De voorgeschiedenis van Timmermans zijn groene lobbyschandaal

Datum:
  • vrijdag 24 januari 2025
  • in
  • Categorie: , , ,
  •  Brussel gebruikte voor de schaduwlobby geld uit een miljardenpot voor klimaat- en milieusubsidies.


    24-1-2025

    De voorgeschiedenis van Timmermans zijn groene lobbyschandaal


    Grote verontwaardiging en woede in de politiek over de omkooppraktijken die Frans Timmermans hanteerde als Eurocommissaris voor de Europese Green Deal. Maar, laten we eerlijk zijn, hier zit een fors stinkende voorgeschiedenis aan vast waar ook al heel wat over te doen is geweest en die iedereen nu ‘vergeten’ lijkt te zijn. Wat ging er vooraf aan Timmermans zijn dubieuze praktijken?

    Het krantenartikel van de Telegraaf over de lobby

    Het begon allemaal met een artikel in De Telegraaf van 22 januari 2025. Hierin stond: “De Europese Commissie heeft jarenlang milieuclubs gesubsidieerd met de opdracht om te lobbyen voor de groene plannen van ex-Eurocommissaris Frans Timmermans. Dat blijkt uit geheime contracten die De Telegraaf heeft kunnen inzien.

    Alles was vooral gericht op een nog ambitieuzer groen Europees beleid.

    Brussel gebruikte voor de schaduwlobby geld uit een miljardenpot voor klimaat- en milieusubsidies. De milieuclubs moesten zich ook verantwoorden. Zo kreeg het European Environmental Bureau, de Europese koepel van groene organisaties, expliciet de opdracht om op z’n minst 16 voorbeelden te geven waar het Europarlement groene wetteksten ambitieuzer heeft gemaakt dankzij hun lobby.”

    Dus: een corrupte Europese Commissie misbruikte belastinggeld van Europese burgers om van allerlei milieuclubs te laten lobbyen voor de miljarden verslindende Green Deal-plannen van Eurocommissaris Timmermans.

    Dat lobbywerk was erop gericht om onwetende Europarlementariërs en Europeanen mee te sleuren in hun steun voor plannen van Timmermans om het milieu van CO2 te ontdoen.

    Vooral Nederlandse Europarlementariërs woedend

    In dit artikel komen een paar Nederlandse politici aan het woord over de schanddaden van Timmermans:

    “De Europese Commissie hoort neutraal te opereren en zich te richten op het maken van eerlijke wetgeving. Ze hoort geen belastinggeld te gebruiken om via de achterdeur invloed uit te oefenen op Europarlementariërs”, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani.

    BBB Europarlementariër Sander Smit eist dat alle wet- en regelgeving die te maken heeft met de Green Deal wordt opgeschort tot het schandaal is opgehelderd. Ook wil hij opheldering over de rol van Timmermans in zijn tijd als Eurocommissaris voor de Europese Green Deal.

    Dit verhaal stinkt nog veel harder als je de commerciële belangen erachter bekijkt

    We schrijven er regelmatig over: achter de Europese Commissie gaan vele zeer grote belangen schuil van even zo grote multinationals. De belangen van de Europese burgers zijn daar volledig aan ondergeschikt. Die Europese burgers mogen uiteraard wel fors betalen voor de gevolgen van al deze Europese wetgeving en dragen zo bij aan de rijkdom van aandeelhouders van beursfondsen.

    Lees even mee.

    De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is zo’n branchevereniging waarin talloze multinationals zitting hebben. Zie de ledenlijst van deze club.

    Op 29 september 2020 zond de NVDE deze brief aan toenmalig Eurocommissaris Timmermans. In die brief is te lezen:

    “Met de Green Deal heeft de Europese Commissie een belangrijke stap gezet richting het doel om in 2050 de Europese Unie klimaatneutraal te maken. Deze ambitie wordt door onderstaande partijen ondersteund. Een mogelijke maatregel die in de Green Deal wordt genoemd is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM).

    De afgelopen tijd is er onder leiding van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en CE Delft en onder begeleiding van EY onderzocht op welke manier de EU een dergelijk mechanisme in het leven kan roepen.”

    De rest van de brief gaat over de wijze waarop de Europese Commissie deze CBAM-regeling zou kunnen vormgeven.

    En wat doet de EU braaf? Zij ontwikkelt een nieuwe verordening zoals voorgesteld door de NVDE en voert deze in als bindende wetgeving voor alle EU-lidstaten per 10 mei 2023.

    Op deze website presenteert de EU die CBAM-wetgeving als een idee van zichzelf, maar leg de brief van de NVDE ernaast en je weet dat deze is voorgekauwd door de leden van de NVDE.

    Frans Timmermans werd niet alleen door de energiemultinationals bewerkt voor de CBAM-regeling. Ook de lobbyorganisatie van de chemische industrie, de Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) deed een forse duit in het zakje.

    Wat is CBAM?

    CBAM is een aanvulling op het bestaande Europees systeem voor emissiehandel – Emissions Trading System (ETS) – uit 2005 en is per 1 oktober 2023 in werking getreden. Deze extra milieubelasting is ingevoerd om alle invoer van buiten de EU te belasten die niet dezelfde CO2-reducties toepassen als de EU. Het gaat met name om de volgende producten: cement, aluminium, kunstmest, elektriciteit, waterstof, staal en daarvan afgeleide producten.

    Indepen publiceerde in mei 2024 dit artikel hierover waarvan de belangrijkste conclusie is dat CBAM vooral het Nederlandse mkb en onze welvaart verder sloopt door de torenhoge invoerheffingen op genoemde producten van buiten de EU.

    De Europese industrie is uiteraard dolblij met deze nieuwe EU-wetgeving, aldus het Financieele Dagblad. Er wordt concurrentie mee uitgeschakeld. De Europese burgers betalen de prijs, welke tientallen procenten omhooggaat voor genoemde producten. Dit zal tot zeer forse inflatie leiden, aldus becijferingen van het Centraal Planbureau (CPB).

    Met dank aan de NVDE, de VNCI en Frans Timmermans!

    Timmermans en EU-subsidies voor TU Delft

    In 2021 ontving de TU Delft een omvangrijke EU-subsidie voor de bijdragen die deze universiteit aan het realiseren van Frans Timmermans zijn Green Deal zou gaan leveren. Enkele maanden later gaf de TU Delft aan Frans Timmermans van een eredoctoraat te willen voorzien “vanwege ‘sociaal-maatschappelijke prestaties’.”

    Dit voornemen om Timmermans te decoreren, genereerde een golf van woede onder afgestudeerden van de TU.

    TU afgestudeerde Jan Asselbergs organiseerde een petitie waarin TU-alumni opgeroepen worden om tegen dit eredoctoraat te stemmen vanwege een ongeoorloofde vermenging tussen politiek en wetenschap.

    In de petitie staat te lezen:

    “Wij alumni van TU Delft en alle anderen constateren dat:

    • Frans Timmermans bewijst keer op keer, dat hij de energietransitie bemoeilijkt in plaats van bevordert.
    • Als tegenstander van kernenergie beweert hij dat kernstroom te duur is en dat de bouw van een kerncentrale 20 jaar vergt.
    • Als voorstander van biomassacentrales bevordert hij grootschalige houtkap.

    Wij eisen, dat TU-Delft het voornemen om Frans Timmermans een eredoctoraat te verstrekken terugtrekt.”

    De petitie werd maar liefst 23.588 maal ondertekend. Het mocht niet baten. Timmermans ontving op 14 januari 2022 zijn eredoctoraat.

    Ook de Universiteit van Gent ontving EU-subsidies in het kader van de Green Deal, wat vervolgens Timmermans een tweede eredoctoraat op 18 maart 2022 opleverde.

    Alles op kosten van de Europese belastingbetaler

    De rode draad is duidelijk: door het jarenlang financieren van milieuclubs met geld uit de EU, werd milieuwetgeving bevorderd die enerzijds buitenlandse concurrentie tegengaat (CBAM) en anderzijds nieuwe markten voor multinationals in de sectoren energie en chemie openlegt. Alles op kosten van de Europese belastingbetaler.

    Indepen 


    0 reacties :

    Een reactie posten