Pesticiden op een bosje bloemen? In de Noordkop lijkt men zich er niet druk om te maken. ‘Ik hoor daar bijna niemand over’

Datum:
  • maandag 4 november 2024
  • in
  • Categorie: ,
  • Schagen - Toch hoopt hij dat er onderzoek komt naar het aantal pesticiden op bloemen zodat er duidelijkheid komt.


    Claire Brouwer 2-11-2024


    Pesticiden op een bosje bloemen? In de Noordkop lijkt men zich er niet druk om te maken. ‘Ik hoor daar bijna niemand over’

    Slechts een handjevol klanten trok aan de bel na de berichtgeving over het Franse meisje dat overleed aan de gevolgen van pesticiden op bloemen. Dat zeggen bloemisten in de Noordkop. 

    Toch zijn er wel degelijk zorgen. ,,Een autospuiter wil ook weten wat hij inademt. Dat geldt ook voor bloemisten. Ik wil weten waar ik aan toe ben”

    Op het Helderse Julianaplein staat een dame vol aandacht bloemen uit te zoeken. Een voor een kiest ze een bloem binnen het kleurenpalet roze. ,,Belachelijk vind ik het”, reageert ze op de vraag of ze heeft gehoord over de ophef rond pesticiden op bloemen. ,,Ik heb het gelezen in de krant, maar ik laat me er niet door tegenhouden. Een bloemetje hoort er gewoon bij. Als dat niet meer mag dan kan je helemaal niks meer.” Zorgen na de uitspraak van de Franse rechter over de gevolgen die het gif op de bloemen heeft gehad voor een elfjarig meisje, heeft ze allerminst.


    Een paar weken geleden stelde een rechter in Frankrijk de ouders in het gelijk die beweerden dat de dood van hun elfjarige dochter Emmy het gevolg was van pesticiden op bloemen. Doordat moeder tijdens de zwangerschap werkzaam was als bloemiste, kwam ze in aanraking met verschillende soorten gif op de bloemen. Hun dochter Emmy kreeg als gevolg leukemie en overleed op elfjarige leeftijd.


    In de bloemenwinkel Bloem& aan de Gedempte Gracht in Schagen staat een rij klanten geduldig te wachten op hun beurt. Medewerkster Thirza heeft haar aandacht bij de bloemen en maakt van elke bos een kunstwerk. ,,Laatst was er een mevrouw in de winkel en die vroeg er wel naar”, vertelt ze. En ook haar tante stuurde een bezorgd apje: pas je wel op. ,,Ik snap het wel dat mensen bezorgd zijn”, zegt de bloemenverkoopster. ,,Maar ik heb dat zelf niet.’


    Eigenaresse van Bloem& Esmee Zwirs bevestigt dat er slechts één klant was die een opmerking maakte. ,, Er is onder klanten eigenlijk geen onrust, ze blijven gewoon komen voor hun bosje bloemen”, vertelt Zwirs. En ook over haar eigen gezondheid heeft ze geen zorgen. ,,Ik luister naar wat de bloemistenvakbond zegt en volg die regels op. En zij zeggen dat we in Nederland goed bezig zijn.” In haar winkel kunnen klanten ook wel wat biologische bloemen vinden, maar eigenlijk is de ophef rond de pesticiden vooral de ver-van-mijn-bedshow. ,,Als het helder zou zijn, dan ga ik me zorgen maken. Maar het is voor mij niet helder en dus ben ik niet bezorgd.”



    Er is onder klanten eigenlijk geen onrust, ze blijven gewoon komen voor hun bosje bloemen

    Esmee Zwirs
    Bloem&


    Ook bloemenkweker Reindert Root ziet het niet zo somber in. Hij denkt dat Noord-Holland te nuchter is om daarin mee te gaan.


    Vragen


    ,,Ik hoor daar niemand over”, zegt Root. Hij heeft een kwekerij met een bloemenstalletje aan de N241 bij Zijdewind. Het bloemenseizoen loopt op zijn einde en in de stal zijn naast bloemen, pompoenen en kalebassen te vinden. Grote en kleine, eetbaar en decoratie. ,,Wij krijgen over bloemen nooit zulke vragen”, zegt hij stellig. ,,Alleen over pompoenen, daar krijgen we wel vragen over, maar dat komt omdat die eetbaar zijn.”


    Root kent het verhaal over het Franse meisje dat overleed doordat haar moeder met bloemen werkte tijdens haar zwangerschap, niet precies. Wel zijn de bestrijdingsmiddelen die over zijn bloemen gaan, volop onder zijn aandacht. ,,We worden steeds milieuvriendelijker”, zegt hij. ,,Er zijn zoveel onderzoeken die gedaan worden en daar wordt weer beleid op gemaakt. Ik ben niet bang dat ik daarmee de fout in ga.”


    Op het Julianaplein in Den Helder staat Maurice Nieuwenhuizen van 

    Bloemenhuis Hofman achter in de zaak de bloemen te schikken. Zijn klanten blijven gewoon komen, vertelt hij. Nieuwenhuizen heeft precies één vraag van een klant gehad. Die wilde weten waarom hij geen biologische bloemen verkoopt. Nieuwenhuizen zucht. ,,Ik zou heel graag biologische bloemen verkopen, maar ik kan er niet aankomen. Ze zijn niet op de veiling te krijgen, ze zijn nauwelijks te koop. Tachtig procent van de bloemen komt uit Afrika, we hebben helemaal geen zicht op wat er met die bloemen gebeurt.”


    De bloemenbranche staat best wel onder druk, we kunnen het er eigenlijk gewoon niet bij hebben

    Maurice Nieuwenhuizen
    Bloemenhuis Hofman


    Biologisch

    Pesticiden moeten aangepakt worden, vindt de Helderse bloemist. Want hij maakt zich wel degelijk druk om zijn werk: elke dag zit hij met zijn handen in de bloemen. En dus komt hij elke dag in aanraking met gif. ,,En dan eet ik wel biologisch en leef ik heel gezond, maar die pesticiden kunnen uiteindelijk nog een behoorlijke invloed hebben.”


    Nieuwenhuizen hoopt dat de schade gewoon beperkt blijft. ,,De bloemenbranche staat best wel onder druk, we kunnen het er eigenlijk gewoon niet bij hebben.”


    Biologische bloemen zou Nieuwenhuizen best willen verkopen. ,,Maar weet je wat dat kost? Een bosje is dubbel zo duur en daar is in Den Helder geen klantenkring voor.” Toch hoopt hij dat er onderzoek komt naar het aantal pesticiden op bloemen zodat er duidelijkheid komt. ,,Een autospuiter wil ook weten wat hij inademt en hoe hij dat kan voorkomen. Dat geldt ook voor bloemisten. Ik wil weten waar ik aan toe ben.”


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten