Indonesië neemt afstand van klimaatbeleid ten gunste van energiezekerheid

 sluiting van kolencentrales 


28-10-2024



Indonesië neemt afstand van klimaatbeleid ten gunste van energiezekerheid

De archipelstaat Indonesië vertegenwoordigt slechts 1% van het landoppervlak van de aarde, maar het heeft de toon gezet voor wereldwijde geopolitiek rondom fossiele brandstoffen en klimaatbeleid.

Als onderdeel van de klimaatonderhandelingen tussen de G7-landen werd verwacht dat Indonesië het eerste ontwikkelingsland zou zijn dat vroegtijdige sluiting van kolencentrales zou aankondigen.

In de schijnwerpers staat de 660-megawatt Cirebon-1-centrale in de provincie West-Java, die volgens planning in 2035 zou sluiten. Het is echter bekend dat Jakarta zich niet aan die planning zal houden, maar de centrale in plaats daarvan zal blijven gebruiken tot het oorspronkelijk geprojecteerde einde van de levensduur in 2042. Een struikelblok voor de vroege sluiting is het prijskaartje van meer dan $ 1 miljard om de kolencentrale te vervangen door zogenaamde hernieuwbare energie.

Door zijn toewijding aan het onbeperkte gebruik van steenkool te bevestigen, neemt Indonesië een gedurfde en verstandige beslissing om energiezekerheid en economische prioriteiten boven internationale klimaatpolitiek te stellen. Deze beslissing zet Indonesië neer als een model voor andere ontwikkelingslanden om de westerse agenda te trotseren om emissies te verminderen ten gunste van hun eigenbelang.

Steenkool in Indonesië

Voor ontwikkelingslanden als Indonesië is het pad naar welvaart geplaveid met betaalbare energie. Steenkool, overvloedig en goedkoop, is al lang de brandstof bij uitstek om economische groei te stimuleren. Het land beschikt over enorme steenkoolreserves, geschat op 37 miljard ton, die zich voornamelijk bevinden op Sumatra en Kalimantan.

Jakarta heeft een kolenproductiequotum van 922 miljoen metrische ton  goedgekeurd voor 2024, een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Deze stap heeft internationale kritiek opgeleverd, maar het is een berekende stap om de betaalbaarheid van energie te garanderen.

Steenkool blijft de ruggengraat van de Indonesische energiesector en is goed voor meer dan 60% van de elektriciteitsopwekking. Ook is Indonesië voor het grootste deel van de nikkelproductie afhankelijk van steenkoolgestookte smelterijen.

Indonesië produceert ongeveer de helft van alle nikkel ter wereld en is daarmee de grootste producent van het metaal. Het land is nodig voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen en energieopslagapparaten.

Economisch argument voor fossiele brandstoffen

Eind jaren negentig leefde bijna 50% van de Indonesische bevolking in armoede. Tegenwoordig ligt dat percentage dichter bij de 10% , dankzij het onverminderde gebruik van steenkool in de afgelopen twee decennia. Met 70% weet Indonesië een van de hoogste werkgelegenheidspercentages onder de G20-landen te behouden .

“Ondanks de uitdagingen in 2023 heeft Indonesië veerkracht getoond tegen wereldwijde schokken en wordt verwacht dat een steeds meer gediversifieerde economische basis de negatieve gevolgen zal verzachten”, aldus een woordvoerder van het financiële dienstverleningsbedrijf PwC .

Een groot deel van dit succes is te danken aan een stabiele en betrouwbare energievoorziening van steenkool, olie en aardgas voor elektriciteit en industrie. Steenkool en aardolie, samen met nikkel en ferrolegeringen, behoren tot de belangrijkste exportproducten van Indonesië .

Armoede, hoewel afnemend, blijft een dringend probleem, met meer dan 26 miljoen Indonesiërs die als arm worden geclassificeerd. Snelle industrialisatie en economische groei zijn essentieel voor het verbeteren van de levensstandaard en het creëren van kansen voor miljoenen.

Westerse hypocrisie

Veel westerse leiders die Indonesië de les lezen over de gevaren van steenkool, hebben hun eigen economieën met diezelfde brandstof opgebouwd en zijn nog steeds afhankelijk van olie en gas.

De Verenigde Staten ondergingen bijvoorbeeld een energierevolutie door middel van fracking, waardoor enorme reserves aan aardgas en olie werden ontsloten. In 2023 was de VS de grootste olieproducent ter wereld.

Op dezelfde manier blijft Noorwegen, vaak geprezen om zijn toewijding aan “duurzaamheid”, vergunningen voor olieboringen in de Noordzee verstrekken. Als Noorwegen, een land met een superieure economie en een hoge levensstandaard, nog steeds prioriteit kan geven aan zijn economische eigenbelang door zijn olie te winnen, waarom zou Indonesië dan bekritiseerd moeten worden voor het benutten van zijn kolenreserves?


De Indonesische economie van $ 1,4 biljoen is niet van plan om haar toekomst of de aanhoudende opwaartse trend in economische groei in gevaar te brengen. Reken erop dat Jakarta haar natuurlijke hulpbronnen tot ver in de toekomst zal exploiteren.

***

Vijay Jayaraj is een Science and Research Associate bij de CO 2 Coalition , Arlington, Virginia. Hij heeft een MS in milieuwetenschappen van de University of East Anglia en een postdoctorale graad in energiebeheer van Robert Gordon University, beide in het VK, en een bachelor in engineering van Anna University, India.




0 reacties :

Een reactie posten