Dit zijn de grote financiers van de ‘factcheckers’ waar Mark Zuckerberg nu mee stopt

Datum:
  • woensdag 8 januari 2025
  • in
  •  Achterliggende doel



    8-1-2025


    Dit zijn de grote financiers van de ‘factcheckers’ waar Mark Zuckerberg nu mee stopt

    Help mee door deze info met iedereen op je social media te delen!
    Luister naar dit artikel
    NineForNews.nl
    00:00  /  02:20

    Meta heeft aangekondigd in de VS te stoppen met factchecks op Facebook en Instagram. Volgens topman Mark Zuckerberg leiden die checks te vaak tot vormen van censuur.

    FactCheck.org, een ‘factchecker’ die wordt ingezet om ‘desinformatie’ over vaccins te bestrijden, is indirect gefinancierd door Johnson & Johnson, bekend van het coronavaccin van Janssen.Deze ‘factchecker’ ontving geld van onder andere de Robert Wood Johnson Foundation. Toen oprichter Robert Wood Johnson II in 1968 stierf, liet hij de stichting ruim 10 miljoen aandelen Johnson & Johnson na. De stichting wordt overigens gerund door Richard Besser, een voormalig directeur van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

    (Video verwijderd? Klik hier...)

    Onder één hoedje

    Michael Rectenwald, tot 2019 als professor verbonden aan de New York University, waarschuwde eerder in een interview met RT UK dat vaccinmakers factcheckers financieren. Volgens hem spelen ze onder één hoedje.

    Om ‘desinformatie’ te bestrijden sloeg Facebook de handen ineen met het Poynter Institute. Factcheckers die wilden samenwerken met Facebook, moesten zich aanmelden bij Poynter. Tientallen organisaties kregen toestemming om nieuwsberichten te factchecken.

    Al deze organisaties bleken gefinancierd te worden door dezelfde kliek. Factcheckers – en ook Poynter zelf – kregen geld van de Open Society Foundations van Soros en het Omidyar Network.

    Achterliggende doel

    Het Omidyar Network, opgericht door Pierre Omidyar, financiert vooral groepen die zich kritisch uitlaten over Rusland.

    “Het achterliggende doel is duidelijk: het beperken van de toegankelijkheid van alternatieve informatiebronnen,” zei de voormalige Amerikaanse diplomaat Jim Jatras in gesprek met RT.

    “Ze verdedigen het narratief van het establishment terwijl ze andere standpunten in diskrediet proberen te brengen, die ze vervolgens door hun eigen bevooroordeelde factcheckers laten labelen als ‘fake news’,” voegde hij toe.

    Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.




    0 reacties :

    Een reactie posten