Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis van Oostenrijk krijgt een leider van de rechts-populistische FPÖ de kans om een regering te vormen.
Herbert Kickl (56) ontmoet deze maandag president Alexander Van der Bellen in Wenen voor gesprekken over de regeringsvorming. Deze ontwikkeling volgt op een verrassende koerswijziging van de conservatieve ÖVP, die zondag aankondigde open te staan voor onderhandelingen.
Redactie, TPO, 6 januari 2025 –
De politieke aardverschuiving komt ruim drie maanden na de parlementsverkiezingen, waarbij de FPÖ als grootste partij uit de bus kwam. De partij won 57 zetels, een stijging van 26 ten opzichte van 2019. De steun voor de partij steeg met bijna 13 procent. De conservatieve ÖVP verloor daarentegen 20 zetels en heeft er nu nog 51.
Aanvankelijk probeerden andere partijen Kickl buiten de regering te houden. Deze strategie liep echter stuk toen zittend bondskanselier Karl Nehammer er zaterdag niet in slaagde een coalitie te vormen met de sociaaldemocraten en de liberale NEOS. Zijn tijdelijke opvolger, partijsecretaris Christian Stocker, zette direct de deur open voor gesprekken met de FPÖ.
“Sinds gisteren ziet de situatie er anders uit,” verklaarde Stocker zondag. “Dit land heeft nu een stabiele regering nodig en we kunnen geen tijd meer verliezen met verkiezingscampagnes.” De koerswijziging weerspiegelt de afnemende publieke steun voor de ÖVP en de druk van regionale partijleiders en industriëlen om samen te werken met rechts.
Kans op coalitie FPÖ en ÖVP
Marcus How, politiek analist bij VE Insight in Wenen, ziet de kansen op een coalitie tussen FPÖ en ÖVP flink toenemen. “Kickl heeft de beste kaarten in handen en kan zich een maximale onderhandelingspositie permitteren. Als de gesprekken mislukken, kan hij rustig achteroverleunen en nieuwe verkiezingen afwachten die volgens peilingen nog meer winst voor de FPÖ voorspellen.”
De mogelijke machtsovername door Kickl past in een Europese trend. De FPÖ voert campagne met een pro-Russische, anti-immigratie en klimaatsceptische agenda. Tijdens de pandemie verzette Kickl zich fel tegen vaccinatieplicht en steunde hij activisten die pleiten voor massadeportatie van immigranten.
Om bondskanselier te worden moet Kickl zijn standpunten verzoenen met de conservatieven, die nog steeds machtige posities bekleden in de Oostenrijkse economie en samenleving. Ook wachten er grote uitdagingen: de industrie kampt met hoge loonkosten en energieprijzen, terwijl de economie krimpt. Bovendien moet Oostenrijk miljarden bezuinigen om EU-sancties te voorkomen.
Bron: Bloomberg
0 reacties :
Een reactie posten