Het kabinet trekt een wetsvoorstel voor het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen in.
NOS Nieuws 10-12-2024
Het gaat om een wetsvoorstel dat oorspronkelijk bedoeld was om het gebruik van bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw te beperken.
Op voorstel van de Partij voor de Dieren werden daaraan ook middelen in de landbouw toegevoegd. Een Kamermeerderheid stemde destijds in met dit plan, maar stelde de wetsbehandeling vervolgens uit.
Nu heeft staatsecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat (PVV) besloten om de koning te vragen het wetsvoorstel in te trekken vanwege "juridische en uitvoeringstechnische risico's".
"Schandalig"
Voor de Partij voor de Dieren is het een fikse tegenvaller. PvdD-Kamerlid Ines Kostic reageert verbolgen: "Dit is schandalig en gaat zwaar tegen de maatschappelijke trend in, die vraagt om een betere bescherming voor mensen".
Van coalitiepartijen krijgt de staatsecretaris juist steun. De VVD, die zich altijd al verzette tegen de wet, noemt het terugdraaien "heel verstandig". Kamerlid Thom van Campen zegt dat de wet de landbouw op een onwerkbare manier de duimschroeven zou aandraaien.
Harm Holman van NSC noemt de wet "te vergaand", hoewel zijn partijleider Omtzigt destijds wel voor de aanscherping stemde. De PVV heeft nog niet laten weten wat die van het intrekken vindt.
Heel moeilijk
In het voorstel van de Partij voor de Dieren stond ook dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in 2025 gehalveerd moest worden en in 2030 met 95 procent moest zijn teruggebracht. Nadat de Kamer het voorstel had aangenomen, vroeg ze zelf om een onderzoek naar de gevolgen.
De Wageningen Universiteit concludeerde dat halvering in 2025 voor veel soorten wel kan. Wel zou dat telers geld kosten, vooral bij het omschakelen.
Voor specifieke teeltsoorten zoals chrysanten zou het wel heel moeilijk worden. Daar zouden dan bijvoorbeeld weerbare varianten voor ontwikkeld moeten worden.
Voor 2030 zou het over de hele linie echt lastig kunnen worden, omdat dan gewasbeschermingsmiddelen bijna uitgebannen zouden moeten zijn. Dat zou leiden tot flinke onzekerheid voor de sector, waarbij de vraag was of er nog wel genoeg manieren zouden overblijven om plagen te bestrijden.
Terugdraaien
Het vorige kabinet probeerde de wijziging van de Partij voor de Dieren al terug te draaien. Het nieuwe kabinet wilde dat ook, maar de Kamer stond het niet toe. Jansen kiest er nu voor om het wetsvoorstel helemaal in te trekken.
Het ministerie laat weten dat de staatsecretaris zal onderzoeken hoe de doelen van het oorspronkelijke wetsvoorstel, zonder de wijziging van de PvdD, nog behaald kunnen worden.
De PvdD noemt de gang van zaken ondemocratisch, omdat het besluit van de Kamer uit 2022 zo alsnog wordt teruggedraaid. Kamerlid Kostic had liever gezien dat het kabinet de wet in stemming had laten komen, om hem daarna eventueel alsnog te wijzigen.
NOS Nieuws
0 reacties :
Een reactie posten