We hebben het zo lang verkeerd gedaan
24-12-2024
Verrassing! We dachten dat bomen methaan uitstoten, maar in plaats daarvan absorberen ze het… (Wat weten we nog meer niet?)
Door Jo Nova.
Methaan zou op korte termijn 80 keer krachtiger zijn dan CO2, en we voeren onze koeien al zeewier en dubieuze toevoegingen zoals Bovaer® om het te verminderen, en we proberen steaks te maken in laboratoria en burgers te maken van krekels. Maar het blijkt dat de experts het weer eens mis hadden, en dat bomen meer methaan absorberen dan ze uitstoten. Dus zomaar is er een grote nieuwe put om methaan uit de lucht te verwijderen, en het is er al die tijd geweest.
Het grappige is dat iedereen jarenlang de lucht aan de onderkant van de boomstam mat en methaanuitstoot vond, maar toen Vincent Gauci et al. 1 – 2 meter hoger in de boom maten, daalden niet alleen de methaanuitstoot tot nul, maar begon het gas ook uit de lucht rond de stam te verdwijnen. Blijkbaar aten bacteriën onder de bast het methaan op.
Het team keek naar bomen in Brazilië, Panama, het Verenigd Koninkrijk en Zweden en schat dat alle bomen ter wereld mogelijk al 50 miljoen ton methaan absorberen, ongeveer evenveel als er uit alle vuilstortplaatsen ter wereld komt, of ongeveer gelijk aan de helft van alle koeien ter wereld.
Wetenschappers hebben dit op alle mogelijke manieren verkeerd begrepen
Onderzoekers dachten vroeger dat bomen niet veel met methaan deden, maar rond 2006 waren sommige wetenschappers verrast toen ze ontdekten dat bomen methaan uitstoten, vooral in moerassige gebieden. In 2017 toonde een paper aan dat moerasbomen veel methaan uitstoten, “net als een schoorsteen”:
“In het seizoensgebonden overstroomde deel van de Amazone worden de bomen een enorme schoorsteen voor het uitpompen van methaan”, zegt een onderzoeker.
Het slechte nieuws destijds was dat de meeste van de geschatte 3 biljoen bomen ter wereld ten minste een deel van de tijd methaan uitstoten. Als het Porches was geweest, hadden we er alles over gehoord.
Aangezien methaan verantwoordelijk zou zijn voor een kwart van de opwarming van de aarde, zou je denken dat het wetenschappelijk-industriële complex hier helemaal bovenop zou zitten om de wereld te redden. Blijkbaar vermaakten boswetenschappers hun studenten zelfs door de gassen die uit de stammen van de Amazone sisten in brand te steken, dus het is niet zo dat “niemand het wist”. Iedereen wist het, maar blijkbaar wilde niemand slecht nieuws over hun bosvrienden aankondigen en de ontkenners munitie geven om een boom om te hakken, dus wilden mensen niet kijken.
Een van de eersten was Vincent Gauci, destijds werkzaam bij de Britse Open University en nu bij de Universiteit van Birmingham. “Toen ik hier voor het eerst aan werkte, werd het afgedaan als onzin,” zegt hij. Toen Pangala, destijds ook werkzaam bij de Open University, haar eerste metingen deed aan bomen die methaan uitstoten in de moerassen van Borneo, had ze dezelfde ervaring. Ondanks dat ze ontdekte dat de bomen de standaardschattingen van de emissies van de moerassen zevenvoudig verhoogden, “duurde het 18 maanden voordat het gepubliceerd werd,” zegt ze.
“We werden door verschillende tijdschriften afgewezen. Ze waren gewoon niet geïnteresseerd.” — e360Yale
Vooroordelen en gepolitiseerde financiering zorgden er dus voor dat mensen er eeuwenlang niet achter konden komen wat bomen nu werkelijk deden.
Dezelfde Vincent Gauci ging terug en deed het onderzoek hogerop in de bomen, alleen om precies het tegenovergestelde te vinden van wat ze verwachtten en hadden gelezen in door vakgenoten beoordeelde artikelen:
Bomen zijn misschien nog wel grotere klimaathelden dan we dachten
Door Laura Allen, ScienceNewsExplores
Ook bomen stonden erom bekend methaan af te stoten, vooral bomen die in natte grond groeien. Deze bomen nemen het gas op uit de grond en stoten het uit via hun stammen.
Vincent Gauci bestudeert de methaanuitstoot van bomen. Hij is milieuwetenschapper aan de Universiteit van Birmingham in Engeland. Gauci wist dat bomen op natte plekken, zoals in de tropen, methaan uit hun stammen afgeven. Vervolgens wilde hij de uitstoot van bomen in drogere gronden bestuderen. Hij verwachtte dat deze bomen in het hoogland methaan zouden afgeven, hoewel minder dan die op nattere plekken. Maar dat is niet wat hij vond.
“We waren verrast om precies het tegenovergestelde te zien,” zegt Gauci. De bomen namen daadwerkelijk methaan op. Denk eens aan het aantal bomen op de planeet, merkt hij op. Dat zou kunnen betekenen dat er veel methaan uit de lucht wordt gehaald.
Er is heel weinig bekend over deze microben, zegt Gauci. Er is zelfs weinig bekend over gasuitwisseling in boomschors en takoppervlakken. En die oppervlakken vormen samen een enorm gebied. “Als we alle bomen zouden uitpakken en plat zouden rollen, zouden ze in principe het hele landoppervlak van de aarde bedekken”, zegt hij.
Deze ontdekking heeft mogelijk de hoeveelheid methaan die het land absorbeert (voor zover wij weten) verdubbeld .
Dit onderzoek is belangrijk en verhelderend, zegt Kazuhiko Terazawa, een bosecoloog. Hij bestudeert bomen en methaan bij de Hokkaido Research Organization in Japan. De schattingen van de studie over hoeveel methaan bomen zouden kunnen opnemen, verraste hem. Als het klopt, zegt hij, betekent dit dat het land bijna twee keer zoveel methaan opneemt als mensen dachten.
Het is niet verrassend dat het methaan in de tropen veel sneller werd opgenomen dan in koudere oorden zoals Engeland en Zweden. Wat in Panama slechts een paar minuten duurde, duurde in Europa 20 minuten. Bacteriën werken natuurlijk sneller in de warmte. Hieruit volgt, hoewel niemand dat heeft gezegd, dat in een warmere wereld methaan nog sneller uit de atmosfeer wordt verwijderd.
Met behulp van gegevens van de vier locaties schatte het team hoeveel methaan alle bossen ter wereld absorberen. Het zou wel eens 50 miljoen ton kunnen zijn, berekenden ze. “Het is een behoorlijke hoeveelheid,” zegt Gauci. Dat is ongeveer net zoveel methaan als er uit alle vuilstortplaatsen ter wereld komt.
In de pre-industriële tijd zwierven er mogelijk zo’n 50 miljoen bizons door Noord-Amerika en stootten duizenden jaren lang methaan uit, zonder dat er een omslagpunt werd bereikt, waardoor de aarde in Venus veranderde of de zesde massa-extinctie werd veroorzaakt.
Uit het persbericht: Bomen werken als een schoorsteen …
Als ik moest wedden, zou ik mijn geld inzetten op het gezonde boombioom dat schimmelrot tegengaat, of misschien op de productie van fytochemicaliën die bomen nodig hebben, zoals een pesticide dat ervoor zorgt dat kevers minder aan de bast knagen.
Update: En laten we niet vergeten dat we pas dit jaar beseften dat 90% van de laatste toename van methaan afkomstig is van microben over de hele wereld, niet van ons.
***
Referenties
Op de bast levende methanotrofe bacteriën verminderen de methaanuitstoot van bomen, Nature Communications , DOI: 10.1038/s41467-021-22333-7
Gauci, V., Pangala, SR, Shenkin, A. et al. Wereldwijde atmosferische methaanopname door houtachtige oppervlakken van bomen in hooglanden. Nature (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-024-07592-w
***
Bron hier.
***
1 reacties :
Als nu al die doemverhalen verspreidende lieden over methaan en Co2 de stekker eens uit hun leven zouden trekken dan zouden ze consequent zijn. Wat is het geval, onze koeien, varkens, schapen, enz. moeten wijken van "onze" linkse bestuurders vanwege de uitstoot van methaan en Co2 maar, de hypocrieten vergeten te vermelden dat mensen, zij dus ook, tot wel 400 Kg Co2 p.p per jaar uitstoten en die uitstoot is idem het geval met stikstof/methaan. Dus leden van PvdA/GL en D'66 hef je partijen op en stort jezelf van een hoge klif.
Een reactie posten