Goldman Sachs trekt zich terug uit de wereldwijde ‘Green Banking Alliance’

Datum:
  • dinsdag 7 januari 2025
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  ...de gedwongen overgang naar groene energie is een doodlopende weg.



    7-1-2025


    Goldman Sachs trekt zich terug uit de wereldwijde ‘Green Banking Alliance’

    Goldman Sachs.

    Een maand na de verkiezing van Donald Trump en te midden van een steeds diepere economische crisis in Europa, heeft de zakenbankgigant Goldman Sachs de banden verbroken met een door de VN gesponsorde coalitie van topbanken. Deze coalitie wil geld weghalen bij fossielebrandstofprojecten overal ter wereld.

    Door zich abrupt terug te trekken uit de Net-Zero Banking Alliance (NZBA) geeft Goldman Sachs, gevestigd in New York, aan dat haar financiële belangen mogelijk niet langer gediend zijn bij het zich aansluiten bij klimaatgerichte krediet- en investeringspraktijken die nu duidelijk haaks staan ​​op de opkomende politieke realiteit in Washington en elders.

    Goldman Sachs gaf in een neutrale verklaring geen expliciete reden voor zijn vertrek. In plaats daarvan benadrukte het bedrijf dat het nog steeds voldoet aan de klimaatgerelateerde rapportagevereisten van internationale toezichthouders.

    “Wij beschikken over de capaciteiten om onze doelen te bereiken en de duurzaamheidsdoelstellingen van onze klanten te ondersteunen”, aldus het bedrijf in een verklaring , aldus Reuters .  

    Zie hier.

    De verklaring van Goldman Sachs staat ver af van de toezegging van de NZBA

    “om geloofwaardige, op wetenschap gebaseerde netto-nuldoelstellingen voor 2030 of eerder te ontwerpen, vast te stellen en te behalen die waarde opleveren voor hun investeerders, cliënten en klanten.”

    Zie hier

    Zelfs na het vertrek van Goldman Sachs heeft NZBA nog steeds 145 banken in 44 landen als lid, met activa van $ 73 biljoen. De Amerikaanse giganten Bank of America, Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley en Wells Fargo blijven voorlopig nog in de alliantie.

    De financiële omvang van de NZBA en de toezegging om alleen te investeren in projecten die aansluiten bij de agenda voor netto-nul broeikasgasemissies, is niet onopgemerkt gebleven bij industrieën die bang zijn dat ze op de zwarte lijst van de grote banken terechtkomen. Van hen is er geen enkele zo gealarmeerd als de Amerikaanse landbouw.

    In een brief die eerder dit jaar naar de Amerikaanse leden van de NZBA werd gestuurd, waarschuwden landbouwfunctionarissen uit 12 staten dat “wij ons ernstig zorgen maken over de toezeggingen die uw bank heeft gedaan als onderdeel van de Net-Zero Banking Alliance (NZBA), en de mogelijke gevolgen voor de landbouwsector; met name de beschikbaarheid van voedsel en prijsstijgingen voor consumenten, de toegang tot krediet voor onze boeren en producenten van landbouwproducten, en de algehele negatieve economische gevolgen.”

    “Het bereiken van netto-nul broeikasgasemissies in de landbouw vereist een complete herziening van de infrastructuur op de boerderij – een van de doelen van de NZBA”, schreven de landbouwfunctionarissen. “Dit zou een catastrofale impact hebben op onze boeren. Voorgestelde netto-nul-routekaarten beschrijven dramatische, onpraktische en kostbare veranderingen in Amerikaanse landbouw- en ranchactiviteiten, zoals het overschakelen op elektrische machines en apparatuur, het installeren van zonnepanelen en windturbines op locatie, het overstappen op organische meststoffen, het aanpassen van irrigatiesystemen voor rijstvelden en het halveren van de Amerikaanse consumptie van voedingsstoffen voor vlees, wat miljoenen banen in de veehouderij kost.”

    Alsof deze zorgen nog niet genoeg waren, merkten de landbouwfunctionarissen van de staat op dat

    “uw banken het Milieuprogramma van de VN (UNEP) de bevoegdheid hebben gegeven om de klimaatdoelstellingen van uw banken te ‘beoordelen’ en te controleren op ‘consistentie’ met de criteria van de VN…”

    Deze zorgen werden geuit maanden voor de politieke aardbeving die Donald Trump terugbracht naar het Witte Huis. Van de binnenkomende Trump-regering kan niet worden verwacht dat ze positief staan ​​tegenover Amerikaanse financiële instellingen die in een door de VN gesanctioneerd bankenkartel blijven dat fundamenteel vijandig staat tegenover de Amerikaanse landbouw. ​​De kredietwaardigheid van Amerikaanse boeren afhankelijk maken van de invoering van zelfmoordlandbouwpraktijken die niets te maken hebben met het produceren van voedsel, is het tegenovergestelde van “Putting America First.”

    Een andere pijler van het klimaatkartel – ESG (environmental, social, and governance)-investeringen – wordt gemeden door juist de investeerders die er zogenaamd baat bij hebben. Net als de NJZBA sluist ESG het geld van investeerders door naar bedrijven die hun toewijding aan netto-nul-emissies en andere decarbonisatieschema’s aanprijzen. Toch zijn deze “klimaatvriendelijke” investeringen in slechte tijden terechtgekomen. Zoals onlangs werd opgemerkt door Austin Gae en Renzo Rodriguez in de Washington Times,

    “hebben ESG-fondsen acht opeenvolgende kwartalen van opnames door Amerikaanse investeerders gezien, de laatste in het derde kwartaal van 2024, toen ESG-fondsen een netto-uitstroom van $ 2,3 miljard zagen, een algehele krimp van 1,4% terwijl de rest van de markt groeide.”

    Zelfs voordat Goldman Sachs en ontevreden ESG-investeerders op hun hoede waren voor decarbonisatiedoelen, was Elon Musk al begonnen zijn eigen banden met het klimaatkartel te verbreken. De voormalige donateur van de Sierra Club en fan van Al Gore’s documentaire, “An Inconvenient Truth,” riep in een film uit 2016 op tot “een volksopstand” tegen de fossielebrandstoffenindustrie.

    Niet meer. Hoewel Musks Tesla flink profiteerde van de verkoop van koolstofcompensatiecredits aan andere autofabrikanten die niet voldeden aan de uitlaatgasnormen van de EPA, heeft hij nu de krachten gebundeld met klimaatscepticus Trump. Musk is er misschien achter gekomen dat SpaceX, Tesla en zijn andere energieverslindende ondernemingen nooit zullen worden aangestuurd door windturbines en zonnepanelen.

    Musk en mede-miljardair-ondernemer Vivel Ramaswamy zullen binnenkort een initiatief van de regering-Trump leiden om verspilling in de federale overheid te verminderen. Belastinguitkeringen aan anderszins niet-concurrerende groene industrieën zijn een belangrijk doelwit.

    Het groeiende besef dat decarbonisatie gelijkstaat aan de-industrialisatie zal andere industriële grootmachten waarschijnlijk tot dezelfde conclusie brengen als gewone mensen die gebukt gaan onder hoge energierekeningen: de gedwongen overgang naar groene energie is een doodlopende weg.

    ***


    Over de auteur

    Bonner R. Cohen is een senior fellow bij het Committee For A Constructive Tomorrow, waar hij zich richt op energie, natuurlijke hulpbronnen en internationale betrekkingen. Hij is ook senior beleidsadviseur bij het Heartland Institute, senior beleidsadviseur bij het National Center for Public Policy Research en adjunct scholar bij het Competitive Enterprise Institute. Artikelen van Dr. Cohen zijn verschenen in de Wall Street Journal, Forbes, Investor’s Business Daily, New York Post, Washington Times, National Review, Philadelphia Inquirer, Detroit News, Atlanta Journal-Constitution, Miami Herald en tientallen andere kranten in de VS en Canada.

    Hij is geïnterviewd door Fox News, CNN, Fox Business Channel, BBC, BBC Worldwide Television, NBC, NPR, N 24 (Duitstalige nieuwszender), Voice of Russia en tientallen radiostations in de VS. Dr. Cohen heeft getuigd voor de commissies van de Amerikaanse Senaat voor Energie & Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu & Openbare Werken, evenals de commissies van het Amerikaanse Huis voor Natuurlijke Hulpbronnen en Justitie.

    Hij heeft gesproken op conferenties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Bangladesh. Dr. Cohen is de auteur van twee boeken, The Green Wave: Environmentalism and its Consequences (Washington: Capital Research Center, 2006) en Marshall, Mao und Chiang: Die amerikanischen Vermittlungsbemuehungen im chinesischen Buergerkrieg (Marshall, Mao en Chiang: The American Mediations Effort in the Chinese Civil War) (München: Tuduv Verlag, 1984). Dr. Cohen behaalde zijn BA aan de University of Georgia en zijn Ph.D. – summa cum laude – aan de Universiteit van München.

    ***





    0 reacties :

    Een reactie posten