Huisartsenzorg Nieuwe huisartsenpraktijk opent in Anna Paulowna. ‘Na vijf jaar ellende in de huisartsenzorg komt er eindelijk rust’

Datum:
  • donderdag 19 september 2024
  • in
  • Categorie: ,

  •  Anna Paulowna - Op 2 januari opent een nieuwe huisartsenpraktijk aan de Verwachting in Anna Paulowna. 




    Clare Brouwer 19-9-2024


    De praktijk zal gerund worden door de huisartsen Wendeline Alderlieste (40) en Elly Schaafsma (40).

    De nieuwe huisartsen Schaafsma en Alderlieste zijn geen onbekenden in de regio. Schaafsma is momenteel huisarts in Julianadorp en Alderlieste in Middenmeer. Ze hebben veel zin om samen dit avontuur aan te gaan.


    ,,Ik was absoluut niet van plan om de overstap te maken”, reageert Wendeline Alderlieste. Zij werkt in Middenmeer als waarnemend huisarts. Een collega daar bracht haar op het idee. ,,Hij zei: is dit geen mooie kans voor jou?”


    De twee huisartsen kennen elkaar als collega’s en van hun studie geneeskunde. Dat gaf genoeg basis om de samenwerking te zoeken en een praktijk te starten. De sollicitatiegesprekken om het team samen te stellen vinden deze week plaats.


    Vormgeven

    Alderlieste: ,,Juist in een regio waar de huisartsenzorg de afgelopen jaren heel minimaal is geweest, is het heel mooi om iets nieuws vorm te geven. Er zijn steeds meer ouderen en steeds meer chronisch zieken. Ik ga graag met hen het gesprek aan hoe we de zorg toegankelijk houden. Daar heb ik zin in.”



    De start van de huisartsen in Anna Paulowna betekent het einde van de huisartsencrisis die al enige tijd speelt in Hollands Kroon. En dat is voor de directeur van huisartsenorganisatie HKN, Marlous de Vroome, nog moeilijk te geloven. ,,We hebben in Hollands Kroon vijf jaar lang instabiliteit in de huisartsenzorg gehad. We zijn nu op het moment gekomen dat het probleem is opgelost. Deze nieuwe praktijk geeft rust voor de patiënten in deze regio en dat is het belangrijkste.


    Juist in een regio waar de huisartsenzorg de afgelopen jaren heel minimaal is geweest, is het heel mooi om iets nieuws vorm te geven. 

    Wendeline Alderlieste
    Huisarts


    De nieuwe huisartsenpraktijk met de naam De Verwachting neemt haar intrek in het pand aan De Verwachting waar de voormalige huisartsenpraktijk van Co-Med huisde. De Co-Medpraktijk sloot eind maart de deuren.


    Co-Med

    Er zijn dan al langere tijd klachten over niet geleverde zorg en slechte bereikbaarheid van de Co-Medpraktijk. Eind maart vertrekt de dienstdoende arts in Anna Paulowna omdat hij al maanden niet betaald wordt. Daarop besluiten de assistenten ook het werk neer te leggen, met als gevolg dat de praktijk moet sluiten. Het lijkt dan nog of het om een tijdelijke sluiting gaat, maar later blijkt dat de deuren nooit meer opengaan. Het faillissement van Co-Med wordt uitgesproken op 5 juli.



    Noodscenario

    Nadat de Co-Medpraktijken in zowel Anna Paulowna als Breezand de deuren sloten, werd voor de 6300 patiënten in Hollands Kroon een noodscenario van kracht. Zij konden zich aanmelden bij online huisartsenpraktijk Arene, die de zorg samen met huisartsen uit de regio overnam. Op 19 augustus opende huisarts Wouter Breebaart een praktijk in Breezand. Duizenden patiënten schreven zich opgelucht in bij praktijk Zandvaart in Breezand. Velen daarvan kunnen nu de overstap maken naar hun woonplaats Anna Paulowna.


          Deze nieuwe praktijk geeft rust voor de                         patiënten in deze regio en dat is 

                        het belangrijkste

                             Marlous de Vroome

                                                    Directeur HKN


    En daarmee lijkt de rust in de huisartsenzorg in Hollands Kroon terug te keren. Voor HKN-directeur De Vroome komt er met de bekendmaking van deze nieuwe huisartsenpraktijk een einde aan een zwarte periode van de huisartsenzorg van Hollands Kroon. ,,Het was voor ons ook vrij onverwacht dat het zo snel liep. Eerst hadden we natuurlijk Wouter Breebaart die zich vestigde als huisarts in Breezand. En ondertussen waren er gesprekken met deze twee huisartsen. Dat zij per 2 januari beginnen, is meer dan goed nieuws.”


    Inschrijven

    Praktijk De Opaal die ook in het pand van De Verwachting zit, blijft nu en in de toekomst gewoon open. Patiënten die zich al willen inschrijven bij praktijk De Verwachting kunnen dat doen via de website: huisartsenpraktijk-deverwachting.nl. Patiënten die bij Co-Med stonden ingeschreven ontvangen een persoonlijk bericht van hun zorgverzekeraar.


    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten