Nederland nog altijd grootste importeur van zonnepanelen ter wereld

Datum:
  • dinsdag 15 oktober 2024
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Ondanks dat de Nederlandse zonne-energiemarkt in een dip zit,....


    14-10-2024


    Nederland nog altijd grootste importeur van zonnepanelen ter wereld

    SOLAR Edwin van Gastel 


    Ondanks dat de Nederlandse zonne-energiemarkt in een dip zit, was Nederland ook in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar dankzij de haven van Rotterdam de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld.

    In de periode januari-augustus exporteerde China 170,24 gigawattpiek aan zonnepanelen, wat 23 procent meer is dan de van 137,87 gigawattpiek van vorig jaar. Nederland was de grootste importeur ter wereld, gevolgd door Brazilië, Saoedi-Arabië, India en Pakistan. De 5 landen zijn samen goed voor nagenoeg de helft van de wereldwijde import, te weten voor 46 procent. Dat meldt het Chinese marktonderzoeksbureau InfoLink.

    Op een lichte groei in Noord- en Zuid-Amerika na, zagen Europa, Azië-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika dalingen afgelopen maand de import dalen. De krimp was daarbij in Azië-Pacific en Afrika het grootste.

    Europa: 8,2 gigawattpiek
    Europa importeerde in augustus 8,21 gigawattpiek aan pv-modules uit China, een daling van 4 procent op maandbasis en bijna gelijk aan de 8,16 gigawattpiek van augustus vorig jaar.

    Europa heeft van januari tot augustus 70,9 gigawattpiek aan zonnepanelen geïmporteerd, een daling van 10 procent ten opzichte van de 77,69 gigawattpiek van vorig jaar. InfoLink wijst verminderde subsidies en de trage economie in de belangrijkste Europese landen – waaronder Duitsland en Spanje – als oorzaken van de importdaling aan. Voor het vierde kwartaal verwachten de marktonderzoekers in Europa een zeer beperkte vraaggroei of zelfs een lichte krimp.

    De spotprijzen voor TOPCon-zonnepanelen (red. free on board) bevonden zich in Europa in de maand augustus op een niveau van 10 tot 11 dollarcent per wattpiek. Sommige pv-modules werden in september geleverd voor 9 tot 12 dollarcent per wattpiek, met een gemiddelde 10,5-11 dollarcent per wattpiek. ‘Gezien de krimpende vraag in het vierde kwartaal, het traditionele laagseizoen, kunnen de zonnepaneelprijzen verder dalen wanneer fabrikanten op zoek gaan naar orders’, aldus InfoLink.

    Azië-Pacific: 4,6 gigawattpiek
    In augustus importeerde Azië-Pacific 4,63 gigawattpiek aan Chinese pv-modules, een stijging van 5 procent op jaarbasis ten opzichte van de 4,42 gigawattpiek van vorig jaar. De markt heeft tussen januari en augustus 50,27 gigawattpiek aan pv-modules geïmporteerd, een stijging van 90 procent op jaarbasis.

    India importeerde de meeste Chinese modules in de regio Azië-Pacific, 13,01 gigawattpiek in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar. InfoLink verwacht dat naarmate de binnenlandse productiecapaciteit voor pv-modules in India toeneemt, de vraag naar zonnepanelen van buiten India verder afneemt. Pakistan, de op één na grootste Aziatische markt in de Stille Oceaan, importeerde dit jaar al 14,31 gigawattpiek zonnepanelen. De Pakistaanse import bleef in augustus vrijwel gelijk aan juli. Sommige provincies hebben nieuw beleid geïntroduceerd voor decentrale energieopwekking, waardoor de Pakistaanse vraag naar zonnepanelen werd gestimuleerd. Aangezien de Pakistaanse import van januari tot augustus 90 procent hoger lag dan het totaal van vorig jaar, zal het importmomentum in het vierde kwartaal waarschijnlijk vertragen.

    Ook Japan, Thailand, Maleisië en Cambodja zagen de importvolumes stijgen, terwijl Australië, de Filipijnen en Zuid-Korea te maken kregen met een krimpende import.

    Noord- en Zuid-Amerika: 2,55 gigawattpiek
     In augustus importeerde Noord- en Zuid-Amerika 2,55 gigawattpiek aan pv-modules uit China, een stijging van 9 procent op maandbasis en een daling van 5 procent op jaarbasis. De regio importeerde 21,65 gigawattpiek in de periode januari-augustus, een stijging van 12 procent vergeleken met de 19,3 gigawattpiek van vorig jaar.

    Brazilië had het grootste aandeel in de invoer van Chinese modules in augustus en was goed voor 15,06 gigawattpiek. De nieuwe ronde van importquota van Brazilië is vernieuwd en loopt van juli 2024 tot juni 2025, waarbij de quota worden verlaagd tot 1,01 miljard Amerikaanse dollar. Brazilië importeerde in juli en augustus modules ter waarde van 353 miljoen Amerikaanse dollar, goed voor 35 procent van het rechtenvrije quotum. De impact van de tariefbeperkingen op de Braziliaanse import is volgens InfoLink echter beperkt. Aangezien de lokale productiecapaciteit nog moet worden opgedreven, zal Brazilië in de ogen van het marktonderzoeksbureau afhankelijk blijven van de invoer van zonnepanelen uit China.

    Midden-Oosten: 2,49 gigawattpiek
    Het Midden-Oosten importeerde in augustus 2,49 gigawattpiek Chinese zonnepanelen, een groei van 61 procent ten opzichte van vorig jaar. De regio importeerde in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar 20,46 gigawattpiek Chinese zonnepanelen, wat een groei van 142 procent is ten opzichte van de 8,47 gigawattpiek van vorig jaar. Van de landen in de regio heeft Saoedi-Arabië het grootste aandeel met een import van 11,45 gigawattpiek. De regering van Saoedi-Arabië tekende verschillende samenwerkingsovereenkomsten met meerdere ontwikkelaars en schreef veilingen uit voor veel grondgebonden projecten. De regering is van plan om dit jaar 20 gigawattpiek aan hernieuwbare-energieprojecten te veilen, wat de ontwikkeling van de pv-markt benadrukt en de vraag naar zonnepanelen ondersteunt.

    Afrika: 0,9 gigawattpiek
    Afrika importeerde in augustus tot slot 0,87 gigawattpiek aan pv-modules uit China. Een groei van 81 procent op jaarbasis. In de periode januari-augustus groeide de import met 16 procent tot 6,96 gigawattpiek.

    Van de Afrikaanse landen heeft Zuid-Afrika het grootste aandeel, met een import van 2,46 gigawattpiek tot en met eind augustus. Het importtarief van 10 procent dat door de Zuid-Afrikaanse regering werd opgelegd leidde tot een daling van de invoer in juli en rekening houdend met de verzendtijd, werden de verminderde zendingen in juli weerspiegeld in de invoervolumes van augustus. Het tarief kan op korte termijn een impact hebben op de import van lokale ontwikkelaars.

    Onderaan de streep verwacht InfoLink dat de wereldwijde export van China in het derde kwartaal mogelijk gelijk blijft aan die van vorig jaar. Voor het hele jaar 2025 is een significante groei onwaarschijnlijk, maar de export van zonnepanelen zou het niveau van vorig jaar moeten evenaren of licht overtreffen.

    Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.


    Door: Edwin van Gastel 


    SOLAR 



    1 reacties :

    Anoniem zei

    Neem de proef op de som om te kijken hoe voordelig zonnepanelen zijn door wat energie bedrijven te vergelijken met en zonder zonnepanelen.
    U zult zien dat het met alle kosten eraf helemaal niet zoveel goedkoper is met zonnepanelen.
    Het hangt van uw verbruik af, maar met zonnepanelen bent u, afhankelijk van uw aankoopprijs, ongeveer €40,00 p/m goedkoper uit zodat u 10 a 12 jaar bezig bent de panelen terug te verdienen. Als de saldering vervalt bent u nog veel langer bezig. Het zelfde met warmtepompen die onnoemelijk veel stroom verbruiken. Het is nu al zover dat ze u thuis accu's willen verkopen. Ga er van uit dat een thuisaccu ongeveer €750,00 per kW kost dan zult u begrijpen dat winterdag een accu van 10 kW lang niet toereikend is om uw warmtepomp op te laten draaien, ook al omdat er geen zon is om de thuisaccu op te laden. Hoe meer hulpmiddelen hoe zekerder u er van kunt zijn dat u beetgenomen wordt.

    Een reactie posten