TenneT grijpt in: geld verdienen met slimme thuisbatterijen wordt moeilijker

Datum:
  • donderdag 23 januari 2025
  • in
  • Categorie: ,
  • Aanschafprijs batterij terugverdienen


    23-1-2025


     TenneT grijpt in: geld verdienen met slimme thuisbatterijen wordt moeilijker


    Netbeheerder TenneT heeft maatregelen moeten nemen om het landelijke elektriciteitsnet in balans te houden. Oorzaak: de komst van partijen die snel reageren op prijsprikkels op de zogeheten onbalansmarkt, zoals met slimme thuisbatterijen. De verwachting is dat het steeds lastiger wordt om via deze route snel geld te verdienen. "Je hebt 0,0 garantie om zo'n batterij in zes jaar terug te verdienen."

    Het klinkt mooi: geld verdienen met een slimme thuisbatterij door razendsnel te laden en ontladen. Het leidt echter tot kopzorgen bij TenneT, omdat dit snelle reageren negatieve gevolgen heeft voor de balanskwaliteit van het elektriciteitsnet. 

    Het draait allemaal om de onbalansmarkt. Dat is heel wat anders dan de gewone energiemarkt voor consumenten. Daar ligt de prijs, bijvoorbeeld 30 cent per kilowattuur, vast voor een paar maanden of een paar jaar. Wie kiest voor een dynamisch contract krijgt ieder uur een andere prijs, maar weet de prijzen wel een dag van tevoren. Soms betaal je 5 cent, een andere keer 50 cent.

    Per kwartier

    Op de onbalansmarkt variëren de prijzen per kwartier en die prijzen kunnen veel hoger of lager liggen. De informatie wordt met een vertraging van enkele minuten doorgegeven.

    Consumenten zijn niet direct actief op deze markt, maar met een slimme thuisbatterij indirect wel. Die batterijen worden aangestuurd door aanbieders als Zonneplan (Nexus), Tibber (Homevolt), NextEnergy (Huawei) of Frank Energie (SolarEdge).

    Aanschafprijs batterij terugverdienen

    Zoals gezegd doen consumenten dit niet zelf. Aanbieders van slimme batterijen doen dit door batterijen bij mensen thuis aan te sturen. Klanten van Zonneplan verdienden volgens het bedrijf de afgelopen 6 maanden op die manier 1195 euro. In theorie is zo'n thuisbatterij (aanschafprijs van zo'n 7000 euro) dan in een paar jaar terugverdiend. 

     RTL Nieuws
     

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Zodra consumenten wat kunnen verdienen door zelf te investeren wordt er een stokje voor gestoken door de Overheid. Bovendien vergt het nogal een stevige spaarpot om een thuisbatterij te kunnen financieren, veel mensen hebben in deze dure tijd niet de mogelijkheid om maar even een stel zonnepanelen en een thuisbatterij van ongeveer 10 a 15000 Euro te financieren.

    Een reactie posten