In 2027 moet Nederland voldoen aan de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water.
23-9-2024
Waterschappen: waterkwaliteit in gedrang door stikstofregels
Waterschappen vrezen dat het met de huidige stikstofregels niet gaat lukken om de waterkwaliteitsdoelen te halen.
In 2027 moet Nederland voldoen aan de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water. Waterschappen hebben daarvoor allerlei projecten in de pijplijn die moeten helpen om de waterkwaliteit te verbeteren. Maar voor een deel van die projecten is een vergunning nodig, omdat bij de bouw stikstofuitstoot plaatsvindt die terecht zal komen op een Natura 2000-gebied.
Intern en extern salderen is hierbij nauwelijks mogelijk, zo zegt de Unie van Waterschappen. En aan emissieloos bouwmaterieel voor dergelijk werk is een tekort. Bovendien hebben deze ‘emissieloze’ machines veel stroom nodig, waarvoor niet altijd laadmogelijkheden beschikbaar zijn doordat het elektriciteitsnet vol zit.
Waterschappen willen ontheffing
Waterschappen willen dat er een ontheffing komt voor zo’n tijdelijke stikstofuitstoot als ze kunnen aantonen dat er geen alternatieve opties zijn. Verder willen ze dat er onderlinge afstemming komt tussen marktpartijen en andere opdrachtgevers om vraag en aanbod van emissieloos materiaal af te stemmen. Ook zeggen ze dat er meer laadplekken voor zwaar materieel moeten komen bij zonneparken of windmolens.
Voor 40% van de projecten die waterschappen tot 2027 willen doen om de waterkwaliteit te verbeteren, is emissieloos materieel nodig voor een stikstofvergunning. Dat lieten de waterschappen uitzoeken door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). In totaal hebben de waterschappen tot en met 2027 nog zo’n 280 projecten gepland om de waterkwaliteit te verbeteren. Het gaat om projecten om rioolwaterzuiveringsinstallaties aan te passen, uit te breiden of nieuw te bouwen, herstel van beken en de aanleg van natuurvriendelijke oevers en de aanpassing van gemalen, stuwen en vistrappen.
Boerderij
0 reacties :
Een reactie posten