Hoe eerlijk is het klimaatbeleid eigenlijk? Burgers de dupe van CO2-belasting

Datum:
  • donderdag 10 oktober 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  • Een gezin betaalt tweeënhalf keer zoveel voor zijn gasverbruik dan grote bedrijven. 


    Daniël de Liever 10-10-2024


    Uit een onderzoek van het CBS blijkt de verdeling van CO2-belasting onevenredig te liggen bij burgers, meldt Nu.nl. Zo betaalt een gezin tweeënhalf keer zoveel voor zijn gasverbruik dan grote bedrijven. Daarmee is het klimaatbeleid niet alleen nadelig voor de welvaart, maar ook nog eens oneerlijk.


    Burgers draaien op voor klimaatbeleidHet klimaatbeleid blijft verder uitgerold worden, ook onder het huidige kabinet. Critici van het klimaatbeleid geven al langer aan dat het voor de welvaart van de Nederlandse burger negatieve gevolgen kan hebben.

    Nu blijkt dat met name burgers, die aanzienlijk minder CO2 uitstoten, hun welvaart moeten opgeven. Gemiddeld betaalden Nederlanders 88 euro per ton uitstoot. Voor huishoudens lag dit echter fors hoger, op 219 euro. Deze belasting wordt met name geïnd door belastingen te heffen op het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas.

    In een periode waarin het dagelijks leven aanzienlijk duurder is geworden de afgelopen jaren door hoge inflaties, leidt dit ertoe dat steeds meer mensen niet voldoende gebruik kunnen maken van de energievoorziening door de oplopende kosten. Dit wordt ook wel energiearmoede genoemd. Volgens cijfers van het CBS kampten vorig jaar vierhonderdduizend huishoudens met energiearmoede.

    Men kan terechte vraagtekens stellen bij het klimaatbeleid en of dit wel wenselijk is. Echter is het niet intern consistent dat als men CO2-uitstoot beleidsmatig zo belangrijk zou vinden, dat industrieën met een zware uitstoot, zoals de lucht- en scheepvaart, nauwelijks belast worden. Deze industrieën krijgen over het algemeen allerlei belastingvoordelen- en vrijstellingen. 

    Aan de andere kant zal indien bijvoorbeeld de luchtvaart meer CO2-belasting moet betalen waarschijnlijk de prijs van een vliegticket, en daarmee de toegankelijkheid van de luchtvaart, ook meestijgen. Dat betekent dat zelfs als het bedrijfsleven meer CO2-belasting zou betalen, de burger hier vaak uiteindelijk voor opdraait.

    NieuwRechts



    3 reacties :

    Anoniem zei

    Belasting heffen op Co2 is het zelfde als belasting heffen op Zuurstof, het zijn beiden onmisbare gassen. Belasting heffen op stikstof is net zo bizar, ook zonder stikstof kunnen we niet leven. Zonder stikstof verbranden de longen, zonder Co2 is alle leven op aarde ten dode opgeschreven omdat er geen plant of boom meer wil groeien. Zuurstof behoeft geen uitleg. Dat particulieren meer betalen als bedrijven is ook al bizar, maar het geeft wel aan dat de 2030 agenda op koers ligt. Na 2030 iedereen arm, maar wel gelukkig aldus roverhoofdman Klaus Swab in opdracht van de super rijken. Als Trump aan het bewind komt en de lijst met pedofielen van Epstein onthult zijn de rapen pas echt goed gaar.

    Anoniem zei

    Waardeloze politiek en Waardeloos beleid , Waardeloze Eu en een Waardeloze klimaatbeleid, Waardeloze wetjes en Waardeloze belasting.
    Het volk is beter af zonder politiek.

    Anoniem zei

    Het volk is beter af zonder Politiek, maar het is veel beter af zonder de ambtenaren die al die onzin verzinnen. Politici, vaak zonder enige kennis, voeren uit wat ambtenaren ze voorleggen, daarom ook die bizarre 180 graden veranderingen op de beloftes bij de PVV.

    Een reactie posten