Marieke Dubbeldam schrijft:

Gek toch, dat 2050 als ver weg klinkt, terwijl het jaar 2000 als gisteren voelt. Toen kochten we als mid-twintigers ons eerste nieuwbouwappartement in Utrecht op het oude Jaffaterrein aan de Vleutenseweg. Over de manier van verwarmen of de isolatie, dachten we niet na. Na oplevering zagen we een cv-ketel. Prima, dachten wij.

Hoe anders is het nu. Aan gas zit een luchtje en over 25 jaar moet heel Nederland ervan af zijn; een worsteling, ook voor de gemeente Utrecht, die zo graag voorop wil lopen maar zich daarbij superafhankelijk ziet van een wispelturige landelijke overheid én van een commercieel bedrijf dat voorheen nota bene in haar bezit was.

Columniste en journaliste Marieke Dubbelman schrijft op maandag over zaken in Utrecht of de regio die haar zijn opgevallen. Dit keer over energietransitie-teleurstellingen.

Columniste en journaliste Marieke Dubbelman schrijft op maandag over zaken in Utrecht of de regio die haar zijn opgevallen. Dit keer over energietransitie-teleurstellingen.


Eerder dit jaar trok stadsverwarmingsmonopolist Eneco namelijk haar handen af van het aardgasvrij maken van Overvecht, omdat het, platgezegd, te weinig opleverde en de gemeente bewoners niet op kosten wil jagen.

Vorige week was er meer slecht energietranisitie-nieuws. Want Eneco, dat dus vóór 2002 REMU heette en eigendom was van provincie en gemeente, maar anno 2024 van het Japanse Mitsubishi is, liet weten überhaupt geen aanvragen meer te accepteren voor het warmtenet dat het bedrijf exploiteert.

Energietransitie-teleurstelling

Terug naar 2004, toen wij in ons tweede goed geïsoleerde huis kochten in Leidsche Rijn. Ineens moesten we een inductiekookplaat, want stadsverwarming. Sindsdien zijn we trouwe klant van stadsverwarmingsmonopolist Eneco.

Maar waarom zo klagerig, Frau Dubbelman? Een aansluiting op de stadsverwarming is toch goed voor je energielabel? Daarom prijzen makelaars huizen in de Vinex expliciet aan als gasloos aan en drijven ze daarmee de prijzen nog verder omhoog?

Nou, Frau Dubbelman vreest binnenkort een derde grote Utrechtse energietransitie-teleurstelling. Want bij nadere bestudering van haar warmte e-ticket, kwam ze dit weekend tot het volgende inzicht: 39 procent van de warmte van haar Vinex paleis is afkomstig van de restwarmte van een ouderwetse gasgestookte elektriciteitscentrale. 19 procent komt van een gasgestookte piekketel, de rest komt uit een biomassacentrale.

Dit geldt ook voor 55.479 andere aansluitingen in Utrecht en Nieuwegein en over hoe we al die huishoudens en bedrijven in 2050 van die 58 procent gas af gaan halen? Daar hoor je al helemaal niemand over. Sterker nog, op papier geldt het als een duurzame energievoorziening. Ik noem het greenwashen.

***

Bron hier.

***