Van een onzer correspondenten.

De ooit zo klimaatbevlogen ABN-AMRO beleefde een treurige prinsjesdag met het afgeslankte klimaatbeleid van kabinet Schoof. Vorig jaar nog tamboereerde de bank:

‘Onze klimaatstrategie is ontworpen om ons doel te bereiken om onze portefeuille in lijn te brengen met een scenario van maximale opwarming van de aarde van 1,5°C en de transitie naar een netto-nul-economie te ondersteunen in de jaren tot 2050. In 2022 werden doelstellingen vastgesteld voor vijf sectoren: hypotheken voor woningen, commercieel vastgoed, olie en gas, energieopwekking en scheepvaart. Daarnaast werd een ambitie gesteld voor Discretionary Portfolio Management (DPM) als onderdeel van onze portefeuille met activa van cliënten. Eind 2023 stelden we ook doelstellingen vast voor de binnenvaart en landbouw. De komende jaren zijn we van plan om doelstellingen te communiceren voor alle koolstof-intensieve sectoren in overeenstemming met onze Net-Zero Banking Alliance (NZBA) verbintenissen. En om onze cliënten te ondersteunen bij hun transitie.’

Inmiddels is er een nieuwe regering en waait er een andere wind. De bank benadrukt dat weliswaar het eerdere klimaatbeleid ‘tot stand is gekomen met de betrokkenheid van veel private en publieke organisaties’, er nu geen garanties meer zijn in de politieke arena. De speelruimte is beperkt richting 2030.

De plannen voor de reductie van de uitstoot van broeikasgassen zijn minder ambitieus geworden (-55% in 2030 ten opzichte van 1990 in plaats van -58%).


Zoals al bleek uit het in mei gepresenteerde Hoofdlijnenakkoord, zet de regering een stapje terug ten aanzien van de klimaatplannen, stelt de bank. De verhoging van de CO2 heffing voor de industrie wordt teruggedraaid, de geplande verhoging van de energiebelasting op aardgas wordt geschrapt en de beoogde reductie van de broeikasgasuitstoot is minder ambitieus geworden. Het budget voor de ontwikkeling van batterijen en groene waterstof wordt verlaagd met 1,2 miljard euro.

Per saldo is het echter moeilijk inschatten hoe alle maatregelen uiteindelijk hun uitwerking gaan hebben op de vermindering van de broeikasgassen, omdat teveel details nog ontbreken, vindt de bank.

Het is de vraag hoe lang de bank zelf nog blijft meeblazen in het klimaat-alarmistisch orkest, nu toehoorders in toenemende mate de muziek niet meer pruimen.

***

Bron hier.

***