De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Drs. P bezingt de barre tocht per slede van een gezin met kinderen op weg naar Omsk. Om de roedel wolven van het vege lijf te houden voeren de vader en moeder nu en dan maar een kind aan de wilde beesten om de tocht te kunnen voortzetten: uiterste nood! Drs. P. weet het hemeltergende dilemma zo goed ten gehore te brengen, als hij zingt:

‘Moet Igor het maar wezen?’, ‘Nee want Igor speelt viool’. ‘Wat vind je van Natasha?’. ‘Maar die leert zo goed op school’. ‘En Sonja dan?’. ‘Nee, Sonja niet, zij heeft een mooie alt.’ Zodat de keus tenslotte op de kleine Pjotr valt.

Deze week gooide BBB-kamerlid Henk Vermeer, de man naast van der Plas, de kleine Pjotr van de slee. Vader en moeder zullen de huilende dreumes niet weer terug zien.

Vermeer liet zich daarmee van zijn wrede kant zien, om de afkeer van ‘snelle klimaat resultaten’ duidelijk te maken. Het Planbureau voor de Leefomgeving becijferde immers dat het onwaarschijnlijk is dat Nederland het klimaatdoel van 55% emissiereductie in 2030 haalt. Extra maatregelen en oplopende kosten om nog meer CO2 te besparen zijn voor de BBB op dit moment uit den boze. BBB wil de onmenselijke tocht tijdens de zo gevreesde klimaatverandering wel voortzetten en dus: weg met het korte termijndoel voor 2030! Weg met het jongste kind dus, terwijl men nog maar amper op weg is.


BBB wil voorkomen dat we bedrijven uit ons land wegjagen door ze op te zadelen met 25 tot 75 procent hogere energieprijzen dan in onze buurlanden. Vooral door de hoge netwerkkosten en energiebelastingen. Als onze economie moet kunnen blijven draaien en onze werkgelegenheid behouden blijft, zal er een eerlijk speelveld nodig zijn. Dat bedrijven hier niet vertrekken vanwege onnodige lastenverhogingen, zo is de opvatting van de regeringspartij.

We weten hoe tragisch de weg naar Omsk verloopt. Alle kinderen zullen uiteindelijk, uit bitter realisme en lijfsbehoud, van de slee moeten worden geworpen.

Er kan om het vege lijf te moeten redden nog veel sneuvelen qua megalomaan klimaatbeleid. In de woorden van Drs. P:

‘Ja, Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg.’

***