De energietransitie vernietigt de staatsfinanciën

Datum:
  • maandag 9 september 2024
  • in
  • Categorie: ,
  •  Moet Duitsland nog dieper wegzinken totdat de regering en de partijen de realiteit begrijpen?


    9-9-2024


    De energietransitie vernietigt de staatsfinanciën


    Er zit een gat van ruim 10 miljard euro in de ontwerpbegroting van de stoplichtregering voor het komende jaar en een extra onvervulde behoefte aan onderhoud en vernieuwing van wegen en spoorwegen en de opwaardering van de Bundeswehr van ruim 50 miljard euro. Ondanks dit tekort moet de energietransitie om het wereldklimaat te redden gesubsidieerd blijven voor een bedrag van ruim 100 miljard euro per jaar.

    Door prof. dr. Ing. Hans-Günter Appel (Perswoordvoerder NAEB eV Elektriciteit Consumentenbescherming)

    Het nieuws stapelt zich op. De industrie is niet langer concurrerend met de hoge en steeds stijgende energiekosten. De voorzitter van de raad van toezicht van ThyssenKrupp, Siegmar Gabriel, heeft zojuist de handdoek in de ring gegooid. Hij ziet waarschijnlijk geen toekomst voor het bedrijf. Staal gemaakt met waterstof is tien keer duurder dan het reduceren van ijzererts met steenkool in energiezuinige hoogovens. De tandwielfabriek Friedrichshafen, een belangrijke toeleverancier aan de auto-industrie, het bedrijf Miele en vele andere bedrijven stoppen met de productie in Duitsland.

    Treinreizen zoals in ontwikkelingslanden

    Deutsche Bahn heeft het moeilijk omdat onderhoud en modernisering van de systemen zijn verwaarloosd ten gunste van subsidies voor de energietransitie. Reizen met de trein is nu een avontuur zoals in een ontwikkelingsland. Als je geluk hebt, kun je op tijd in de trein stappen. Wanneer je aankomt, is voor iedereen een raadsel. En dat staat op het punt nog erger te worden. Veel belangrijke spoorlijnen zullen de komende jaren worden gemoderniseerd en maandenlang gesloten. Betrouwbare vervangingsroosters kunnen niet worden gegarandeerd.

    Migranten zijn geen oplossing 

    Maar reizen met de auto kun je slechts in beperkte mate vermijden. Vervallen bruggen zijn al jaren gesloten wegens renovatie, waarvan de bouw slechts een fractie van de sluitingstijd in beslag nam. Waar is de ooit veelgeprezen Duitse techniek en organisatie gebleven? Prof. Eberhard Hamer van het Nedersaksische MKB-Instituut kwam tot de kern van de zaak:

    Het energiebeleid en de hoge belastingdruk drijven toppresteerders, ingenieurs en geschoolde werknemers in het buitenland aan. Voor elke toppresteerder die emigreert, zijn er twee laagopgeleide immigranten zonder Duitse taalvaardigheid, die de sociale systemen grotendeels onder druk zetten .

    Je kunt geen bruggen herbouwen met deze migranten.

    Onzinnige subsidies

    Maar dit daagt de ideologen van de energietransitie niet uit. De subsidiëring van de energietransitie moet doorgaan. Energiemanagers, klimaat- en fietsvertegenwoordigers worden voor veel gemeenschappen gesubsidieerd door de stoplichtregering. Maar dat geldt maar voor een paar jaar. Vervolgens moeten de gemeenschappen de volledige personeelskosten dragen en ook de activiteiten van deze “experts” betalen.

    Het lokale voorbeeld: Er worden nieuwe fietspaden aangelegd, terwijl de oude steeds meer vervallen en sommige niet meer begaanbaar zijn. Ook worden straten omgebouwd tot fietspaden en worden automobilisten gedwongen langere omwegen te maken. Het hogere brandstofverbruik speelt dan geen rol meer.

    Dit is slechts één voorbeeld van het subsidiëren van de energietransitie. De warmtetransitie wordt uitgevoerd met subsidies ter grootte van tientallen miljarden euro’s. Verwarmingssystemen moeten worden gebruikt met warmtepompen. Maar of er in de wintermaanden voldoende stroom is voor deze extra elektriciteit is een geheim.

    Elektrische auto’s, wind-, zonne- en biogasstroom, ‘groene’ waterstof en reguliere elektriciteitscentrales zullen gesubsidieerd blijven. Daarnaast zijn er belastingen op de CO2 -uitstoot. Volgens de herhaalde verklaringen van bondskanselier Scholz komt dit alles neer op ruim 100 miljard euro per jaar.

    Media met eenzijdige en onjuiste berichtgeving

    Dit geld ontbreekt in de begroting van de federale overheid, maar ook in de staten en gemeenten. Vrijwel alle media vertellen ons voortdurend dat de energietransitie de enige manier is om het klimaat in de wereld te redden en dat deze moet worden voortgezet. “Kritische opwarming van de aarde”, “toenemende stormen”, “overstromingen”, “droge periodes”, “bosbranden” en nog veel meer zijn de gevolgen van de uitstoot van “klimaatbeschadigend” CO2  uit steenkool, olie en aardgas.

    Dit wordt voortdurend beweerd zonder enig bewijs. De methode is succesvol. Er zijn nog steeds te veel mensen die deze beweringen geloven.

    Verkoop van kerkelijke aflaten

    Dit legt de basis voor de gelovigen om geld te verdienen. De energietransitie wordt als noodzakelijk gezien. Hogere energiekosten worden geaccepteerd. Met de wettelijk vastgestelde EEG-feed-in-tarieven ontvangen degenen die profiteren van de energietransitie een veilig, hoog inkomen dat moet worden betaald door de elektriciteitsconsumenten.

    Dit is een wettelijk vastgelegde herverdeling van onder naar boven. Maar ook de kerken willen meedoen. Ze maken reclame voor een CO2-calculator die de uitstoot van gelovigen berekent, die vervolgens via een “donatie” worden vrijgesteld van uitstoot.

    Een verkoop van aflaten zoals in de middeleeuwen, die jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro in de kerkkas opbrengt en administratiekosten met zich meebrengt van ruim 300.000 euro.

    Het verjagen van de ideologen

    Het is de hoogste tijd om de energievoorziening vanuit ideologische ideeën terug in de markteconomie te brengen. Energie is duur. Iedereen zal dus op zoek gaan naar het optimale aanbod met de laagst mogelijke verliezen. De energietransitie leidt daarentegen tot grote verliezen aan dure ‘groene’ energie die wordt opgewekt met milieuschade. Met het einde van de energietransitie zal er jaarlijks 100 miljard euro beschikbaar zijn voor infrastructuurmaatregelen en het veiligstellen van defensie. De begroting zou in evenwicht zijn, de elektriciteitsprijzen zouden worden gehalveerd, de migratie van bedrijven en dienstverleners zou worden gestopt en de beloofde pensioenen zouden kunnen worden uitbetaald.

    Het is echter onwaarschijnlijk dat de ideologen van de stoplichtregering hun utopische ideeën zullen opgeven. Ze zullen proberen de kapotte staatsfinanciën op te fleuren met trucs en ‘speciale fondsen’. Dit is op de lange termijn niet haalbaar.

    Bij de volgende verkiezingen zullen ze waarschijnlijk verjaagd moeten worden. Het valt nog te bezien of we dan tot een objectief energiebeleid zullen komen. Omdat de CDU ook het klimaat in de wereld wil blijven redden. Dat staat in het partijprogramma. En zelfs de AfD steunt de eis slechts gedeeltelijk: een einde aan de energietransitie.

    Moet Duitsland nog dieper wegzinken totdat de regering en de partijen de realiteit begrijpen?

    ***

    Bron hier.

    ***

    0 reacties :

    Een reactie posten