Hollands Kroon - Anna Paulowna Er komt minder geld van de rijksoverheid.
Winnie van Galen 3-10-2024
Zodoende moet de broekriem in Hollands Kroon worden aangehaald. Maar dit gebeurt wel met een lach op het gezicht gezien de dikke spaarpot waar de gemeente over beschikt. Met als plus dat de lasten voor de inwoners volgend jaar gelijk blijven.
Financieel wethouder Maarten Versluis moet ervoor waken ‘geen hosanna te roepen’ als het om de begroting voor volgend jaar gaat. Want een dergelijke gemoedsstemming past niet geheel bij wat er in 2026 op gemeenten afkomt. De rijksoverheid hevelt vanaf dat jaar aanzienlijk minder geld over naar de gemeentekassen. Een ravijnjaar wordt het genoemd.
Hoewel Hollands Kroon hier ook mee te maken krijgt, is het humeur van de rekenmeesters zonnig te noemen. Hollands Kroon verkeert in de gelukkige omstandigheid veel vet op de botten te hebben. Een reserve van veertig miljoen euro zit er in die ‘forse spaarpot’ om precies te zijn, opgebouwd vanaf 2013. Uit die pot plukt de gemeente vier miljoen euro. Dat kan risicoloos, de resterende 36 miljoen is nog altijd ruim voldoende als tegenwicht van hetgeen wettelijk vereist is. Hollands Kroon is wat dat betreft ‘zeer gezond’, en daarmee ‘voelt het wel als een hosanna,’ maakte Versluis woensdag duidelijk bij de presentatie van de begroting 2025-2028.
Indrukwekkende spaarpot
Het miljoenenbedrag uit die ‘spannende en indrukwekkende’ spaarpot gaat Hollands Kroon gebruiken om te investeren in de buitenruimte (4 miljoen in 2025-2026), het isoleren van huizen waar de energie uitvliegt (2 miljoen) en het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening. Daarnaast wordt de organisatie ‘opgepompt’ voor het versnellen van de komst van vijfhonderd tijdelijke woningen. Een versnelling geldt ook voor het aanpakken van knelpunten in het verkeer. Met name op routes die door scholieren worden gebruikt. Daarnaast wil de gemeente meer geld uitgeven voor het ondersteunen van kwetsbare scholieren in het basisonderwijs.
Het is de derde begroting die het college van B en W sinds zijn aantreden in 2022 presenteert. Met daarin opgenomen een bezuiniging van een kleine drie miljoen euro. Die exercitie is nodig om de lagere algemene uitkering van de rijksoverheid te kunnen opvangen. Die bezuiniging zit hem in een ‘verbeterslag’ wat betreft de uitgaven voor gemeenschappelijk regelingen en het halen van ‘lucht uit de begroting’. Jaarlijks houdt de gemeente zo’n anderhalf miljoen euro over. Geld dat is gereserveerd, maar door tal van oorzaken niet is uitgegeven of dat er meer van is ontvangen. Bijvoorbeeld door een hogere opbrengst uit de verkoop van grond. Die lucht wil de gemeente er zoveel mogelijk uitpersen.
Al met al gaan de lasten voor burgers niet omhoog, los gezien van de normale prijsstijgingen. Daarmee blijft Hollands Kroon een gemeente ‘die hoog op de lijst staat van gemeenten met lage lasten voor de inwoners’, aldus de wethouder. Dat neemt niet weg dat de broekriem structureel moet worden aangehaald. Een proces waar de gemeente langzaamaan ‘kan ingroeien’ dankzij de royale buffer. Een positie waar menige gemeente in het land jaloers op is. ,,De stress is over het algemeen groot. Dat merken we via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hoeveel gemeenten in de positie zitten van Hollands Kroon, dat weet ik niet, maar het zullen er niet zo veel zijn.’’
Op 7 november vergadert de gemeenteraad naar verwacht over de begroting.
Noordhollands Dagblad
0 reacties :
Een reactie posten