Elke Nederlander betaalt straks duizend euro aan 'klimaatsteun' arme landen, aldus linkse NGO's

Datum:
  • donderdag 3 oktober 2024
  • in
  • Categorie:
  •  Financiële problemen van burgers worden gebagatelliseerd


    Daniël de Liever 3-10-2024


    Elke Nederlander betaalt straks duizend euro aan 'klimaatsteun' arme landen, aldus linkse NGO's


    Hoe realistisch zijn de plannen?

    In Nederland is vorig jaar circa 1,8 miljard euro uitgegeven aan 'klimaathulp' aan arme landen. Dit komt neer op ongeveer honderd euro per inwoner. De NGO's willen dit bedrag ophogen naar zo'n duizend euro per persoon in Nederland. De klimaatfinanciering voor arme landen wordt momenteel bekostigd uit de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Kabinet-Schoof wil echter bezuinigen op de ontwikkelingssamenwerking. Daarmee lijkt het onrealistisch dat de plannen van de Internationale Klimaatcoalitie tijdens deze kabinetsperiode worden uitgevoerd. Echter geeft het wel een goed beeld van mogelijk beleid in toekomstige linksere kabinetten.

    Financiële problemen van burgers worden gebagatelliseerd
    'Klimaatexpert' bij Oxfam Novib, Hilde Stroot, is van mening dat het geld er wel is en beweert dat als de plannen van de Internationale Coalitie, waar Oxfam Novib ook onderdeel van uitmaakt, worden uitgevoerd, dat de Nederlandse burger dit niet zal raken: "Duizend miljard klinkt als een duizelingwekkend bedrag, maar het geld is er wel. Het moet alleen de juiste kant op rollen. Deze hogere klimaatbijdrage hoeft niet per se Nederlandse huishoudens te raken.” Stroot legt niet uit hoe de plannen gefinancierd zouden kunnen worden zonder dat Nederlandse burgers daarbij geraakt wordt. Wel wordt aangedragen door andere voorstanders van het plan, waaronder Schim van der Loeff, dat dit door het aanpakken van belastingontwijking van internationale bedrijven gefinancierd zou kunnen worden zonder de Nederlandse burger hiervoor te laten opdraaien.

    De daadwerkelijke bijdrage van de Europese Unie wordt gezamenlijk besloten op de VN-klimaattop in november. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) geeft wel aan, wijzend op landen zoals China en Saoedi Arabië, dat "er landen zijn die tot nu toe niets bijdragen aan klimaatfinanciering. Het is de hoogste tijd dat dat wel gebeurt.”

    NieuwRechts
     

    0 reacties :

    Een reactie posten