Warmtepomp niet beter voor milieu dan gasketel, blijkt uit onderzoek UGent

Datum:
  • zaterdag 19 oktober 2024
  • in
  • Categorie:
  • ... fabrikanten van warmtepompen moeten  dringend  de milieu-impact van hun toestellen  verminderen.


    Warmtepomp niet beter voor milieu dan gasketel, blijkt uit onderzoek UGent

    Beeld ANP / ANP

    Warmtepompen zijn niet beter voor het milieu dan condensatieketels. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek aan de UGent.

    Uit onderzoek van Yanaika Decorte blijkt dat de volledige milieuvoetafdruk van een warmtepomp even groot is als van een moderne gasgestookte verwarmingsketel. Daarbij wordt rekening gehouden met een tijdspanne van zestig jaar.

    Een warmtepomp op elektriciteit scoort veel beter dan de condensatieketel op aardgas als puur naar de impact op het klimaat wordt gekeken. Maar het klimaatvoordeel van de warmtepomp verdampt als de volledige milieu-impact in rekening wordt gebracht. Grote pijnpunt van de warmtepomp is dat er veel meer materialen nodig zijn dan in een condensatieketel, zoals koper, kunststoffen en koelmiddel.

    Volgens professor bouwtechniek Nathan Van Den Bossche die het doctoraat heeft begeleid, leert het onderzoek dat het geen zin heeft een goed werkende condensatieketel snel te vervangen door een warmtepomp. En dat fabrikanten van warmtepompen de milieu-impact van hun toestellen dringend moeten verminderen.

    DEMORGEN

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Waarom een warmtepomp? Het zal voor veel realisten lastig te begrijpen zijn waarom mensen ontraden(misschien verboden) wordt de gasgestookte CV te gebruiken. Warmtepompen gebruiken heel veel stroom en waar komt die stroom grotendeels vandaan? Van gas, kolen, olie of hout gestookte centrales. Dus waarom is gas dan (bijna)verboden als de energie of rechtstreeks via de CV gebruikt wordt, of met een omweg via de warmtepomp is het opeens niet verboden? Veel mensen hoor je zeggen dat ze "groene energie" via hun leverancier gebruiken, maar de totale windenergie opbrengst is ongeveer 5% van het totaal, zonne-energie nog minder, het kan gewoon niet.

    Een reactie posten