Het kan allemaal in Brunssum: de muilkorfpolitiek van burgemeester Wilma van der Rijt (CDA)
Van een onzer correspondenten.
Hoewel op YouTube al een groot succes, mag de film Climate, The Movie niet aan de bevolking van Brunssum worden vertoond door de burgemeester van Brunssum, Wilma van der Rijt. Clintel, het instituut voor klimaatrealisme, wil na het verbod een principieel weerwoord bieden aan deze censuur van de overheid.
‘Hoogleraar: ‘Bemoeienis burgemeester Brunssum met klimaatfilm is in strijd met censuurverbod’’
Van der Rijt had de vertoning van de film in juni nooit mogen verbieden. Dat betoogt ook Raymond Schlössels, hoogleraar bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht, onlangs in dagblad De Limburger. De krant publiceerde een reconstructie van de affaire rond de vertoning van de film in Limburg. De Hoge Raad bepaalde eerder dat een overheid zich in het privaatrecht, zoals bijvoorbeeld bij de verhuur van een zaal voor het vertonen van een film, aan de grondrechten moet houden. ‘Inhoudelijke bemoeienis met meningsuitingen vooraf is in strijd met het censuurverbod’, zegt Schlössels in het artikel in De Limburger. ‘Mij lijkt dat de gemeente hier te ver gaat.’
Ambtenaar: ‘Onze burgemeester verbiedt vertoning film. Het is ‘verstoring van de openbare orde’ en ‘risico voor veiligheid.’
Clintel:
‘Na de succesvolle première van Climate, The Movie in maart in het Figi Theater in Zeist werden we benaderd door Shirley Born, fotografe uit Brunssum. Ze wilde dat de film ook in Limburg zou worden vertoond, met zoals gebruikelijk een debat, en dat vonden wij meteen een goed idee. We prikten samen een datum en een locatie voor een avond ergens in de provincie. In eerste instantie zou de film op 10 juni draaien in Lumière in Maastricht, maar daar vonden ze hem bij nader inzien te kritisch, dus dat ging niet door. Shirley vond vervolgens een alternatieve locatie in Brunssum, De Brikke Oave.’
Een paar dagen voor de vertoning kreeg eigenaar Jeffry Lutgens bezoek van een ambtenaar van de gemeente, die hem vertelde dat de burgemeester vertoning verbood. Waarom precies werd er niet bij gezegd; het zou te maken hebben met ‘verstoring van de openbare orde’ en een ‘risico voor de veiligheid’.
Clintel vroeg de Brunssumse wethouder Merle van Leusden-Bruning wat de reden was voor het verbod. Zij wist alleen dat de burgemeester de opdracht had gegeven, maar had geen idee waarom. Van een dreigende situatie was volgens haar geen sprake. Op onze schriftelijke vragen reageerde de burgemeester via haar woordvoerder:
‘Burgemeester Van der Rijt heeft te kennen gegeven dat de gemeente de vertoning van uw film en het daaropvolgende debat in een gemeentelijke accommodatie onwenselijk acht, omdat daardoor de indruk kan ontstaan dat de gemeente dit initiatief ondersteunt. De uitbater heeft u daarom afgelopen vrijdag laten weten dat de film en debat niet in de Brikke Oave kan plaatsvinden.’
Opnieuw nergens iets over een dreigende situatie, verstoring van de openbare orde of een risico voor de veiligheid.
Shirley Born kon op het laatste moment een derde locatie regelen, het cultureel centrum Corneliushuis in Heerlen. Nadat daarmee afspraken waren gemaakt, besloot eigenaar Evert Hartman dat ook hier de film niet vertoond mocht worden. En ook hier blijft de reden onduidelijk. Hartman had gehoord dat de film controversieel was en misschien ‘de openbare orde’ zou verstoren, liet hij Clintel desgevraagd weten. Clintel heeft contact gezocht met de politie in Heerlen, maar daar was niets bekend over dreigingen of mogelijke rellen.
Uiteindelijk is de film toch vertoond in Limburg, in Het Patronaat in Kerkrade. Ongeveer honderd mensen keken geboeid, luisterden naar de toelichting van Clintel-directeur Marcel Crok en gingen met hem in discussie. De sfeer was prima en de uitbater was zeer tevreden over het verloop van de avond. Wel was er bij de bezoekers verbazing over het stof dat de film in Limburg deed opwaaien. In een vrij land, vonden velen, hoort debat, ook over onderwerpen die misschien gevoelig liggen.
Los van de inhoud is het volgens Clintel zeer verontrustend dat een burgemeester zomaar kan zorgen dat een film verboden wordt.
Een burgemeester zou, juist als over een onderwerp veel te doen is, moeten zorgen dat daar een vrij debat over kan worden gevoerd en zich niet met de programmering van een culturele instelling moeten bemoeien, stelt Clintel. Wat in Brunssum gebeurde is censuur, het belemmeren van het openbare debat en de vrije meningsvorming en een ongefundeerde inperking van de vrijheid van meningsuiting, zoals is vastgelegd in Artikel 7 van onze Grondwet.
Hoogleraar staatsrecht Jos Theunissen raadt op X aan een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman. Professor Teunissen citeert het Rasti Rostelli-arrest, waarin de Hoge Raad bepaalde dat de overheid geen censuur mag uitoefenen op voorstellingen.
Cultuur onder Vuur:
‘Eerder cancelde de Lumiere in Maastricht – goed voor 433.000 euro overheidssubsidie – al de film, ‘vanwege eenzijdige visies die op een propagandistische manier worden geuit.’ Dezelfde Lumiere draaide wel An Inconvenient Truth van Al Gore. Belastinggeld mag dus wel ingezet worden voor het linkse verhaal, maar niet voor kritiek erop.
Fractievoorzitter Jo Palmen van BBB Lijst Palmen zei tegenover ZO-NWS:
‘Dit kan niet. De Brikke Oave is volgens ons een openbare gelegenheid. Maar de burgemeester vindt dat ze de mogelijkheid hiertoe heeft omdat het een gemeentelijke accommodatie is’, aldus Palmen.
Clintel beraadt zich momenteel op juridische stappen.
***
Bron o.a hier.
***
0 reacties :
Een reactie posten