Van een onzer correspondenten.

Het kabinet verhoogt de druk op vervuilende industrieën om tot bindende klimaatafspraken te komen, wat gevolgen heeft voor bedrijven die onvoldoende ambitie tonen. Dat stelt Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei in een kamerdebat deze week. Zij waarschuwt in het Reformatorisch Dagblad dat eindeloos onderhandelen met onwillige bedrijven niet langer een optie is:

‘Het kabinet is niet van plan om eindeloos te blijven praten met bedrijven die te weinig ambitie tonen om tot goede klimaatafspraken te komen, aldus minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Als sommige vervuilers in de industrie te weinig voortgang boeken ‘moeten we ook bereid zijn om te stoppen en te zeggen: hier is geen afspraak mee te maken’. Hermans wil ‘focus aanbrengen’ in de zogenoemde maatwerkaanpak. ‘Eindeloos doorpraten’ heeft bij sommige bedrijven geen zin.

Deze aanscherping van het beleid kan leiden tot het stopzetten van gesprekken met bepaalde bedrijven en het intrekken van potentiële overheidssteun. Minister Hermans benadrukt de noodzaak voor bedrijven om met concrete en ambitieuze voorstellen te komen. Ze roept de industrie op proactief te handelen en niet af te wachten. Deze strategie is gericht op het bereiken van effectieve resultaten en het vermijden van vruchteloze onderhandelingen, aldus de minister. Accountantweek.nl schrijft:

Balanceren tussen druk en dialoog

Ondanks de verharde toon blijft Hermans open voor dialoog met bedrijven die alsnog met ambitieuze plannen komen. Deze benadering weerspiegelt een delicate balans tussen het uitoefenen van druk en het behouden van een open communicatielijn met de industrie. Het doel blijft om zoveel mogelijk bedrijven te betrekken bij de transitie naar een duurzamere economie.’

***

Bron o.a. hier.

***