Een meerderheid wil het gebruik van glyfosaat zoveel mogelijk verbieden.
Wiersma wil glyfosaat niet verbieden, wel alternatieven kunnen verplichten
Dit schrijft ze in antwoord op een motie van de Partij voor de Dieren, die vraagt om glyfosaat bevattende middelen van de markt te halen totdat onomstotelijk is bewezen dat ze geen risico vormen voor de gezondheid.
Dit is juridisch niet mogelijk, stelt Wiersma, en bovendien heeft het Ctgb, de bevoegde autoriteit in Nederland als het gaat om de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, geconcludeerd dat veilig gebruik van het middel mogelijk is. In verband daarmee haalt ze het regeerprogramma aan, waarin is afgesproken dat de regering zich zal baseren op de adviezen van onafhankelijke wetenschappelijke instanties. ‘Wat mij betreft zou dit leidend moeten zijn’, stelt ze.
Sentiment
Maar het sentiment in de Kamer is anders, schrijft de minister. Een meerderheid wil het gebruik van glyfosaat zoveel mogelijk verbieden. Daarom stuurt de minister een voorstel naar de Raad van State om het Besluit gewasbescherming en biociden aan te passen, zodat de overheid alternatieven voor chemische middelen kan verplichten, ondanks de uitkomsten van een internetconsultatie eerder dit jaar: de meerderheid van de reacties (67 van de 84) was negatief.
Als de Raad van State een positief oordeel geeft, kan de minister boeren dus verplichten alternatieven voor glyfosaat - of andere middelen - te gebruiken. Als ze dat doet, schrijft ze, moet zo’n alternatief doeltreffend, doelmatig, uitvoerbaar en betaalbaar zijn, en bovendien geen grotere impact hebben op stikstof, klimaat en biodiversiteit, dan de gangbare methode. Om dat te beoordelen wil ze zich laten adviseren door de wetenschap en de agrarische sector.
‘Zodra het advies van de Raad van State er ligt’, schrijft ze. ‘Ga ik mij hierop beraden en vervolgens zal ik uw Kamer informeren.’
0 reacties :
Een reactie posten