Noorwegen classificeert zes westelijke delen van de Oekraïne als veilig – en verandert daarom de asielregels voor vluchtelingen

Datum:
  • zaterdag 5 oktober 2024
  • in
  • Categorie: ,
  •  Noorwegen, met een bevolking van ongeveer 5,5 miljoen mensen, heeft tot nu toe ongeveer 85.000 Oekraïense vluchtelingen opgenomen. 




    Noorwegen classificeert zes westelijke delen van de Oekraïne als veilig – en verandert daarom de asielregels voor vluchtelingen


    (Vertaling: E.J. Bron)


    Noorwegen heeft onlangs de asielregels voor Oekraïense vluchtelingen veranderd. Sinds de Russische intocht in februari 2022 kregen Oekraïners in Noorwegen automatisch “collectieve bescherming”, zonder dat hun aanvragen individueel gecontroleerd werden. Nu heeft de Noorse regering besloten om zes westelijke gebieden van de Oekraïne als veilig te classificeren. Dit betekent dat asielverzoeken van mensen uit deze regio´s in het vervolg individueel gecontroleerd en afgewezen kunnen worden.

    De Noorse minister van Justitie, Emile Enger Mehl, motiveerde de beslissing met de hoge belasting van de Noorse woningmarkt, de gezondheidsdiensten en onderwijsinstellingen op grond van het grote aantal vluchtelingen. Noorwegen, met een bevolking van ongeveer 5,5 miljoen mensen, heeft tot nu toe ongeveer 85.000 Oekraïense vluchtelingen opgenomen. Een toenemend aantal van de nieuwkomers zijn mannen in de weerbare leeftijd, terwijl het Oekraïense leger problemen zou hebben zijn gelederen aan te vullen.

    Bovendien had Noorwegen daarvoor al de uitkeringen voor Oekraïense vluchtelingen verlaagd om het aantal nieuwkomers te verminderen en de integratie door werken te bevorderen.

    Bron:
    weltwoche.ch

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten