Nederlandse ‘deep state’ in actie: ambtenaren kanten zich tegen asielmaatregelen van kabinet

Datum:
  • vrijdag 20 september 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  •  “Zo spoedig mogelijk herstel van democratisch bestuur is gewenst,”.....


    Robin de Boer 20-9-2024


    Nederlandse ‘deep state’ in actie: ambtenaren kanten zich tegen asielmaatregelen van kabinet



    Help ons door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
    Luister naar dit artikel
    NineForNews.nl
    00:00 / 02:29

    Het kabinet kan geen beroep doen op de crisistoestand om noodmaatregelen te nemen voor aanscherping van het asielbeleid, vinden ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    Uit stukken die donderdag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd blijkt dat ambtenaren asielminister Faber (PVV) afraadden om de crisisbepaling te gebruiken, omdat die ‘onder de huidige omstandigheden niet gebruikt kan worden’.

    Het advies van de ambtenaren zet het debat over het asielbeleid op scherp. Er ontstond enige opwinding in de Kamer, omdat veel delen van de stukken zwartgelakt waren.

    Iemand verbaasd?

    “Verbaast het eigenlijk iemand dat de rijksambtenaren zich kanten tegen de asielmaatregelen van dit kabinet? Iemand?” vraagt journalist en uitgever Syp Wynia.

    Journalist Joost Niemoller merkt op: “Ambtenaren hebben helemaal niks te vinden. Ze hebben politiek uit te voeren. Ook als die politiek hen niet aanstaat. Maar het is momenteel zo’n zooi dat dit kennelijk allemaal maar gebeurt.”

    Ook columnist Marianne Zwagerman wijst erop dat ambtenaren het land ‘niet horen te regeren’.

    Fundamentele fout

    “De juristen van de ministeries behoren te adviseren onder welke omstandigheden een asielcrisiswet wel kan. Ambtenaren maken het beleid niet. Dat kan de afgelopen jaren wellicht het geval zijn geweest, maar is een fundamentele fout!” stelt voormalig NOS-directeur Bauke Geersing.

    “Zo spoedig mogelijk herstel van democratisch bestuur is gewenst,” voegt hij toe.

    Zand in de machine

    Zondag onthulde Arnon Grunberg in Buitenhof dat hij op het ministerie van Justitie en Veiligheid na een lezing gesprekken had met hoge ambtenaren die belast zijn met asielzaken.

    Hij zei dat dit hem letterlijk gezegd was: ‘Wanneer dat kabinet er echt komt (het huidige met de PVV) dan zullen we zoveel mogelijk zand in de machine strooien’. Om te voorkomen dat er streng asielbeleid komt.

    Grunberg voert dus bewijs aan voor het bestaan van een ‘deep state’, ook in Nederland, zei Kamerlid Pepijn van Houwelingen, die minister Faber hier tijdens het kennismakingsgesprek met de Tweede Kamer al voor waarschuwde.

    Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.



    1 reacties :

    Anoniem zei

    Een advies kun je ter harte nemen of naast je neerleggen.
    Het is overduidelijk dat er een migratie crisis is dus de kraan dicht en dan dweilen.
    Elke ambtenaar die verzet biedt tegen het beleid op staande voet ontslag

    Een reactie posten