Wat is woke eigenlijk?
Daniël de Liever 25-1-2025
De Jong: 'Het einde van de grote invloed van woke is in zicht'
In een interview met NieuwRechts vertelt politicoloog Coen de Jong wat woke eigenlijk is, waarom het zo populair heeft kunnen worden in Nederland en of het einde van woke in zicht is. "Ik denk daarom ook dat woke wel over zijn hoogtepunt heen is."
Wat is woke eigenlijk?
Nadat het De Jong in 2020 begon op te vallen dat er een specifieke manier van denken, spreken en redeneren was ontstaan die je steeds vaker in de media zag, is hij zich gaan verdiepen in de woke-ideologie. "Het was rond 2020 eigenlijk wel duidelijk dat woke echt wel iets was wat vrij veel mensen tot zich hadden genomen. Je zag actiegroepen, zoals Kick Out Zwarte Piet, maar ook het clubje van Sylvana Simons, die probeerden om alle problemen te framen in termen van ras of huidskleur", aldus De Jong.
Langzamerhand werd in sommige kringen volgens De Jong de woke manier van kijken steeds populairder: "Op een gegeven moment zag je dat steeds meer mensen, ook in de media, de woke manier van denken niet zozeer helemaal gingen overnemen, maar toch wel een beetje gingen napraten. Die manier van denken werd al snel een acceptabele en misschien zelfs wenselijke manier om naar de wereld te kijken."
Wat woke nou daadwerkelijk is, is vrij lastig om samen te vatten doordat er volgens De Jong veel verschillende labels op geplakt worden: "In Wokeland ben ik uitgegaan van een werkdefinitie die ik zelf heb samengesteld. Woke is voor mij het denken waarin alles gerelateerd wordt aan huidskleur, ras of gender. Dat wordt dan ook nog eens gecombineerd met het onderscheiden van alles in onderdrukkers en slachtoffers die lijden en verlost moeten worden."
Een goed voorbeeld van woke is dan ook voor De Jong de manier waarop naar mensen met verschillende huidskleuren wordt gekeken: "Het woke denken wordt vaak gebruikt om te zeggen dat alle zwarte mensen in theorie en in de praktijk worden onderdrukt door witte mensen, ofwel 'het witte patriarchaat'. Zo wordt dat vaak verwoord."
Waardoor is woke populair geworden?
Ondanks dat woke pas relatief kort populair is geworden, bestaat het fenomeen al zo'n vijf decennia volgens De Jong: "Woke is begonnen bij een aantal denkers die al sinds de jaren 70 actief zijn. Dan moet je denken aan Judith Butler, die de zogeheten queer theory beschreef, of verschillende denkers die met de zogeheten critical race theory, oftewel kritische rassentheorie, kwamen."
Op een gegeven moment kregen deze denkers allereerst in Amerika populariteit: "De ideeën die tussen de jaren 70 en 90 zijn opgeschreven, waarin de hele Amerikaanse maatschappij werd gezien in termen van de onderdrukking van de zwarte bevolking door de witte bovenklasse, kregen in het begin nauwelijks aandacht. Het begon in een klein gedeelte van de universiteiten, maar nadat het door een aantal politici werd opgepakt, begon het bij steeds meer faculteiten op de universiteiten belangrijk te worden. Op een gegeven moment gingen veel studenten meepraten met de woke manier van denken. Dit leidde uiteindelijk tot zichtbare actiegroepen zoals Kick Out Zwarte Piet in Nederland en Black Lives Matter in de Verenigde Staten", aldus De Jong.
Uiteindelijk werd, onder andere door politieke sturing, woke ook in meer delen van de maatschappij onderdeel van het beleid volgens De Jong: "In de derde en vierde kabinetten van Rutte speelde D66 een heel belangrijke rol en was het dominant op allerlei onderdelen. GroenLinks gedoogde daarnaast ook nog. Deze partijen hebben veel steun voor de woke-agenda weten te brengen. Bijvoorbeeld door subsidievoorwaarden te verbinden aan een "inclusief programma" dat musea moesten omarmen om geld te krijgen. Als een museum bijvoorbeeld niets doet met het thema slavernij, dan kon het subsidiegeld mislopen. Zo heeft de cultuur- en mediasector het woke-gedachtegoed al snel omarmd."
Het einde van woke in zicht?
Ondanks dat woke de afgelopen jaren veel invloed heeft gewonnen, is De Jong optimistisch over het feit dat woke als gedachtegoed steeds minder invloedrijk zal worden: "Na de opkomst van de populariteit van woke zijn steeds meer mensen zich gaan bezighouden met het ontzenuwen van de theorieën achter woke. Er is uiteindelijk een goede discussie op gang gekomen waardoor woke denkbeelden niet langer zonder kritiek invloed konden blijven uitoefenen. Ik denk daarom ook dat woke wel over zijn hoogtepunt heen is."
Toch zijn we er volgens De Jong nog niet helemaal, en heeft woke ook in de politiek nog steeds invloed: "Ondanks dat je meer tegengas ziet, zien we dat woke nog steeds verdelend werkt in de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop het kabinet Schoof werd aangevallen omdat ze potentieel racistische teksten zouden hebben gebruikt in de ministerraad. Dat zie ik een beetje als een uitloper van woke. Woordgebruik is veel erger geworden dan daden. Dat mensen Israëlische supporters aanvallen, dat wordt dan onder de tafel geveegd om vooral de aandacht te richten op taalgebruik."
NieuwRechts
0 reacties :
Een reactie posten