Omwonenden en ondernemers begrepen er niets van dat deze locatie überhaupt in beeld is.
14-9-2024
Grondeigenaren De Bilt zijn tot geen enkele prijs bereid terrein af te staan voor windmolens
De dreigende komst van een of twee windmolens direct ten zuiden van De Bilt staat zwaar onder druk, omdat de twee grondeigenaren in het gebied tot geen enkele prijs willen meewerken aan windturbines. Bovendien is er fel verzet van omwonenden en ondernemers en vreest het UMC Utrecht grote risico’s voor de helivluchten. De politiek zit ermee in z’n maag.
Het zogeheten onderzoeksgebied 67, ingeklemd tussen de A28, de Utrechtseweg en de Universiteitsweg, is bij de provincie Utrecht in beeld voor een windmolen van 250 meter hoog (tiphoogte van de wieken) of twee van 210 meter. De provincie schaart het terrein onder de ‘meest kansrijke’ gebieden voor windmolens.
‘Ons eigendom blijft altijd natuur, tot in de eeuwigheid.’
Het dagelijks gemeentebestuur van De Bilt ziet wel mogelijkheden om de komst van windmolens daar voor te bereiden. B en W stellen de gemeenteraad in rond Nederlands samengevat voor:
‘Willen we hiermee verder en de mogelijke realisatie ervan overnemen van de provincie?’
Dat voorstel werd donderdagavond voorgelegd aan de raadscommissie openbare ruimte.
Directeur-bestuur Saskia van Dockum van het Utrechts Landschap liet er geen misverstand over bestaan dat haar organisatie en de familie Loudon, beide eigenaren, nooit en te nimmer zullen meewerken aan plaatsing van een windmolen. Het gebied, ingeklemd tussen de landgoederen Beerschoten, Oostbroek en Vollenhoven is cultuurhistorisch en qua natuur uiterst waardevol, betoogde zij donderdagavond uitvoerig.
Bij de familie Loudon is een deel van het terrein al zeven generaties in eigendom en de familie is niet van zins dit op te offeren. Bij het Utrechts Landschap is het niet anders, maakte Van Dockum duidelijk:
‘Ons eigendom blijft altijd natuur, tot in de eeuwigheid. We kunnen dan ook ultrakort zijn: dit is geen besluitrijp onderwerp.’
De raadsfracties reageerden daar met grote zorgen op. Maar wethouder Krischan Hagedoorn (PvdA) bleek in die harde weigering om mee te werken geen reden te zien om het hele voorstel nu al maar helemaal te skippen.
‘Als de grondeigenaren niet mee willen werken, zijn er een aantal instrumenten. Een daarvan is uiteindelijk onteigening door de gemeenteraad, maar dat is niet onze insteek’
Hij maakte ook duidelijk dat er eerst nog van alles moet worden uitgezocht, alvorens er een definitief besluit valt. Zo moet er ook nog een participatietraject worden doorlopen. ‘Ik houd hoop op een goede afloop.’ Hij rekent op 2030.
Omwonenden en ondernemers begrepen er niets van dat deze locatie überhaupt in beeld is. Zoals boer Henk Wismeijer van De Biltse Boer. Ook de exploitant van restaurant De Biltsche Hoek vindt windmolens zo dichtbij zeer ongewenst. Omwonende en erfgoedspecialist Sebastiaan Haasnoot wees op de waardevolle cultuurhistorie van de drie landgoederen in de omgeving. Door windmolens verdwijnen unieke zichtlijnen daarnaar toe, betoogde hij.
UMC: Risico voor helikopters
Het UMC Utrecht vreest voor windmolens vlakbij de helihaven van het ziekenhuis, betoogde Remco van Lunteren van de Raad van Bestuur.
‘Wij vrezen ernstige gevolgen voor de vliegveiligheid van helikopters. We vragen geen definitief besluit te nemen totdat alle consequenties goed zijn onderzocht en besproken.’
‘Wij vinden dit heel zorgelijK’,
zei Falco Jansen van de ChristenUnie, die voorstelde het onderwerp van de agenda te halen.
***
Bron hier.
***
0 reacties :
Een reactie posten