Rusland waarschuwt voor escalatie: “Amerikanen kunnen zich niet voor een atoomoorlog verstoppen”

Datum:
  • zondag 15 september 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  • Wil men in Washington werkelijk een vernietigende atoomoorlog riskeren?



    Rusland waarschuwt voor escalatie: “Amerikanen kunnen zich niet voor een atoomoorlog verstoppen”


    (Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

    Het ontbreekt niet aan waarschuwingen uit Rusland dat de Westerse wapenleveringen rode lijnen zouden kunnen overschrijden. Vooral wat betreft langeafstandsraketten. Wil men in Washington werkelijk een vernietigende atoomoorlog riskeren? In Moskou lijkt men in ieder geval het geduld te verliezen.

    Te midden van discussies over mogelijke leveringen van langeafstandsraketten door het Westen aan de Oekraïne heeft Rusland opnieuw scherpe waarschuwingen uitgesproken. De Russische ambassadeur in de VS, Anatoly Antonov, verklaarde in een interview met de zender “Rossiya 24” dat de Amerikanen in het geval van een atoomconflict zich niet in veiligheid kunnen wanen.

    “Ik probeer deze these constant aan hen door te geven: de Amerikanen zullen niet in staat zijn om zich achter het water van de oceaan te verstoppen. Deze oorlog zal iedereen betreffen”, zei Antonov. Hij waarschuwde er voor met deze retoriek te spelen en benadrukte dat er bij een atoomoorlog tussen nucleaire machten zoals de VS en Rusland geen winnaar zou kunnen zijn.

    De uitlatingen van Antonov komen in een tijd, waarin het Westen discussieert over een mogelijke uitbreiding van de wapenleveringen aan de Oekraïne. Volgens berichten overweegt de Biden-regering om aan Kiev groen licht te geven voor aanvallen over de lange afstand op Russisch territorium met Amerikaanse wapens. Groot-Brittannië en Canada ondersteunen dit initiatief blijkbaar.

    De Britse premier Keir Starmer zou tijdens een bezoek aan Washington direct bij president Biden voor de opheffing van alle beperkingen voor Westerse wapens hebben geworven. De “New York Times” bericht echter dat Biden nog steeds zeer bezorgd zou zijn een gevaarlijk, groter conflict te veroorzaken. Het Pentagon heeft onlangs benadrukt dat de toestemming voor aanvallen met langeafstandswapens strategisch weinig aan de situatie op het slagveld zou veranderen, waar Rusland in het oosten van de Oekraïne continu aan dynamiek wint.

    President Poetin had daarvoor gewaarschuwd dat Rusland geen onderscheid zou maken tussen Oekraïense strijdkrachten en hun NAVO-leveranciers als het tot aanvallen over de lange afstand mocht komen. “Het zal geen rol spelen wie er op de knop heeft gedrukt”, aldus Poetin.

    Tot nu toe hebben Oekraïense strijdkrachten doelen in Rusland met drones aangevallen. De inzet van raketten, bijvoorbeeld in het gebied rondom Moskou, zou de oorlog echter naar een compleet ander niveau tillen. De waarschuwingen uit Moskou verduidelijken de gespannen situatie en het escalatiepotentieel van het conflict. Terwijl het Westen over een uitbreiding van de wapenleveringen discussieert, waarschuwt Rusland indringend voor de mogelijke consequenties. De beslissing over wapens voor de lange afstand voor de Oekraïne zou een gevaarlijk keerpunt in deze oorlog kunnen markeren.

    Bron:
    report24.news
    Door: Heinz Steiner

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten