Het uiteindelijke aantal is afhankelijk van hoeveel industrie er in Nederland blijft de komende jaren.
17-11-2024
De Telegraaf: ruimte voor meer dan dertien kleine kerncentrales in Nederland. ’Serieus werk van gaan maken’
Van een onzer correspondenten.
Uit studies van TNO en consultantsgroep NRG Pallas blijkt dat deze typen centrales of Small Modular Reactors (SMR’s) in het Nederlandse energiesysteem voor een stabiele toevoer van voldoende schone stroom kunnen zorgen, zo schrijft De Telegraaf.
Het uiteindelijke aantal is afhankelijk van hoeveel industrie er in Nederland blijft de komende jaren. Bijvoorbeeld wordt bepalend wat in die jaren tot 2050 de vraag naar warmte van bijvoorbeeld raffinaderijen en fabrieken voor de productie van chemicaliën wordt, omdat die veel warmte vergen.
Meer centrales
Maar als de behoefte aan proceswarmte groot is, dan kan Nederland ’meer dan’ dertien van die kleinere SMR-centrales huisvesten. Nederland kent nu alleen de verouderde Borssele-kerncentrale die sinds 1973 draait. Daarvan wordt de verlenging van de levensduur onderzocht door het kabinet-Schoof Dat laat momenteel ook onderzoeken of er ruimte is voor vier kerncentrales.
Stabiele energie
Er is volgens de onderzoekers een ’belangrijke rol’ weggelegd voor de kleine kerncentrales nu Nederland, om klimaatafspraken te halen, overstapt van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas op duurzame energie, waartoe naast wind- en zonne-energie ook kernenergie wordt gerekend.
Afgelopen decennia werd kernenergie niet serieus als optie gewogen na meerdere rampen, zoals in Fukushima (2011) en Tsjernobyl (1986). Sinds de door Rusland veroorzaakte energiecrisis vanaf eind 2021 met de torenhoge gas- en stroomprijzen voor bedrijven en huishoudens, waait er een andere politieke wind.
Het kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB ziet ’een sleutelrol’ in de uitbreiding van kernenergie. Ook in de oppositie is er steun voor onderzoek naar deze uitstootvrije energievorm.
De vraag naar kernenergie raakte recent in een stroomversnelling. Uitbaters van datacenters zoals Amazon, Google en Microsoft zoeken voor hun softwaretoepassingen met kunstmatige intelligentie (AI) die enorm veel stroom slurpen. De bestaande gas- en kolencentrales kunnen die onvoldoende stabiel leveren.
***
Voor het gehele artikel, zie hier.
***
Geen opmerkingen:
Een reactie posten