We staan aan het begin van een enorme afvalstroom....
In 2070 telt Nederland elke dag veertig vrachtwagens vol afgedankte zonnepanelen
Van een onzer correspondenten.
Zonnepanelen zorgen voor een steeds groter aandeel in de elektriciteitsproductie, schrijft TU Delta. Wat moet ermee gebeuren als ze aan hun eind komen? We staan aan het begin van een enorme afvalstroom die in 2050 aanzwelt tot 60 miljoen ton wereldwijd. Bij CiTG en EWI wordt hard gewerkt aan oplossingen.
Vanuit een achterstandspositie is Nederland binnen Europa opgeklommen tot koploper in zonne-energie. Per hoofd van de bevolking liggen er in Nederland ruim drie zonnepanelen op een dak of in een wei. De eerste zonnepanelen uit de vorige eeuw komen na een levensduur van 25 tot 30 jaar nu op de vuilstort terecht. Die afvalstroom neemt snel toe, net als het geïnstalleerd vermogen .
Een recente studie van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) berekent de hoeveelheid afgedankte zonnepanelen in Nederland op 40.000 ton per jaar in 2030, 120.000 ton per jaar in 2050 en 200.000 ton per jaar in 2070. Dat zijn 14 duizend vrachtwagens met 14 ton PV-afval per jaar, veertig per dag.
Inzamelingsdoelen worden in maar de helft van de landen gehaald.
Het is een kip-eisituatie. Omdat er nog maar weinig panelen gedumpt worden, zijn er ook nauwelijks verwerkingsfaciliteiten voor de ongedocumenteerde mix aan glas, plastic, aluminium en silicium waaruit PV (photo voltaic)-panelen bestaan.
Daardoor belandt wereldwijd 90 procent van afgedankte of defecte zonnepanelen op de vuilstort en gaat een groeiende stroom aan waardevolle grondstoffen verloren. Hoe kan dat beter?
De Europese Unie (EU)beschouwt zonnepanelen als groot elektrisch afval dat onder de WEEE (Waste Electric and Electronic Equipment)-wetgeving valt. De EU stelt zich tot doel om steeds meer elektrisch en elektronisch afval in te zamelen, omdat dat waardevolle grondstoffen bevat die niet in Europa voorkomen. Vanaf 2018 zou 85 procent van alle PV-afval ingezameld moeten worden, en 80 procent daadwerkelijk hergebruikt. Dat doel werd slechts in de helft van de betrokken lidstaten gehaald.
Potentieel is de verwerking van zonnepanelen een enorme groeimarkt. Maar omdat bij de fabricatie van zonnepanelen uit silicium, glas, plastic, aluminium en koper nooit is nagedacht over hergebruik van grondstoffen is er een mix van technologieën nodig om dat voor elkaar te krijgen.
***
Voor het gehele artikel, zie hier.
***
0 reacties :
Een reactie posten