Dus de Revell factor is afhankelijk van wat er in de modellen wordt gestopt?
15-10-2024
Kunstmatige Intelligentie (ChatGPT) over oplosbaarheid van CO2
Door Chris Schoneveld.
Er is veel geschreven en gediscussieerd op Climategate.nl over de oplosbaarheid van CO2 in water. Kees le Pair behandelt het onderwerp uitgebreid op zijn website hier. En Ferdinand Engelbeen mengt zich ook regelmatig in de discussie door commentaar te leveren als dit onderwerp ter sprake komt.
Centraal in die discussie is altijd de wet van Henry, die zegt: de concentratie van het opgeloste gas in een vloeistof is direct evenredig aan de partiële druk van dat gas in de gasfase die zich boven de vloeistof bevindt. Le Pair vat de oplosbaarheid van CO2 als volgt samen:
“In chemical equilibrium with pure water CO2 behaves like inert gasses. It follows Henry’s law. In the low concentration range, we are dealing with, this would hold also for other storing mechanisms in sea water. The solubility would be proportional to the partial CO2 pressure in the gas phase”.
Dit is incorrect omdat CO2 zich niet als een inert gas gedraagt, maar juist een chemische reactie aangaat met het water. Strikt genomen is Henry’s wet gereserveerd voor gassen die niet reageren met het oplosmiddel (hier water). Wanneer CO2 oplost in water, reageert een deel ervan om koolzuur (H₂CO₃) te vormen, dat verder dissocieert in H⁺- en HCO₃⁻-ionen (bicarbonaat). Deze reactie verwijdert CO2 in zijn moleculaire vorm (CO2(aq)) uit de oplossing, waardoor een deel wordt omgezet in chemisch gebonden vormen. Hierdoor is de totale hoeveelheid CO2 die in water kan oplossen hoger dan voorspeld door alleen de Wet van Henry. Dit effect wordt nog versterkt als de ionen in het water door stromingen en biologische activiteit van de oppervlakte worden weggevoerd. Hierdoor kan de oceaan als een sterke buffer fungeren. Het mag dus duidelijk zijn dat Henry’s wet alleen van toepassing is aan het oppervlak waar atmosfeer en water elkaar direct raken.
Wat geldt voor de flux van lucht naar water, geldt uiteraard omgekeerd ook voor de flux van water naar de lucht. Als condities veranderen (warmer water bijvoorbeeld) dan zal het omgekeerde proces plaatsvinden, namelijk dat meer CO2 uit oplossing verdwijnt dan Henry’s wet zou voorspellen want de dissociatie van CO2 in H⁺- en HCO₃⁻-ionen is een omkeerbare reactie.
Met de opkomst van kunstmatige intelligentie zijn dit soort processen heel inzichtelijk te maken. Ik heb het bovengenoemde process aan ChatGPT voorgelegd ter bevestiging (?) van mijn interpretatie. Bewust leidde ik ChatGPT in een richting die ik bepaalde door sturende vragen te stellen. Dat ging als volgt met in rood mijn vragen:
Hoe wordt de Revell-factor bepaald en hoe groot is de onzekerheid?
0 reacties :
Een reactie posten