Kernenergie heeft volgens het kabinet als voordeel dat het stabiel is, terwijl zonne-energie en windenergie niet altijd beschikbaar zijn.
27-12-2024
Vertraging voor nieuwe kerncentrales in Nederland: dit is waarom het langer duurt
Van een onzer correspondenten.
De komst van nieuwe kerncentrales in Nederland loopt nu al vertraging op, schrijft Bright.nl. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei laat meer mogelijke locaties voor de kerncentrales onderzoeken, waaronder Eemshaven en Terneuzen. Daardoor laat een besluit langer op zich wachten. Het vorige kabinet wees het Zeeuwse Borssele aan als de voorkeurslocatie voor de twee nieuwe kerncentrales, waar ze naast de huidige kerncentrale uit 1973 zouden kunnen staan. Drie bouwbedrijven hebben daar haalbaarheidsstudies naar uitgevoerd. De resultaten worden begin 2025 bekendgemaakt.
Doordat nieuwe onderzoeken meer tijd kosten, lukt het volgens het kabinet niet meer om in het tweede kwartaal van 2025 een locatie te kiezen.
De gemeente Borssele heeft al gezegd dat de twee nieuwe centrales niet buiten het havengebied Sloegebied mogen vallen. Ook de Maasvlakte is officieel nog in beeld als locatie. Er zijn drie extra locaties naar voren gekomen die het kabinet nu nader laat onderzoeken: Eemshaven, Terneuzen en de Tweede Maasvlakte. Doordat deze nieuwe onderzoeken meer tijd kosten, lukt het volgens het kabinet niet meer om in het tweede kwartaal van 2025 een locatie te kiezen. Dat zegt een woordvoerder van minister Sophie Hermans tegen NRC. Of het besluit überhaupt nog in 2025 valt, is onzeker.
De nieuwe kerncentrales moeten een CO2-vrije bron van energie vormen, naast windmolens en zonnepanelen. Kernenergie heeft volgens het kabinet als voordeel dat het stabiel is, terwijl zonne-energie en windenergie niet altijd beschikbaar zijn. Elke nieuwe centrale moet een vermogen van 1600 megawatt krijgen, drie keer meer dan de huidige centrale in Borssele.
Later wil het kabinet nog twee grote nucleaire centrales laten bouwen in ons land. Er wordt ook gekeken naar kleinere kernreactoren, zogeheten small modular reactors (SMR’s), bijvoorbeeld in industriegebieden. Grote Amerikaanse techbedrijven willen de komende jaren in eigen land ook SMR’s inzetten voor het leveren van elektriciteit aan hun datacenters, die steeds meer energie nodig hebben.
Het kabinet probeert volgens NRC nog wel onder de verplichting tot nader onderzoek over een locatie bij de Eemshaven uit te komen. In de regio is namelijk grote weerstand tegen de komst van een kerncentrale, nadat Groningen al jarenlang leed onder schade door aardbevingen na de gaswinning.
Alle redelijke alternatieven moeten echter serieus worden onderzocht, omdat een uiteindelijk besluit anders juridisch geen stand houdt.
***
Bron hier.
0 reacties :
Een reactie posten