Raad van State doet opnieuw ingrijpende stikstofuitspraak

Datum:
  • donderdag 19 december 2024
  • in
  • Categorie: ,
  •  Het zogenoemde intern salderen wordt grotendeels weer vergunningplichtig. 


    19-12-2024


    Raad van State doet opnieuw ingrijpende stikstofuitspraak

    De Raad van State heeft woensdag 18 december opnieuw ingrijpende uitspraken gedaan op het gebied van stikstof en vergunningen. Het zogenoemde intern salderen wordt grotendeels weer vergunningplichtig. Dat geldt ook met terugwerkende kracht voor bedrijven die hiervoor de afgelopen vijf jaar geen vergunning konden krijgen.

    Bij intern salderen doet een bedrijf aanpassingen of breidt het uit binnen zijn bestaande vergunde stikstofruimte. Bijvoorbeeld door een nieuwe stal te bouwen voor meer dieren dan in de oude stal, met een emissiearm systeem. In 2021 oordeelde de Raad van State – de hoogste bestuursrechter – zelf dat hiervoor sinds 1 januari 2020 geen nieuwe natuurvergunning nodig is. In de praktijk betekent dat ook dat het niet mogelijk was om hiervoor een vergunning te krijgen.

    Nu wijzigt de Raad van State die koers. Volgens de Raad van State is dit nodig na uitspraken van het Europese Hof van Justitie.

    Vergunningplichtig bij gevolgen voor Natura 2000-gebied

    Bij de vraag óf een natuurvergunning nodig is (de zogenoemde voortoets), moet de vergunningverlener kijken of een project significante gevolgen kan hebben op een Natura 2000-gebied. Tot nu toe werd daarin meegewogen wanneer intern gesaldeerd zou worden. Dat mag nu niet meer. Dat betekent dat áls een project mogelijk significante gevolgen heeft voor een Natura 2000-gebied, hiervoor nu weer de vergunningplicht geldt.

    Lees ook: Zorg in Tweede Kamer om uitspraak Raad van State over intern salderen

    Bijna altijd zal dat erop neerkomen dat intern salderen hiermee weer vergunningplichtig is geworden, zegt de Raad van State. Dat kan problematisch uitpakken voor bedrijven die de afgelopen vijf jaar intern gesaldeerd hebben en hiervoor toen geen vergunning konden krijgen. Mogelijk zijn zij nu alsnog vergunningplichtig. De Raad van State heeft een overgangstermijn van 5 jaar ingesteld voor deze bedrijven om hun vergunning op orde te krijgen, tot 1 januari 2030.

    Scenario als voor PAS-melders

    Voor deze bedrijven lijkt eenzelfde scenario te dreigen als voor de PAS-melders: buiten hun schuld om beschikken zij nu niet over de juiste vergunning. Een woordvoerder van de Raad van State bevestigt dat die vergelijking inderdaad opgaat, maar noemt het tegelijk gevaarlijk om de hele groep te benoemen als een soort PAS-melders omdat het afhangt van individuele situaties en locaties of daadwerkelijk een vergunning nodig is. Hoeveel bedrijven sinds 2020 intern gesaldeerd hebben, is op dit moment niet bekend. 

    De woordvoerder erkent dat het een ingrijpende uitspraak is, maar geeft aan dat er nu wel weer duidelijkheid is. De afgelopen jaren was er vanuit diverse hoeken kritiek dat er niet langer een vergunning te krijgen was bij intern salderen, terwijl een vergunning meer rechtszekerheid geeft. Bedrijven deden alsnog een aanvraag en kregen dan een ‘positieve weigering’, om in ieder geval te laten zien dat ze geprobeerd hadden een vergunning te krijgen. In de nieuwe situatie krijgen bedrijven die vanaf nu wat willen meer rechtszekerheid.

    Bedrijven komen in onzekere situatie

    Bedrijven die sinds 2020 intern gesaldeerd hebben komen echter juist in een onzekere situatie terecht. De woordvoerder van de Raad van State erkent dit. “Als Raad van State snappen we dit. Maar het is de vraag of je ons hiervan de schuld kunt geven, wij zijn gebonden aan jurisprudentie van het Hof. Als het Hof in zijn uitspraken duiding geeft aan Europese richtlijnen, moeten wij de uitleg van die richtlijn volgen als rechtsstaat.”

    De uitspraken van de Raad van State woensdag gaan over vergunningen van kadaververwerker Rendac en de elektriciteitscentrale Amercentrale. Naast de vergunningplicht voor intern salderen zit er een tweede belangrijke component in de uitspraken: de latente ruimte. Latente ruimte is ruimte uit een vergunning die niet gebruikt wordt.

    De Raad van State stelt nu kaders voor het gebruik van die onbenutte ruimte in nieuwe vergunningen. Daarbij is van belang of een bedrijf een natuurvergunning heeft of niet. Als er een natuurvergunning is (of PAS-vergunning) verandert er niets en mag in principe met alle vergunde ruimte gesaldeerd worden. De Raad van State zet echter een streep door salderen met latente ruimte uit oudere milieutoestemmingen, zoals een Hinderwetvergunning. Als bijvoorbeeld een stal uit een oude Hinderwetvergunning nooit gebouwd is, mag deze ruimte niet meer gebruikt worden om te salderen. 

    Boerderij

    2 reacties :

    Anoniem zei

    In een stelsel van gerechtelijke raden zal elke zaak verzinken in drijfzand van idiote wetten tenzij de zaak in het eurofiele voordeel is dan tekenen ze blindelings zonder er significant ruchtbaarheid aan te geven.

    Anoniem zei

    Nergens is stikstof een probleem, behalve in Nederland. Als blijkt dat Stikstof helemaal geen probleem is en waarom zou het een probleem zijn, dan verzinnen ze (de Overheid) wel weer een nieuw probleem. Zuurstof is tot nu toe geen probleem geweest maar als Rob Jetten begint te roepen dat zuurstof een probleem is dan zal dat wel zo zijn zullen heel veel mensen denken en ziedaar er is weer een probleem gecreëerd. Ieder levend wezen stoot stikstof uit, ook Rob Jetten en zijn criminelen.

    Een reactie posten