Noord Holland echt op slot voor datacenters grootverbruikers van elektriciteit moeten tot tien jaar wachten

Datum:
  • vrijdag 27 december 2024
  • in
  • Categorie: ,
  •  Het zat er aan te komen,......


    24-12-2024



    Noord Holland echt op slot voor datacenters

    grootverbruikers van elektriciteit moeten tot tien jaar wachten

    Het zat er aan te komen, TenneT en Liander hebben bekend gemaakt dat voor de hele provincie Noord Holland de elektriciteit op is voor grootverbruikers zoals datacenters. Er moet heel hard aan de rem getrokken worden om te voorkomen dat per 2026 in delen van de provincie de kans op black-outs door overbelasting onaanvaardbaar hoog is.

    Letterlijk staat er in het persbericht “TenneT en regionale netbeheerder Liander zien ook dat er op basis van de huidige prognoses in de provincie vanaf 2026 in sommige gebieden overbelastingen van het elektriciteitsnet ontstaan door de aanhoudende grote vraag naar elektriciteit. Om overbelasting, en daarmee langdurige stroomstoringen te voorkomen werken de netbeheerders samen met bedrijven en overheden aan een pakket maatregelen. Zonder aanvullende maatregelen worden in delen van Noord-Holland ook huishoudens geraakt.”

     

    De deur wijzen

    De impact van de maatregelen die Tennet en Liander moeten nemen kan niet worden onderschat. Het betekent letterlijk zoveel als dat elke nieuw grootverbruiker van elektriciteit de deur wordt gewezen. Wie al een fabriek of datacenter heeft en dat wil uitbreiden zal dat in een ander deel van het land moeten doen.

    Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want los van alle perikelen rond bouwvergunningen is er in meer provincies sprake van een te zware belasting van het elektriciteitsnet.

     

    606 grootverbruikers

    In de provincie Noord Holland zijn 606 grootverbruikers bekend. 66 daarvan zijn bereid met Tennet en Liander verder het gesprek te voeren over het verlagen van het eigen verbruik (grootverbruikers zijn goed voor minimaal 1MW verbruik) tijdens piekuren om overbelasting te voorkomen.

    Uit de media valt te halen dat datacenters niet tot die groep behoren.

    Daar ziet men zich schijnbaar nog steeds eerder als een deel van de oplossing dan ook deel van het probleem te zijn. Tegelijk is dit type bedrijf genoemd als bron van elektriciteit *). In de regio zouden datacenters 900 MW aan potentiële capaciteit hebben in de vorm van back-up generatoren.

    Hoe realistisch en wenselijk het is die in te zetten om overbelasting te voorkomen moet volgens het rapport (PDF) van Tennet verder worden onderzocht

    “ in hoeverre de aanwezige noodstroom (diesel) aggregaten geïnstalleerd bij datacenters, ingezet kunnen worden voor congestiemanagementdiensten. Dit bedraagt circa 900 MW in geheel Noord-Holland […] . Vooralsnog wordt de inzet hiervan beperkt door vergunningen. Dit onderzoek wordt nader uitgevoerd. Daarom zijn deze aggregaten in dit onderzoek vooralsnog niet meegenomen als beschikbare congestiemanagementmiddelen.“

    Nieuwe toetreders op de markt voor datacenters in Noord Holland – en andere delen van Nederland – zijn niet meer te verwachten. Wat bestaande partijen gaan doen is koffiedik kijken.

     

    (dit artikel verscheen eerder op Datacenterworks.nl)

     

    *) zie de MER over het gebruik van deze generatoren.

     

    https://www.tennet.eu/nl/nieuws/komende-tien-jaar-groot-deel-noord-holland-geen-extra-ruimte-op-elektriciteitsnet


    Komende tien jaar in groot deel Noord-Holland geen extra ruimte op elektriciteitsnet

    Op korte termijn kan in een groot deel van Noord-Holland geen ruimte gemaakt worden op het volle elektriciteitsnet. Dit betekent dat op veel plaatsen in de provincie ten minste de komende tien jaar wachtlijsten zijn voor grootverbruikers van elektriciteit, zoals bedrijven, datacenters, supermarkten en zwembaden.

     

    Laatste update  19-12-2024



    Extra maatregelen in de maak

    voorkomen overbelasting

    TenneT en regionale netbeheerder Liander zien ook dat er op basis van de huidige prognoses in de provincie vanaf 2026 in sommige gebieden overbelastingen van het elektriciteitsnet ontstaan door de aanhoudende grote vraag naar elektriciteit. Om overbelasting, en daarmee langdurige stroomstoringen te voorkomen werken de netbeheerders samen met bedrijven en overheden aan een pakket maatregelen.

    Zonder aanvullende maatregelen worden in delen van Noord-Holland ook huishoudens geraakt.

     

    Sterke toename elektriciteitsvraag

    verduurzaming bij grootverbruikers en consumenten

    Nadat het elektriciteitsnet van regionaal netbeheerder Liander in Noord-Holland de afgelopen jaren op veel plekken is volgelopen, heeft in oktober 2023 ook het hoogspanningsnet van TenneT zijn maximale capaciteit bereikt. Oorzaak is een sterke toename van de vraag naar elektriciteit door grootverbruikers als datacenters en grootschalige batterijsystemen en de verduurzaming van het bedrijfsleven. Daarnaast speelt in de totale benodigde capaciteit van het elektriciteitsnet ook de gestegen vraag naar elektriciteit van huishoudens voor onder andere warmtepompen en laadpalen een rol.

     

    Spitsmijden door grootverbruikers essentieel

    vertragen geen optie

    De netbeheerders hebben het afgelopen jaar onderzocht of grootverbruikers in Noord-Holland bereid zijn om hun elektriciteitsverbruik te verplaatsen naar tijden buiten de piekdrukte op het elektriciteitsnet. Zo maken ze ruimte op het net voor partijen op de wachtlijst. Uit deze zogenaamde marktconsultatie blijkt dat er onvoldoende grootverbruikers mogelijkheden zien om 'de spits te mijden'. Van de 606 grootverbruikers met een aansluiting op het elektriciteitsnet groter dan 1 megawatt (MW) hebben 66 partijen aangegeven dat ze mogelijkheden zien om de spits te mijden. De netbeheerders voeren vervolggesprekken met deze partijen over de verdere uitwerking. Daarnaast hebben de netbeheerders onderzocht of er technische maatregelen mogelijk zijn om het regionale net de komende periode te ontlasten.

    Robert Kuik, directeur netplanning bij TenneT: “Dit is een zeer onwenselijke situatie voor de regio waar stevige economische en verduurzamingsambities liggen. Wij realiseren ons dat dit enorme impact heeft op bedrijven en instellingen in de provincie. We werken hard aan de uitbreiding van het net, maar dat kost tijd. Bijvoorbeeld doordat procedures en vergunningstrajecten lang duren en grond voor nieuwe elektriciteitsstations en hoogspanningsverbindingen schaars is. Vertragingen kunnen we ons niet meer permitteren. Tegelijkertijd doen we er samen met de regio en de ondernemers alles aan om het net zo toegankelijk mogelijk te houden. Dit kan door het net efficiënter te gebruiken of te ontlasten op de piekmomenten, zodat er meer ruimte ontstaat voor bedrijven op de wachtlijst. Ook werken we samen met de belanghebbenden aan extra maatregelen om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen."  

     

    Impact per regio

    betrouwbaarheid net onder druk

    De netbeheerders zien op basis van de huidige prognoses van de elektriciteitsvraag ten noorden van Beverwijk en rond hoogspanningsstation Vijfhuizen inclusief het zuidwesten van Amsterdam waaronder de Zuidas vanaf 2026 overbelastingen ontstaan. Zonder gerichte maatregelen tegen deze overbelastingen komt de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening onder druk te staan en kunnen langdurige stroomstoringen ontstaan. Uit het onderzoek blijkt dat de netbeheerders alleen in de regio rond hoogspanningsstation Oostzaan, dat grote delen van Amsterdam Noord, Oost, West, Centrum, en het Havengebied van elektriciteit voorziet een deel van de klanten op de wachtlijst van de gewenste capaciteit kunnen voorzien. Hiermee is direct ook alle beschikbare ruimte vergeven en komen nieuwe aanvragen op de wachtlijst. Deze moeten wachten totdat het net is uitgebreid of er op andere wijze extra ruimte op het net is gemaakt door bijvoorbeeld partijen die alsnog de spits mijden.

     

    Impact huishoudens

    aanvullende maatregelen nodig

    Het uitgangspunt van overheden en netbeheerders is dat kleinverbruikers zoals huishoudens zo min mogelijk last hebben van het volle elektriciteitsnet. Echter, op basis van de conclusies van het onderzoek kunnen de netbeheerders vanaf 2026 niet uitsluiten dat zonder aanvullende maatregelen ook kleinverbruikers in delen van Noord-Holland de gevolgen van het volle net ondervinden. Maar zij doen er alles aan om dat te voorkomen, en hebben daar alle partijen voor nodig. Ook huishoudens kunnen nu al helpen het probleem te verminderen door zo veel mogelijk elektriciteit buiten de spitsmomenten te gebruiken.

     

    Onorthodoxe maatregelen

    divers pakket

    Toenmalig minister Jetten heeft in 2023 een aantal 'onorthodoxe maatregelen' (2023-10-18) voorgesteld om de impact van de volle netten voor huishoudens en ondernemers zo klein mogelijk te houden. In de provincie Utrecht zijn deze voor het eerst uitgewerkt, zoals netbewuste woningbouw, het slim laden van elektrische voertuigen en zijn grotere bedrijven verplicht hun 'flexibel vermogen' aan te bieden. Flexibel vermogen is de mogelijkheid van grootverbruikers om tijdens piekdrukte op het net minder elektriciteit aan het net terug te leveren of te verbruiken. Bijvoorbeeld door bedrijfsprocessen flexibel in te richten, e-boilers of elektrolysers tijdens de spits op het net uit te zetten en grootschalige batterijen alleen op dalmomenten van het net gebruik te laten maken.

     

    Miljarden euro's aan investeringen

    vanaf 2031 stapsgewijs extra ruimte

    De netbeheerders investeren de komende jaren miljarden in het elektriciteitsnet in Noord-Holland om de capaciteit van het net structureel te vergroten. Zo werkt TenneT momenteel onder meer aan cruciale netuitbreidingen, zoals de realisatie van een nieuwe 380.000 volt hoogspanningsverbinding ten noorden van het Noordzeekanaal en nieuwe 380.000 volt hoogspanningsstations in Amsterdam Zuidoost en aan de westkant van Amsterdam. Samen met overheden blijft TenneT werken aan de snelle realisatie van deze uitbreidingsprojecten. Ook Liander werkt overal in de provincie aan het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Tot 2033 verwacht Liander in Noord-Holland, inclusief Amsterdam, 42 grotere en 40 kleinere elektriciteitsstations te bouwen of uit te breiden, 6.000 kilometer kabel aan te leggen of te vervangen en 6.600 elektriciteitshuisjes te vervangen of nieuw te plaatsen.

    Door de ingebruikname van deze nieuwe projecten komt er vanaf 2031 stapsgewijs extra ruimte op het hoogspanningsnet in Noord-Holland beschikbaar, maar duurt het tenminste tot 2036 voor het provinciale hoogspanningsnet overal is uitgebreid. Om de geplande ingebruikname van de nieuwe verbindingen en elektriciteitsstations te halen kunnen we ons geen vertragingen meer permitteren.

     

    Online bijeenkomst 

    voor ondernemers

    Ondernemers in Noord-Holland zijn uitgenodigd voor een webinar op 16 januari van 16:00 tot 17:00 uur. Tijdens deze online bijeenkomst krijgen zij meer informatie over de recente ontwikkelingen op het elektriciteitsnet en is er ruimte om vragen stellen aan netbeheerders TenneT en Liander. Aanmelden voor dit webinar kan hier.



    Congestieonderzoek Noord-Holland - afname.pdf

    pdf Bestand | 8.02 MB | Gepubliceerd op 18-12-2024   (apart opgeslagen)

     

     

    2 reacties :

    Anoniem zei

    Bananenrepubliek

    Anoniem zei

    Regeren is vooruitzien wordt er altijd beweerd. Helaas is dat tegenwoordig niet meer van toepassing, werkelijk alles, maar dan ook alles loopt in de soep. Voormalig wethouder Meskers, uiteraard VVD, is begonnen met al die ellende waarvan toen al bekend was dat de 2 datacenters net zoveel stroom verbruiken als de stroom die alle windmolens in Nederland produceren. Geld vergoed een heleboel niet waar Theo en uiteraard de burgemeester?

    Een reactie posten