Door Rypke Zeilmaker.

Toen we vanuit Malmesbury terug reden door het prachtige landschap van Wiltshire, zagen we langs de weg tientallen protestbordjes: Stop Lime Down. De private onderneming Island Green Power / Macquarie’ wil een industrieterrein van bijna duizend hectare bouwen met zonnepanelen. De ondernemer beroept zich ter rechtvaardiging van deze ingreep op het landschap op Net Zero-doelen van de Britse overheid. De actiegroep heeft haar eigen website Stoplimedown.com, waar je de megalomane reikwijdte van de plannen in kaarten kunt terugvinden.

De consultatieperiode voor dat project – inclusief een grote batterij voor energieopslag- liep tot 26 april dit voorjaar. Tegenstanders haalden direct meer dan duizend handtekeningen op. De BBC schreef in april, ‘why are some people anti-plans‘, dat ze tegen ‘schone energie’ zijn.

In plaats van ‘waarom zijn omwonenden woest dat hun natuurlijke leefomgeving geofferd wordt voor industrie’…De ‘groene’ BBC is vóór natuurverwoesting wanneer dat uit naam van het klimaatindustrieel complex gebeurt. Terwijl zo’n zonne-industrieterrein een enorme verbouwing van de leefomgeving behelst, met door hekwerk omheinde siliciumwoestijnen en een batterijcomplex, bewaakt door CCTV-camera’s.

Het Planning Inspectorate ontving van de projectontwikkelaar in juli de Milieu Effectrapportage, en nu in augustus zit het in de bureaucratische molen.

Zonnefarm Groen Leven gebouwd in natuurwater bij Heerenveen

Duizend hectare van de leefomgeving van locals wordt zo losgekoppeld en in handen gespeeld van (de investeerders achter) Island Green Power. Je noemt jezelf ‘groene’ energie en vernietigt daarvoor dus het echte groen (…)

In de moderne Corporate State (SDG 17 van de 2030 Agenda, public private partnersnips) steunt de overheid de projectontwikkelaar vanwege ‘de doelen’.De projectontwikkelaar stelt in de omschrijving daarom ook, dat hij zo helpt voldoen aan overheidsdoelen.

The project is anticipated as being able to deliver up to 500 megawatts (MW) of renewable electricity through ground-mounted solar photovoltaic (PV panels). This is enough clean, affordable electricity to power approximately 115,000 homes every year.

Zie dat hij meermaals het woord ‘affordable electricity’ gebruikt, nu de Britten steeds harder klagen over de hoge elektriciteitsprijzen. Die schieten de lucht in dankzij het ‘ambitieuze’ (destructieve) Net Zero beleid van de Britse overheid.

The UK has set ambitious climate change targets to achieve net zero carbon emissions by 2050 and to ensure that the energy supply remains secure, reliable, and affordable.

De projectontwikkelaar verwijst naar het juridisch bindende karakter van de 2030 Agenda van de Verenigde Naties, om zijn winkelnering te verkopen. Hij stelt dus dat hij overheidsdoelen aan het verbouwen is:

Together with legally binding commitments such as these, the UK Government has further set out how the deployment of renewable technologies such as solar will be accelerated in the latest plan Powering Up Britain (April 2023). Lime Down could make a vital contribution to achieving these targets by ensuring the supply of clean, affordable electricity to UK consumers when it’s needed.

Bron Stoplimedown.com, de reikwijdte van het project met vernietigende impact op de countryside

De tegen-campagne stelt dat ze zonnepanelen prima vinden wanneer die niet in natuurgebied en op productieve landbouwgrond terecht komt. Maar bijvoorbeeld op daken van gebouwen en op industrieterrein.

The very large size of the proposed development is totally inappropriate. It will be one of the largest in the nation. The visual impact of such a huge industrial solar farm would fundamentally change the tranquil character of the area.

We consider solar farms should be appropriately located on already industrialised land, on roof tops or adjacent to motorways, not on productive agricultural land.

Zuid Wiltshire

Elders in Wiltshire kun je al vanaf een heuveltop zien, dat honderden hectares prachtige countryside werden bedolven voor de doelstelling om van Engeland een Net Zero-land te maken. Wanneer je door de countryside rijdt, vallen zonnepanelen overigens minder op dan wanneer je windturbines zou planten.

Heggen rondom boerenland werken als camouflage.

Maar vanaf een heuveltop kon je een grijs glinsterende vlakte zien, alsof er een meer met water was aangelegd. Vooralsnog zie je vrijwel geen grote windturbines, zoals bij ons. Die gooien de Britten in zee. Maar vrienden vertelden dat recent de regels voor windturbines op land werden versoepeld.

Island Green Power verbouwt klimaatsubsidies op voormalig boerenland

Island Green Power is de ‘Groen Leven’ van de Britse countryside, die sinds 2013 met subsidies productief boerenland helpt bedelven. Het bedrijf kwam dit jaar voor de helft in handen van een Londense kapitaalhaai, Macquarie Asset Management.

Een zonnevijver bij Delfzijl

‘Schone’ energie is ook hier een smerig zaakje. Net als ‘hernieuwbare’ energie is het een verkoopkreet, om wisselvallig opgewekte en ruimteverslindende subsidiestroom te vermarkten ten koste van de natuur. Aan een zonne-industrieterrein is niets ‘hernieuwbaar’, je moet het na 20 jaar allemaal vervangen.

Het punt is hier niet dat je andere manieren vindt op elektriciteit op te wekken. Maar dat de overheid en staatsmedia als de BBC de Net Zero marketing van zulke bedrijven en hun leugens actief steunen. Alsof je de planeet zou redden met dit project, wat een keiharde leugen is.

De ‘energietransitie’ is in werkelijkheid energiesabotage, en een overdracht van kapitaal en land naar een kleine groep gunstelingen van de Corporate State.

De november-opbrengst van een zonnefarm

Rypke Zeilmaker / Afke Smit.

Je had op die duizend hectare ook natuurvriendelijke landbouw kunnen bedrijven en het lekkerste voedsel kunnen verbouwen, in harmonie met je omgeving. Nu krijg je op duizend hectare 500 MW vermogen aan wisselvallig geleverde elektriciteit, die de uitbater op het nationale grid dumpt. Je had ook op 20 hectare een kleine gascentrale kunnen bouwen die dat vermogen betrouwbaar zou leveren zonder subsidie. Of een kleine kerncentrale.

Ik bedacht laatst; Hee, nu snap ik waarom die privacy-wetten zijn ingevoerd, in combinatie met het promoten van Publiek Private Partnerschappen. (SDG17) Dan kan de Corporate State zich uit naam van ‘privacy’ en ‘bedrijfsgevoelige informatie’ onttrekken aan democratische controle.

***

Steun Interessante Tijden in haar strijd tegen de klimaatmaffia.

***

Bron hier.

***