Het begin van een nieuwe wereldorde: Waarom deze BRICS-top iets bijzonders zal zijn

Datum:
  • dinsdag 22 oktober 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Met de BRICS-top in Kazan zien we een fascinerende toekomst tegemoet.




    Het begin van een nieuwe wereldorde: Waarom deze BRICS-top iets bijzonders zal zijn


    (Door: Egountchi Behanzin – Vertaling: E.J. Bron)

    Bij de BRICS-top in het Russische Kazan zou door de 24 deelnemende staatschefs een nieuw model van internationale samenwerking ontworpen kunnen worden. Daarbij hebben de zogenaamde ontwikkelingslanden de mogelijkheid om zich nieuw te positioneren. Met spanning wordt de deelname van VN-chef António Guterres verwacht.

    De BRICS-top in het Russische Kazan zou een keerpunt in de globale geopolitieke geschiedenis kunnen markeren. Met het oog op de langzame erosie van de westelijke wereldorde tekent zich een nieuwe krachtsverhouding af. Deze ontwikkeling wordt door een in toenemende mate vastbesloten coalitie bespoedigd, die haar eigen koers wil bepalen.

    Bij deze unieke bijeenkomst komen 24 staatshoofden uit 24 verschillende landen bijeen, waaronder bekende persoonlijkheden zoals de Chinese staatspresident Xi Jinping. De deelname van de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, aan deze bijeenkomst werpt belangrijke vragen op over de huidige dynamiek van de Global Governance.

    Streven naar echte samenwerking

    De VN geldt traditioneel als een bastion van multilateralisme, maar er worden in toenemende mate vragen gesteld bij haar oriëntering op de westelijke machten. De top in Kazan zou de katalysator voor een strategische nieuwe positionering kunnen zijn, waarbij de VN zou kunnen proberen tussen oude allianties en nieuwe ontwikkelingen te navigeren. De BRICS is niet alleen nog maar een economisch bondgenootschap, maar hij houdt stand als echt alternatief voor de historische dominantie van de westelijke landen. De unipolaire wereld, zoals we die tot nog toe kenden, lijkt te wijken voor een multipolair tijdperk, waarin meerdere opkomende machten aanspraak maken op hun rechtmatige plaats in het globale beslissingsproces.

    De top in Kazan biedt de BRICS-staten de unieke gelegenheid om een nieuwe kaart van de internationale samenwerking te ontwerpen. De aanwezige staatschefs zullen over veel onderwerpen overleg voeren, het spectrum reikt van de economie via de veiligheid tot aan de ecologische uitdagingen toe.

    Door de vorming van strategische allianties probeert deze groep, die meer dan 45% van de wereldbevolking vertegenwoordigt, niet alleen zijn invloed te vergroten. Hij wil ook een alternatief platform voor de ontwikkelingslanden bieden, die zich binnen de traditionele Bretton Woods-instellingen zoals het IMF of de Wereldbank vaak naar de rand gedrongen voelen. Uit deze gesprekken zouden overeenkomsten kunnen voortkomen, die, afhankelijk van hun omvang, de spelregels van de internationale economie nieuw zouden kunnen definiëren.

    Het antwoord van het Westen

    Om niet buitenspel komen te staan, is het nu aan het Westen om op de groeiende en toenemend populaire dynamiek van de BRICS te reageren. De vaak onderling verdeelde en gespleten westelijke regeringen zouden ertoe gedwongen kunnen zijn om hun betrekkingen met de drempellanden nieuw te beoordelen. Op dit moment wordt de situatie door toenemende spanningen gekenmerkt, zoals het afnemende vertrouwen in de westelijk bepaalde instellingen laat zien. Dientengevolge zou de houding van de NAVO en van de Europese spelers tegenover de BRICS-staten het onderwerp van heftige debatten kunnen worden en een onvermijdelijke aanpassingsbehoefte kunnen tonen.

    Met zijn deelname aan de BRICS-top wil Guterres waarschijnlijk de wens van de VN verduidelijken haar rol in een zich veranderende wereld nieuw leven in te blazen. Zin bijdrage zou de toenemende betekenis van de zuid-zuid-dialoog en een uitwisseling kunnen onderstrepen, waarmee coöperatieve partnerschappen over de gebruikelijke scheidslijnen heen opgebouwd moeten worden.

    Een kans voor het globale Zuiden

    Ook voor de landen van het globale Zuiden, die op het internationale toneel gehoord willen worden, zou de top een kans kunnen bieden. Deze landen worden in globale discussies vaak over het hoofd gezien. Ze kunnen echter van de ervaringen en bronnen van de BRICS profiteren om op hun eigen behoeftes toegesneden ontwikkelingsmodellen te ontwerpen. De uitdaging bestaat er in om sterke en duurzame betrekkingen aan te knopen, die niet alleen op economische grondlagen berusten, maar ook sociale en ecologische overwegingen meenemen.

    De toekomst van het multilateralisme

    Het na de Tweede Wereldoorlog ontworpen multilateralisme bevindt zich op dit moment in een onzekere overgangstijd. De gevestigde instellingen hebben problemen om de actuele uitdagingen zoals klimaatverandering, toenemende ongelijkheid en Governance-crises effectief aan te pakken. De BRICS-top zou een nieuwe visie van het multilateralisme kunnen bieden, die inclusiever is en zich aanpast aan de actuele realiteiten. Zo´n model zou synergieën tussen de landen van het globale Zuiden kunnen creëren en een alternatief kunnen bieden voor de starre voorschriften van het huidige westelijke kader.

    Met de BRICS-top in Kazan zien we een fascinerende toekomst tegemoet. Daarbij gaat het niet alleen maar om een serie diplomatieke gesprekken, maar om een laboratorium voor de vorming van een nieuwe globale architectuur. Terwijl het Westen mogelijkerwijs een nieuwe verdeling van de macht in de internationale betrekkingen beleeft, nemen de ontwikkelingslanden, vertegenwoordigd door de BRICS, de teugels van deze transformatie in de hand.

    Deze top zou het begin van het einde van de westelijke hegemonie en het begin van een nieuw tijdperk kunnen markeren, waarin de stem van het globale Zuiden eindelijk gehoord wordt. De gebeurtenissen in Kazan beloven dus duurzame effecten te hebben op hoe we de wereldorde in de komende decennia ontwerpen.

    Bron:
    rt.de
    Door: Egountchi Behanzin

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten