Nieuws van de week
Jeroen van Wensen 15-9-2024
Van deze fiscale wijzigingen kunt u iets gaan merken
Box 3 en de tegenbewijsregeling
Helaas blijft het Regeerprogramma op de vlakte over een van de hoofdpijndossiers, de vermogenstaks van box 3. De Hoge Raad oordeelde dat de huidige wetgeving niet voldoet en dat de Belastingdienst naast het fictieve ook naar het werkelijke rendement op beleggingen moet kijken.
Het kabinet schrijft dat het naar aanleiding van die uitspraak komt met een tegenbewijsregeling. Beleggers in onder meer aandelen en vastgoed (maar ook ouders die een lening aan hun kind hebben verstrekt) kunnen daarop aangeven wat het werkelijke rendement is dat zij hebben behaald (of de werkelijke rente die zij ontvingen). Is dat lager dan het fictieve rendement van box 3 (circa 6 procent), dan mag de Belastingdienst maximaal belasting heffen over dat lagere rendement.
De Hoge Raad legde het begrip werkelijk rendement niet bepaald in het voordeel van beleggers uit. Zo mogen zij bijvoorbeeld de kosten die ze maken niet in aftrek brengen. Dat gaat onder meer over de beheerskosten die de aandelenbroker in rekening brengt of de onderhoudskosten aan het verhuurde pand. Het is wachten tot Prinsjesdag om te zien of staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC) van Belastingen toeschietelijker zal zijn.
Vastgoedbeleggers kunnen rekenen op de al eerder aangekondigde meevaller in de overdrachtsbelasting. Die zakt van 10,4 procent naar 8 procent bij de aankoop van bestaand onroerend goed dat niet is bedoeld om er zelf te wonen. Ook gaat de Rijksoverheid met gemeenten in gesprek om te kijken of stijgingen van de onroerendezaakbelasting kunnen worden gemaximeerd. Deze maatregel is gunstig voor alle huizenbezitters.
Werken nog niet lonender, ondernemers krijgen een voordeel
Om werken lonender te maken, moet er netto meer overblijven van elk extra gewerkt uur. Daarom komt er onder meer een extra schijf in de inkomstenbelasting en worden heffingskortingen aangepast en toeslagen gewijzigd. Maar hoe, dat is nog niet duidelijk.
Voor bedrijven en ondernemers zit er meer in het vat. De aangekondigde belasting op de inkoop van eigen aandelen wordt teruggedraaid, de MKB-winstvrijstelling gaat weer omhoog en ook komt er een ruimere renteaftrek. Wie werkt bij een start-up krijgt meer mogelijkheden om te delen in de winst (‘een fiscale regeling voor medewerkersparticipatie’). En wie kenniswerkers in dienst neemt, kan blijven rekenen op fiscale ondersteuning (WBSO).
Voor burgers en bedrijven gaat de energiebelasting in de eerste twee schijven omlaag (nu circa 70 cent per kuub gas). Voor de industrie gaat de CO2-heffing omlaag.
Auto, vliegen en ziekte
De autobelastingen gaan flink op de schop, ten nadele van de elektrische auto. Aanschafsubsidies verdwijnen per 2025. Hoe de autoregeling er precies uitziet, wordt, als het goed is, duidelijk in het eerste kwartaal van 2025. Ook komt er per 2027 een vliegbelasting, gedifferentieerd naar reisafstand. Die maatregel was al eerder aangekondigd in het Hoofdlijnenakkoord.
Tot slot. ‘Daarnaast vereenvoudigt het kabinet de aftrek van extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit in de inkomstenbelasting per 1 januari 2025 sterk. Om beter aan te sluiten bij de hoge kosten die mensen met een beperking maken voor vervoer, stelt het kabinet hier bovendien extra middelen voor beschikbaar.’
Elsevier
0 reacties :
Een reactie posten