Achteraf weet men het beter: De “energietransitie” was duur en leverde niks op

Datum:
  • zondag 22 september 2024
  • in
  • Categorie: ,
  • ...... “energietransitie” heeft de Duitsers tot nu toe waarschijnlijk duidelijk meer dan €500 miljard gekost. 



    Achteraf weet men het beter: De “energietransitie” was duur en leverde niks op

    (Vertaling: E.J. Bron)

    Al meer dan tien jaar lang praktiseert Duitsland nu al de afschaffing van kernenergie – een nalatenschap van de Merkel-regering. De voormalige bondskanselier gaf in 2011 opdracht tot de “energietransitie” aan het land, inclusief het stoppen met kernenergie, nadat het in Japan tot het incident van Fukushima was gekomen. In 2022 werden de laatste kerncentrales uitgeschakeld.

    Veel goeds heeft Duitsland daarmee voor zichzelf niet gedaan, en wel economisch als onder het aspect van de “klimaatbescherming” – en pas goed wat betreft de energievoorziening.

    Volgens inschatting van vakmensen heeft de “energietransitie” de Duitsers tot nu toe waarschijnlijk duidelijk meer dan €500 miljard gekost. Voor de komende 25 jaar worden zelfs tweemaal zo hoge kosten verwacht. Het organisatieadviesbureau McKinsey heeft zelfs totale kosten van een ongelooflijke € 6 biljoen tot het jaar 2045 berekend.

    Ook de economisch ingenieur Jan Emblemsvåg van de Noorse universiteit voor wetenschap en technologie in Trondheim heeft nagerekend. Hij wilde weten hoe Duitsland er nu voor zou staan als het land niet uit de kernenergie gestapt zou zijn. Hij heeft zijn resultaten in het vaktijdschrift “International Journal of Sustainable Energy” gepubliceerd. Ze zijn een vernietigend oordeel over de Duitse politiek van de afgelopen twee decennia.

    Want: als het land bij kernenergie gebleven zou zijn, dan zou men tot nu toe € 600 miljard hebben kunnen besparen en desondanks meer CO2-vrije stroom hebben kunnen produceren dan nu met alle hernieuwbare energieën samen. Zou er in 2002 bovendien nog extra in kernenergie geïnvesteerd zijn, dan zou het besparingseffect altijd nog € 300 miljard bedragen en de uitstoot van broeikasgassen zou ongeveer 73% meer gereduceerd hebben kunnen worden dan nu het geval is.

    Juist gezien milieuaspecten zijn de berekeningen van Emblemsvåg een enorme draai om de oren voor alle tegenstanders van kernenergie en klimaatbeschermers. Want: “Duitsland zou al een koolstofvrije stroomvoorziening kunnen hebben wanneer het land in nieuwe kernenergie zou hebben geïnvesteerd”, argumenteert hij – en dat tegen veel geringere kosten dan met de “energietransitie”. “Duitsland zou zijn klimaatdoel meer dan bereikt hebben”, maakt de wetenschapper de balans op en wordt nog duidelijker: “Duitsland zou een energiepolitiek hebben moeten bedrijven die gebaseerd is op het behoud en de uitbreiding van kernenergie.”

    Achteraf weet men het altijd beter: Terwijl er in Duitsland al vroeg gefundeerde kritiek op de gevolgen van de “energietransitie” was. Deze drong niet door, omdat in het bijzonder ook het linkse medialandschap zich de anti-kernenergie en anti-CO2-agenda eigen maakte. Nu is het te laat en de gevolgen zijn voor iedereen zichtbaar.

    Bron:
    zuerst.de

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    0 reacties :

    Een reactie posten