Middenmeer - Windcollectief Wieringermeer moet met anderhalf jaar 32 windmolens afbreken.
9-12-2024
Het gemeentebestuur van Hollands Kroon is van plan zich aan die afspraak te houden, terwijl het collectief om uitstel had gevraagd. De groep windmoleneigenaren richt zich nu tot de provincie om de turbines draaiende te houden.
De afspraak werd gemaakt bij de realisatie van het grote windpark in de Wieringermeer. Dat kwam tot stand nadat 32 windmoleneigenaren zich verenigden met een gezamenlijke wens: vergunningen voor grotere windmolens. Want hoe groter en hoger, hoe meer rendement.
Na onderhandelingen met belanghebbenden en overheden kwam men tot de overeenkomst dat er 32 nieuwe grote turbines mochten komen, mits deze in lijn zouden worden opgesteld (vanwege de landelijke inpassing). Nog een voorwaarde: de kleinere turbines moesten na vijf jaar worden opgeruimd. Dit met de bedoeling verrommeling van het landschap terug te dringen.
In het voorjaar van 2026 is het vijf jaar geleden dat het nieuwe windpark operationeel werd. En volgens de afspraak moeten de 32 kleinere windmolens dan tegen de vlakte. Dit betreffen ‘solitaire’ windmolens die bij leden van het collectief op of rond het erf staan.
Hameren
Jaap van der Beek laat weten dat twee jaar geleden al om uitstel is gevraagd. De ondernemer uit Middenmeer is vanaf het eerste uur betrokken bij Windcollectief Wieringermeer en hoopt nog altijd op coulance.
„Het merendeel van die molens is geen tien jaar oud en kan nog jaren mee. En met de verduurzamingsambities voor ogen dienen zij een mooi doel. Omdat we begrijpen dat de gemeenschap mee moet kunnen profiteren, hebben we een plan gepresenteerd waarbij we een deel van de opbrengst afstaan. Je moet dan denken aan een bedrag van circa tien tot twaalf miljoen euro voor de eerste vijf jaar.”
Sindsdien is de kwestie tijdens besloten bijeenkomsten van de gemeenteraad doorgelicht (besloten vanwege bedrijfsgevoelige informatie). Het gemeentebestuur stelt op basis daarvan dat er geen draagvlak is om de kleine windmolens te behouden en heeft de zaak voor 19 december op de raadsagenda gezet om af te hameren. Voor het zover is, probeert Van der Beek met man en macht het sentiment te doen kenteren.
,,We zijn van de week bij de provincie langs geweest. Daar zien ze ook wel dat het een beetje vreemd is, windmolens afbreken terwijl we de duurzaamheidsdoelstellingen niet halen. Ze gaan ernaar kijken.”
Bronnen op het gemeentehuis melden dat het een lastige opgave wordt voor het Windcollectief, ook al zouden ze steun hebben van de provincie. Sinds de bouw van het windpark is er namelijk nogal wat verandert op het gebied van wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om afstand tussen turbine en omliggende bebouwing. Daarnaast zal een zwaarwegend belang moeten worden aangetoond. Een pad vol ‘onzekerheden’, meldt de gemeente in het raadsvoorstel.
Verdiensten
Van der Beek stelt dat er nog een handreiking is gedaan in de vorm van een prijsplafond voor energie, als onderdeel van de compensatie voor de gemeenschap. Inwoners van de Wieringermeer zouden daardoor zijn gevrijwaard van prijsstijgingen zoals aan het begin van de Oekraïneoorlog. Ook is er een plan gepresenteerd voor een energiegemeenschap waarin de inwoners van de polder tegen vaste tarieven stroom kunnen afnemen.
Je moet het zien als een win-winsituatie. Als we ze weghalen, heeft niemand wat
Van der Beek: „Wij bedrijven geen filantropie, dus het is niet zo dat we ten koste van alle verdiensten de turbines draaiende willen houden. Maar je moet het zien als een win-winsituatie. Als we ze weghalen, heeft niemand wat.”
Toch kan het verzoek om uitstel op weinig steun rekenen, leert een rondgang onder raadsleden. Om niet te zeggen dat het 19 december waarschijnlijk met een overweldigende meerderheid naar de prullenbak wordt verwezen.
Judith de Git (D66): „Er is altijd an offer you can’t refuse dat mensen op andere gedachte kan brengen. Wat dat in dit geval had kunnen zijn? Dat weet ik niet, misschien moeten we dat aan de grootste tegenstanders van het windpark vragen. In ieder geval leek het ons te weinig.”
„Ook voor ons was dit niet genoeg”, meldt Joop Laagland van GroenLinks. „Ondanks onze groene voornemens. Daarvoor ligt het onderwerp ook veel te gevoelig in de gemeente. Er is een punt dat je moet gaan wegen wat belangrijker is: duurzame ambities of betrouwbaar bestuur.”
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
Begrijpelijk dat Jaap van der Beek uitstel van sloop vraagt, immers bij sloop dalen zijn inkomsten en die van zijn collega windmolen uitbaters fors. Het zal Jaap van der Beek een zorg zijn dat een groot deel van zijn inkomsten uit subsidie bestaat die verplicht worden opgebracht door de burgers.
Zo werkt het in Nederland, de gewone man betaalt voor de rijkdom van de rijken, het lijken de Middeleeuwen wel. Een eerlijk systeem zou zijn om alle subsidies af te schaffen en de markt zijn werk te laten doen. Zouden Jan van der Beek en zijn collega's dan nog wel windmolens bouwen/hebben? 99,99% Zeker van niet, het zijn door de staat betaalde en beschermde woekeraars.
Een reactie posten