Veel boeren zeggen dat ze niet zonder het bestrijdingsmiddel glyfosaat kunnen. Maar hoe veilig is deze stof eigenlijk?
Maaike Menzies woont met haar gezin naast akkers in Drente. Op die akkers wordt met glyfosaat gespoten. Onderzoekers uit Wageningen analyseren het huisstof van boeren en hun buren. Overal troffen ze glyfosaat aan. Stof in huis blijkt een belangrijke route te zijn via waar mensen worden blootgesteld aan pesticiden. Dat gebeurt vooral veel bij kleine kinderen, omdat zij door het stof over de vloer kruipen en ook nog vaak dingen in hun mond stoppen.
Pesticiden zitten dus in de lucht en in ons huis, maar zitten ze ook in ons lichaam? Onderzoekers uit Wageningen vonden glyfosaat terug in de poep van mensen. Zij zagen daarbij dat het microbioom van mensen met veel glyfosaat in hun poep écht anders is dan de mensen met weinig of geen glyfosaat in hun poep. Dat vinden de onderzoekers zorgelijk. Dit effect blijkt niet meegenomen te zijn in de studies die het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft beoordeeld.
In onafhankelijke proefdierstudies naar glyfosaat, wordt een verband met leukemie of kanker gevonden. Ad Ragas, hoogleraar risicobeoordeling, noemt dat erg zorgelijk. Hij zou graag zien dat er een onafhankelijk wetenschappelijk toezicht op het Ctgb kwam.
Onderzoek door: Ton van der Ham en Vincent Harmsen
Kijk de tv-uitzending over dit onderwerp terug via NPOStart: https://npo.nl/start/serie/zembla/sei...
Abonneer je op ons kanaal: http://bit.ly/ZEMBLA_BNNVARA
Luister onze onderzoeksverhalen in onze podcast:
Spotify podcast: https://spoti.fi/2UBbCQ6
Apple podcast: https://apple.co/3wVX4ZA
Volg ons ook hier:
Instagram: / zembla_bnnvara
Facebook: / zembla.tv
Twitter: / zembla
LinkedIn: / zembla-bnnvara
0 reacties :
Een reactie posten