Hoogleraren en experts die met Zembla spraken, trekken de onafhankelijkheid van onderzoeken naar glyfosaat in twijfel....
4-10-2024
Dit is deel 1 van 2. Oorspronkelijke titel : Glyfosaat, de PR-machine. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de pesticide-industrie grote invloed uitoefent op de toelating van glyfosaat, een omstreden onkruidverdelger die in verband wordt gebracht met kanker. Ondanks deze zorgen is glyfosaat in 2023 opnieuw voor 10 jaar goedgekeurd in de EU. Hoe kan dit? Zembla legt bloot hoe chemiereus Bayer, bekend van Roundup, via manipulatieve strategieën en omstreden experts, zoals de Amerikaanse statisticus Kenny Crump, de gevaren van glyfosaat probeert te bagatelliseren. Ook in Nederland heeft deze invloed zijn sporen nagelaten, blijkt uit het rapport van het Ctgb.
In deze onthullende aflevering onderzoekt Zembla hoe Bayer zich verweert tegen duizenden rechtszaken van kankerpatiënten die claimen ziek te zijn geworden door Roundup, het bekendste glyfosaatproduct. Met miljarden aan schikkingen en forse schadevergoedingen in de VS probeert het bedrijf de schade te beperken. De inzet van 'twijfelverkopers', zoals de beruchte Kenny Crump, speelt daarbij een sleutelrol. Crump, die eerder industrieën als asbest en dieselrook hielp verdedigen, blijkt ook voor Bayer te werken. Zijn conclusies over glyfosaat werden zelfs meegenomen in het rapport van de Nederlandse pesticide-autoriteit Ctgb, wat mede leidde tot de hernieuwde toelating van de stof in Europa.
Zembla onderzoekt hoe deze praktijken ook de publieke perceptie beïnvloeden, onder meer door het gebruik van PR-tactieken die zijn beschreven in het boek Merchants of Doubt. Hoogleraren en experts die met Zembla spraken, trekken de onafhankelijkheid van onderzoeken naar glyfosaat in twijfel, juist vanwege de betrokkenheid van Crump en andere industriegezinde wetenschappers.
Het oordeel van het Ctgb over de veiligheid van glyfosaat lijkt deels gebaseerd te zijn op onderzoeken van Crump, ondanks zijn duidelijke belangenconflict. Het Ctgb heeft deze betrokkenheid echter niet vermeld in hun toelatingsrapport, waardoor de vraag blijft of de risico's van glyfosaat, waaronder mogelijke kanker, zorgvuldig genoeg zijn geëvalueerd.
Glyfosaat is al jaren onderwerp van discussie. De stof wordt wereldwijd ingezet, maar is tegelijkertijd omstreden. In 2015 concludeerde de WHO dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is. Desondanks mogen boeren en telers de onkruidverdelger blijven gebruiken. In Nederland is het gebruik van glyfosaat voor particuliere doeleinden echter verboden.
Zembla onthult de tactieken waarmee de industrie probeert twijfel te zaaien over de gevaren van glyfosaat, en welke rol wetenschappers als Crump daarbij spelen. Hoe lang kan dit spel blijven doorgaan?Over Zembla
Zembla is het onderzoeksjournalistieke programma van BNNVARA, dat sinds 1995 spraakmakende onderwerpen aan het licht brengt. Met diepgravend onderzoek en onthullingen die vaak maatschappelijke impact hebben, biedt Zembla een kritische blik op belangrijke kwesties zoals de toelating van glyfosaat en andere controversiële onderwerpen.
Regie & samenstelling: Ton van der Ham
Research: Vincent Harmsen
Eindredactie: Roelof Bosma
Abonneer je op ons kanaal: http://bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA
Luister onze onderzoeksverhalen in onze podcast:
Spotify podcast: https://spoti.fi/2UBbCQ6
Apple podcast: https://apple.co/3wVX4ZA
Volg ons ook hier:
Instagram: / zembla_bnnvara
Facebook: / zembla.tv
Twitter: / zembla
LinkedIn: / zembla-bnnvara
0 reacties :
Een reactie posten