­

Ruslandsancties: in Brussel regeert de incompetentie

Datum:
  • zaterdag 25 januari 2025
  • in
  • Categorie: , , , ,
  •  Waanzin gaat gepaard met incompetentie.



    Ruslandsancties: in Brussel regeert de incompetentie


    (Door: Gert Ewen Ungar – Vertaling: E.J. Bron)

    Al drie jaar lang probeert Brussel Rusland door sancties economisch te beschadigen. Tot nu toe is dat niet gelukt, de Russische economie groeit. In plaats van de redenen te analyseren, weet men in Brussel zeker: met het volgende sanctiepakket lukt het. Waanzin gaat gepaard met incompetentie.

    In Davos komt op dit moment de politieke elite bijeen. Ze discussieert over economische uitdagingen en zoekt naar oplossingen – zelden in het belang van de gemeenschap. Het World Economic Forum (WEF) is de uitdrukking van de ont-democratisering van de westelijke hemisfeer. Het is op geen enkele wijze democratisch gelegitimeerd, beschouwt zichzelf echter als initiator en ideeën gever voor de maatschappelijke ontwikkeling.

    Net zoals de Veiligheidsconferentie van München verschuift ook het WEF met het oog op de geopolitieke ontwikkelingen naar een voornamelijk westelijk evenement, waarop een westelijke kijk op de wereld wordt onderhouden. En een slechte stijl. Onder elkaar blijvend spreekt men over de afwezigen.

    Als model voor deze slechte stijl kan de podiumdiscussie “Russia: What Next?” gelden. Er was geen vertegenwoordiger van Rusland aanwezig. De Zweedse Minister van Financiën Elisabeth Svantesson (foto) en de voormalige minister-president van Letland en huidige eurocommissaris voor handel, Valdis Dombrovskis, gaven hun kijk op de Russische economie. Als presentator fungeerde de hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift “Foreign Policy”, Ravi Agrawal. Alleen al de keuze op het podium doet al twijfel opkomen in welke richting al het andere zich ontwikkelt.

    Ruslands economie verklaard vanuit een satelliet

    Helaas, zo begon de Zweedse Minister van Financiën is schrikbarend slecht Engels, zou Ruslands economie net een Black Box zijn. Men zou er niet in kunnen kijken. Svantesson weet alleen zeker dat de officiële cijfers allemaal niet kloppen. De inflatie zou hoger zijn dan aangegeven, de Russische economie zou duidelijk sterker lijden onder de westelijke sancties dan men in het Kremlin toegeeft, weet de Zweedse zeker. Als bewijs voert ze aan dat een vergelijking van satellietbeelden zou laten zien dat Moskou niet meer zo helder verlicht zou zijn als voor de oorlog. Uiterlijk op dit moment is duidelijk: het evenement in Davos is ook een documentatie van de geestelijke neergang in de westelijke samenlevingen.

    In tegenstelling tot de EU is de stroom in Rusland extreem goedkoop. Omdat Rusland wat betreft zijn stroomvoorziening zelf over alles beschikt wat het nodig heeft, is er ook geen sprake van prijsstijgingen. Svantesson vertelt in haar slechte Engels grove onzin.

    Net zo onzinnig zijn de uiteenzettingen van Dombrovskis. Omdat Ruslands economie nog niet kapot is, zouden de sancties aangescherpt en uitgebreid moeten worden. Waarmee duidelijk wordt dat de EU geen plan heeft.

    De sancties werken niet, daarom zijn er meer van nodig

    Ter herinnering: het doel was om door de escalatie van het conflict in het oosten van de Oekraïne, door sabotage van Minsk 2 evenals door het vasthouden aan de bedoeling om de Oekraïne in de NAVO op te nemen, Rusland door het overschrijden van alle rode lijnen tot oorlog te dwingen. De EU en het westelijke bondgenootschap hebben weliswaar niet als eerste geschoten, maar er alles aan gedaan dat er geschoten wordt.

    Aansluitend moest Ruslands economie met al voorbereide sancties geruïneerd worden om de Russische leiding te dwingen op te geven. Op 24 februari 2022 begon de militaire speciale operatie in de Oekraïne, op 25 februari werd een eerste, omvangrijk sanctiepakket door de EU opgelegd. De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken wist het zeker: “Dat zal Rusland ruïneren.”

    Ondertussen wordt het 16e sanctiepakket gepland, de EU zit economisch aan de grond, Ruslands economie daarentegen groeit. De problemen waarmee de Russische economie te kampen heeft, vallen vanuit het oogpunt van de EU en EU-landen zoals Duitsland en Frankrijk onder het begrip luxe problemen. Ja, de inflatie is hoog, de basisrente eveneens, maar de lonen stijgen nog sneller, waarbij de werkloosheid historisch laag is. In Rusland heerst Keynes, in de EU daarentegen in toenemende mate ellende.

    De oorlog en de buitenlandse deviezen

    De bewapeningsuitgaven zijn hoog, en ook in dit verband, ja, op den duur is dat niet vol te houden. Hoeft het echter ook niet. Rusland moet het alleen langer volhouden dan de EU. Dit doel is ondertussen echter al bijna bereikt. De EU toont verschijnselen van verval. De onenigheid in de EU neemt toe. Dat is ook niet verwonderlijk, want voor diegenen die het iets helderder zien is het duidelijk: het plan om Rusland economisch te ruïneren, is mislukt. In de metropolen van West-Europa gaat het licht uit, terwijl Moskou schijnt, straalt en glanst. Dat is vast en zeker op de satellietbeelden te zien.

    Voor Svantesson, die weigert de realiteiten te zien, en voor de eveneens uit de realiteit gevallen Dombrovskis luidt de conclusie echter dat men het plafond van de olieprijs verder zou moeten laten dalen om de inkomsten van Rusland te minimaliseren.

    Na drie jaar sancties geloven beide er nog steeds in dat Rusland voor het voeren van de oorlog op buitenlandse deviezen zou zijn aangewezen. Let wel: deze mensen belichamen met hun competentie en hun ontbrekende vermogen tot inzicht de politieke elite van West-Europa. Dat moet je je eens voorstellen!

    Ik heb het al vaak geschreven en schrijf het hier nog graag een keer: nee, Rusland is voor de financiering van de oorlog niet op buitenlandse deviezen aangewezen. Alles wat met de speciale militaire operatie te maken heeft, word tin roebels afgewikkeld, en roebels kan de Russische Centrale Bank in elke willekeurige hoeveelheid zelf genereren. Omdat dit echter zo is, is ook de waarde naar buiten toe van de roebel grotendeels onbelangrijk. Rusland koopt zijn wapens en ook wapencomponenten niet in derde landen, maar produceert bijna alles zelf. Ook de soldij, de kosten voor opleiding, onderkomen en verzorging – alles wordt in roebels betaald. Zelfs wanneer Ruslands inkomsten uit de energiehandel snel zouden instorten, dan zou dit geen noemenswaardige effecten hebben op de oorlog.

    Zware denkfout

    Bij de mensen van de denktanks in de EU is een zware denkfout ingeslopen. Wat echter nog erger is: na drie jaar mislukt sanctieregime hebben ze de gemaakte fout nog steeds niet begrepen en daarom ook geen plan B.

    In plaats daarvan nemen de spanningen in de EU toe. Terwijl Rusland niet op buitenlandse deviezen is aangewezen, zijn de economieën van de EU echter in hoge mate van de levering van energie afhankelijk. De Oekraïne chanteert landen van de EU, en de VS eveneens. Het afzien van Russische energiedragers heeft niet alleen tot gevolg dat men ze duurder van andere aanbieders moet kopen, zich van hen afhankelijk maakt en bovendien het concurrentievermogen van de eigen economie schaadt. Het heeft bovendien tot gevolg dat de internationale energiemarkten overhoopgegooid worden, wat tot hoge prijzen leidt. Daarmee maakt de EU zich geen vrienden. Integendeel. Het leidt ertoe dat landen buiten het collectieve Westen samen met Rusland naar oplossingen zoeken om de sancties te omzeilen. Terwijl de elites van de EU bereid zijn hun bevolkingen uit solidariteit met de Oekraïne in het donker en de kou te laten zitten.

    Het is van een schrikbarende naïviteit en het getuigt van omvangrijke onwetendheid van de manier van functioneren van de energiemarkt wanneer men in Brussel gelooft dat er in een wereld met een toenemende energiebehoefte de leverancier van de energie door een boycot bestraft zou kunnen worden. Het WEF in Davos laat dit jaar vooral één ding zien: met het inzicht in fundamentele economische verbanden is het bij de politieke elites in West-Europa slecht gesteld. Daarom zal de EU ook over de hele linie verliezen.

    Bron:
    rt.de
    Door: Gert Ewen Ungar

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron


    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten

     
    Buy Me A Coffee
    Trakteer de vrijwilligers van Stichting JAS eens op een kopje koffie!