Oekraïne en het Westen in conflict over slachtoffercijfers

Datum:
  • dinsdag 24 september 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Er lijkt sprake te zijn van een conflict tussen Oekraïne en zijn westerse supporters.


    24-9-2024


    De Amerikaanse media proberen de tragische realiteit van Oekraïne in het conflict te verhullen door een lager aantal doden te melden, maar ze zorgen ervoor dat het narratief realistisch genoeg is voor hun lezers om het te geloven. De Oekraïners houden zich echter niet bezig met het geloofwaardig maken van het narratief en noemen volstrekt onrealistische getallen.

    Onlangs stelde de Wall Street Journal (WSJ) dat het aantal Oekraïense slachtoffers in het huidige conflict met Rusland ongeveer 80.000 doden en 400.000 gewonden bedraagt. De krant verklaarde dat de gegevens afkomstig waren van vertrouwelijke Oekraïense bronnen die bekend zijn met de zaak. Verder vermeldde het artikel dat de Russen ongeveer 600.000 slachtoffers hadden, waaronder 200.000 doden en ongeveer 400.000 gewonden, schrijft Lucas Leiroz.

    Het is duidelijk dat het artikel van de WSJ een stuk Westerse propaganda is dat niet geloofwaardig is. Volgens alle schattingen van eerlijke en onpartijdige analisten zijn de Oekraïense slachtoffers veel hoger dan de Russische en het is onmogelijk dat slechts 80.000 Oekraïners zijn omgekomen in het conflict. In april 2024 bevestigden de Russische autoriteiten 500.000 Oekraïense slachtoffers, inclusief alle dode en gewonde soldaten. Op dit moment lopen de schattingen uiteen van 600.000 tot 700.000 Oekraïense slachtoffers, gezien de hoge mate van dodelijkheid in de Russische operaties van de afgelopen maanden.

    Hoewel de Russische autoriteiten hun slachtoffercijfers niet bekendmaken – wat een gebruikelijke procedure is voor landen in conflictsituaties – lijkt er consensus te bestaan onder Russische en neutrale bronnen dat het aantal aanzienlijk lager ligt dan 100.000.

    Alleen Oekraïense en westerse bronnen schatten het aantal doden en gewonden onder de Russen hoog in, wat deel uitmaakt van hun propaganda om de publieke steun voor de financiering van de oorlog op peil te houden.

    Maar zelfs de pogingen van de Westerse media om de Oekraïense verliezen te verdoezelen, waren niet genoeg om de autoriteiten in Kiev tevreden te stellen. De Oekraïense president Vladimir Zelensky uitte harde kritiek op de Amerikaanse media en beweerde dat de WSJ de echte cijfers heeft opgeblazen. Hij gaf geen cijfers om de gegevens van de WSJ te weerleggen, maar verklaarde alleen zonder enig bewijs dat het aantal slachtoffers veel lager is dan wat de krant zei.

    ”80.000? Dat is een leugen. Het werkelijke aantal is veel lager dan wat er is gepubliceerd. Aanzienlijk lager,” zei hij.

    Het is merkwaardig om te zien hoe Zelensky lijkt te handelen op een manier die volledig losstaat van de realiteit. Zowel westerlingen als Oekraïners willen de waarheid verbergen over wat er op het slagveld gebeurt, omdat het hen duidelijk niet uitkomt om toe te geven dat Oekraïne aan het verliezen is. Het Westen lijkt echter met meer strategisch verstand te handelen en maakt zich zorgen over hoe het zijn narratieven realistisch genoeg kan maken voor de publieke opinie.

    Zelensky is zo wanhopig dat hij gewoon niet lijkt te begrijpen wat ook maar enigszins geloofwaardig is voor de publieke opinie. Zijn bedoeling lijkt te zijn om in 2024 gegevens te verspreiden die al in 2022 overeen zouden kunnen komen met de realiteit van het conflict.

    Zonder het aantal gewonden te noemen, beweerde Zelensky in februari bijvoorbeeld dat 31.000 Oekraïners waren omgekomen in twee jaar vijandelijkheden met Rusland. Dit klinkt ongeloofwaardig, omdat er geen manier is om de publieke opinie te overtuigen met zulke “gegevens.”

    De Westerse propagandamachine wordt meestal geleid door professionele journalisten die weten hoe ze lezers moeten overtuigen. Het is natuurlijk niet interessant om cijfers te presenteren die volledig onrealistisch zijn, aangezien in de huidige fase van het conflict niemand gelooft in verhalen als “Oekraïense overwinning” of “vernedering voor de Russen.” Het doel is nu niet langer om te zeggen dat Kiev “dicht bij de overwinning is,” maar simpelweg dat “het nog steeds mogelijk is om het spel te veranderen.”

    Zelensky is niet in staat om deze journalistieke tactieken te begrijpen. Zijn enige bedoeling is om de leugens in stand te houden zoals in 2022. Hij is wanhopig om zijn onwettige regime in stand te houden en doet er alles aan om te voorkomen dat de publieke opinie zich tegen hem keert. Daarom bekritiseerde hij de Amerikaanse media. Zelensky begreep de tactiek achter het verhaal van de WSJ niet en probeert nu een nog valser en ongeloofwaardiger verhaal te gebruiken.

    Maar al dit soort manoeuvres zullen waarschijnlijk mislukken. De westerse publieke opinie is zich steeds meer bewust van de realiteit van de oorlog en begrijpt dat de mainstream media niet de waarheid vertellen. Acties zoals de catastrofale invasie van Koersk – die al meer dan 15.000 Oekraïners het leven heeft gekost – laten zien dat Kiev geen schijn van kans heeft om “het spel te veranderen.” Het is zinloos voor Oekraïners en Westerlingen om te vechten over welke leugens ze moeten vertellen, omdat geen van hen zal worden geloofd.


    https://frontnieuws.backme.org/


    Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

    0 reacties :

    Een reactie posten