Julian Assange: ‘Schuldig pleiten aan journalistiek leidde tot mijn vrijlating’

Datum:
  • woensdag 2 oktober 2024
  • in
  • Categorie: ,
  •  Hij benadrukt tijdens zijn toespraak het belang van persvrijheid,....


    Redactie, TPO, 2 oktober 2024 


    Julian Assange: ‘Schuldig pleiten aan journalistiek leidde tot mijn vrijlating’


    Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks zegt dat hij na jarenlange gevangenschap is vrijgelaten, omdat hij schuldig pleitte aan journalistiek. Tijdens zijn eerste publieke optreden sinds zijn vrijlating, sprak hij dinsdag de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa toe. Assange benadrukte dat zijn vrijlating niet het gevolg was van een rechtvaardig systeem, maar van zijn keuze om vrijheid boven onbereikbare rechtvaardigheid te verkiezen.

    – Assange, vergezeld door zijn vrouw Stella en collega WikiLeaks-journalist Kristinn Hrafnsson, reisde vanuit zijn thuisland Australië naar Straatsburg om de mensenrechtencommissie van de Raad van Europa toe te spreken. Deze organisatie had hem eerder bestempeld als een “politieke gevangene”, meldt het ANP.

    Hij benadrukt tijdens zijn toespraak het belang van persvrijheid, benoemt dat journalistiek geen misdaad is, maar juist een cruciale pijler van een vrije samenleving. Ook waarschuwt hij voor de vervolging van journalisten die hun werk doen. Volgens hem mogen journalisten nooit worden gestraft voor het rapporteren van feiten.

    Daarnaast sprak de WikiLeaks oprichter over de impact van zijn gevangenschap op zijn gezinsleven, aangezien hij in gevangenschap trouwde en twee kinderen kreeg. Assange bedankte vervolgens iedereen die zich heeft ingezet voor zijn vrijlating. Hij geeft aan dat de jaren in isolatie hun tol hebben geëist, zowel fysiek als mentaal.

    Jarenlange gevangenschap

    Assange zat jarenlang vast in het Verenigd Koninkrijk, in afwachting van een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten wilden hem vervolgen voor het openbaar maken van geheime informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Uiteindelijk sloot hij in juni 2024 een deal met de VS en kwam vrij.

    Assange werd eerder in 2010 gearresteerd in Engeland, nadat Zweden een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd voor beschuldigingen van seksueel misbruik. Hoewel deze beschuldigingen later werden ingetrokken, vluchtte hij naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen om uitlevering te voorkomen.

    Hij vreesde dat Zweden hem zou doorsturen naar de Verenigde Staten. Na zeven jaar in de ambassade te hebben verbleven, werd hij opgepakt voor het schenden van zijn borgtochtvoorwaarden.

    Na zijn arrestatie in 2019 werd Assange vastgezet in de streng beveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen. Hier zat hij tot juni 2023, toen hij vrijkwam na de deal met de Amerikaanse autoriteiten.

     TPO

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Bestaat dat nog, TPO? Bertje Brussen joeg eerder ieder commentaar weg wat hem niet aanstond. Lees nu dat Chrisje de linkse lul Aalberts daar zijn gifstukjes neerkladdert. Met een instagram popje als hoofdredacteur.

    Een reactie posten