Femke Wiersma zwicht voor Kamerdruk en zet stappen richting een glyfosaatverbod.
27-11-2024
Wiersma zet eerste stap richting verbod op glyfosaatgebruik
Femke Wiersma zwicht voor Kamerdruk en zet stappen richting een glyfosaatverbod. De minister legt een voorstel voor aan de Raad van State, maar stelt strenge voorwaarden aan alternatieven.
Femke Wiersma zwicht voor een Kamermeerderheid die een beperking wil van het gebruik van glyfosaat. De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur doet een voorstel om alternatieven voor het gebruik van glyfosaat verplicht te stellen. Haar voorganger, Piet Adema, heeft zo’n voorstel al eerder gepubliceerd. Nu legt Wiersma het besluit voor aan de Raad van State. Dat is de eerste formele stap op weg naar een wetswijziging. In de praktijk komt de wetswijziging neer op een verbod op glyfosaatgebruik bij graslandvernieuwing en op het doodspuiten van vanggewassen en groenbemesters.
Adviezen en Kamerdruk spelen een rol
De minister vindt dat ze zich bij zo’n maatregel moet baseren op adviezen van onafhankelijke instanties. Ze schrijft aan het parlement: “In uw Kamer is het sentiment echter anders. Daarom heb ik allesoverwegend besloten om het wijzigingsvoorstel naar de Raad van State te sturen voor advies.”
Wiersma stelt daarbij twee randvoorwaarden: een alternatief voor glyfosaat moet in de praktijk doeltreffend, doelmatig, uitvoerbaar en betaalbaar zijn. Daarnaast mag de impact van het alternatief op andere doelen, zoals stikstof, klimaat en biodiversiteit, niet slechter zijn dan de impact van gangbare methoden.
De minister zegt dat ze de adviezen van de wetenschap en de landbouw mee zal wegen. Als het advies van de Raad van State er ligt, wat nog twee tot drie maanden kan duren, zal ze beslissen wat ze gaat doen.
Kritiek op glyfosaatgebruik blijft bestaan
Wiersma gaat niet zover dat ze middelen met glyfosaat zoveel mogelijk van de markt wil halen totdat onomstotelijk bewezen is dat ze geen risico vormen voor de gezondheid. Kamerlid Inez Kostic (Partij voor de Dieren) heeft daar in een motie om gevraagd. Minister Wiersma zegt hierover dat ze de bevoegdheid van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) niet wil doorkruisen. Het Ctgb is in Nederland de onafhankelijke instantie die gaat over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.
Onderzoek naar Parkinson en glyfosaatgebruik
De minister zegt “uiteraard begrip” te hebben voor de maatschappelijke zorgen over het gebruik van glyfosaat, bijvoorbeeld over de veronderstelde relatie met de ziekte van Parkinson. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft al opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de mogelijke relatie tussen glyfosaat en het ontstaan van Parkinson. Op dit moment is er geen oorzakelijk verband aangetoond. Mocht dat op enig moment wel zo zijn, dan zal het Ctgb meteen ingrijpen in de toelating.
De Tweede Kamer praat woensdag 27 november over het gewasbeschermingsmiddelenbeleid.
2 reacties :
Glyfosaat is weer in het nieuws. Er was gister een debat in de Tweede Kamer over het gebruik van dit bestrijdingsmiddel. Glyfosaat is een veelgebruikt pesticide in de akkerbouw, maar er zijn al lange tijd zorgen over de gezondheidsrisico's (waaronder parkinson) en schade aan de natuur.
Laten we blijven streven naar oplossingen die zowel effectief als veilig zijn, en de gezondheid van iedereen vooropstellen, zonder randvoorwaarden!
Gezondheid voor mens en natuur moet prioriteit #1 zijn. Bij twijfel geen toelating: kies voor gezondheid en veiligheid.
#gezondheid #milieu #parkinson #glyfosaat #duurzaamheid
Langzamerhand wordt alles en iedereen vergiftigd. Of het nu via de landbouw is of via de farmacie, de multinationals zoals Bayer en Pfizer leveren wel, we moeten er allemaal aan geloven, alles is vervuild.
Een reactie posten