Milieudefensie verliest in klimaatzaak tegen Shell

Datum:
  • dinsdag 12 november 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  •  De uitspraak geldt als een dreun voor de milieubeweging. 




    Milieudefensie verliest in klimaatzaak tegen Shell


    Theo Besteman 12-11-2024


    Den Haag - Het gerechtshof Den Haag stelt Shell in hoger beroep in het gelijk in de zaak tegen Milieudefensie. De vorderingen zijn afgewezen. De uitspraak geldt als een dreun voor de milieubeweging. In en voor het gerechtshof braken mensen in tranen uit na het breed onderbouwde vonnis.

    Dat blijkt dinsdagochtend uit de langverwachte uitspraak in de sinds 2018 slepende klimaatzaak tussen het olie- en gasconcern en de milieuactiegroep. Directeur Donald Pols van Milieudefensie reageerde bij de uitspraak uiterst teleurgesteld op het verlies.


    Video: tranen na uitspraak rechter in zaak Milieudefensie tegen Shell

    Bij de Shell-directie klonk al snel opluchting, toen het hof beargumenteerde dat aan Shell juridisch geen concrete reductieplicht van 45% voor met name de uitstoot bij zijn miljoenen klanten is op te leggen. Daarvoor ontbreken concrete handvatten ook in EU-richtlijnen en Nederlandse wetgeving.

    Tegelijkertijd is Shell volgens het hof wel bezig om zijn eigen uitstoot voor 2030 sterk te beperken. Die was vorig jaar met 31% gedaald en het heeft nog voor $10 tot $15 miljard afbouwplannen aangekondigd.

    ’Zelfde effect’

    Hoewel op Shell ’een zware verantwoordelijkheid rust’, kan het olie- en gasconcern niet worden gedwongen de uitstoot van al zijn klanten wereldwijd met de door Milieudefensie verlangde 45% af te bouwen. Iedere reductie helpt beperking van de opwarming van de aarde, maar dat betekent niet dat een reductieverplichting van Shell het zelfde effect heeft, aldus het hof.

    Shell betoogt dat als het moet stoppen met olie en gas, klanten die fossiele brandstoffen bij concurrenten kopen. Daar ging het hof goeddeels in mee. De daling van Shells uitstoot leidt dan niet tot een mondiale CO2-uitstootverlaging. En dus is ook daarmee de bescherming van burgers in Nederland en het Waddengebied, zoals Milieudefensie, volgens het hof niet gegarandeerd.

    Shell-ceo Wael Sawan zegt na de uitspraak ’blij’ te zijn. Hij zegt op pad te zijn om in 2050 onder de streep, met compensatie, geen CO2 meer uit te stoten. Tegelijkertijd opent Shell olie- en gasvelden.

    Juridisch uniek

    Die eerdere uitspraak, waarin Shell op vrijwel alle punten had verloren, was juridisch uniek. Voor het eerst veroordeelde een rechter een enkel bedrijf om behalve de eigen CO2-uitstoot van verbrande diesel, benzine en kerosine ook die van al zijn klanten wereldwijd terug te brengen.

    Volgens Shell is dat onhaalbaar. „Wij kunnen klanten de schoonste brandstoffen aanbieden, maar hen niet verplichten die te tanken”, zei directeur Frans Everts van Shell Nederland eerder. Volgens Milieudefensie wist Shell sinds de jaren 60 van de schadelijke gevolgen van zijn oliewinning en deed het niets om die schade te beperken.

    De uitspraak dinsdag, vlak voor opening van de aandelenbeurzen, wordt wereldwijd gevolgd. Inperking van de productie van Shell door de rechter zou consequenties krijgen voor Nederland, maar mogelijk ook de hele olie- en gassector.

    Ondernemersvereniging VNO-NCW waarschuwde vooraf voor de negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie en het vestigingsklimaat als Shell de uitspraak zou verliezen.

    TELEGRAAF


    0 reacties :

    Een reactie posten