdien zijn grote campagnebeloften gebroken en zal in plaats daarvan beloven het destructieve groene beleid verder te versnellen en de schulden als nooit tevoren op te stapelen.
Duitse bedrijven op zoek naar bedrijfsvriendelijkere omgevingen
Volgens de DIHK bedraagt de traditionele drijfveer om nieuwe buitenlandse markten aan te boren nu nog maar 30 procent. In plaats daarvan is de focus sterk verschoven naar het behalen van economische voordelen op locaties met gunstigere kostenstructuren.
Weinig hoop op hervorming
Energie-intensieve industrieën voelen het vooral, omdat ze te maken krijgen met intensievere internationale concurrentie die de trend van verplaatsing versnelt. Hoewel de lopende coalitieonderhandelingen tussen de CDU, CSU en SPD worstelen met manieren om elektriciteitsbelastingen te verlagen en netkosten te halveren, zijn bedrijven sceptisch over de vraag of deze stappen de bloeding zullen stoppen.
DIHK-voorzitter Peter Adrian heeft opgeroepen tot “meer vrijheid, lagere kosten en snellere administratieve maatregelen” om het concurrentievermogen van Duitsland te herstellen.
De aantrekkelijkheid van Duitsland als investeringsbestemming voor bedrijven neemt aantoonbaar af en heeft een kritiek punt bereikt. Binnenlandse investeringen zijn zwak, waarbij twee van de vijf industriële bedrijven van plan zijn hun investeringen in Duitsland terug te schroeven.
Merz breekt al zijn grote campagnebeloften
Zonder snelle en uitgebreide hervormingen wordt de concurrentiepositie van Duitsland als vestigingsplaats voor bedrijven op de lange termijn ernstig bedreigd. Dit kan leiden tot een verdere uittocht van de essentiële industriële basis van het land, waarschuwt Blackout News.
Terwijl de Duitse CDU-partij onder leiding van Friedrich Merz onderhandelt met de socialisten van de SPD over de vorming van een nieuwe regering, laten vroege signalen zien dat de zaken veel erger zullen worden in plaats van beter, omdat Merz zijn campagnebeloften breekt. In een recent onderzoek gaf bijna 75% van de respondenten aan dat ze door Merz zijn opgelicht.
***
Bron hier.
***
0 reacties :
Een reactie posten