Hollands Kroon heeft een dikke spaarpot. Waar komen die miljoenen vandaan?

Datum:
  • woensdag 16 oktober 2024
  • in
  • Categorie: ,

  • Anna Paulowna -
    Hollands Kroon heeft een reserve van 
    veertig miljoen euro. Waar komt dat geld vandaan?






    Winnie van Galen 13-10-2024


    Bij de start van Hollands Kroon, in 2012 ontstaan uit een fusie tussen Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en de Wieringermeer, telde de algemene reserve 5,5 miljoen euro. Dat bedrag is de afgelopen twaalf jaar opgelopen tot bijna 59 miljoen euro, ware het niet dat er ook weer geld is uitgehaald. Resteert veertig miljoen euro waar volgend jaar vier miljoen vanaf gaat dat in de begroting wordt gestopt om daarmee een lagere bijdrage van de overheid te compenseren.


    Het grootste deel van de reserve is te danken aan de verkoop van grond en onroerend goed: twintig miljoen euro. Bijna twaalf miljoen belandde in de reserve dankzij een hogere financiering vanuit het rijk. 


    De komst van het windpark in de Wieringermeer bracht 6,3 miljoen euro in het reservelaatje. Voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne groeide de reserve met 5,1 miljoen euro. En uit de opbrengsten aan leges belandde een miljoen euro in de reservepot. Daarnaast bleef er 3,4 miljoen euro over: geld dat in de begroting was opgenomen, maar niet werd uitgegeven. Aan overige zaken kwam daar nog 5,5 miljoen euro bij, aldus de gemeente.


    0 reacties :

    Een reactie posten